изображение viber 2023 03 23 13 22 00 080

 

             З 1 січня 2023 року згідно Закону України від 21.09.2022 № 2620-IX «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» відбулася низка законодавчих змін у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Зокрема, фінансування страхувальників для виплат по лікарняних з 01.01.2023 здійснює Пенсійний фонд України.

          Для чіткого розуміння цих новацій та нюансів їх застосування,   23.03.2023 Київська міськпрофрада спільно з Головним управлінням Пенсійного фонду України в місті Києві організувала та провела для членських організацій та первинних профспілкових організацій Київської міськпрофради інформаційний семінар по лікарняним на тему: «Заяви – розрахунки: правила оформлення, типові помилки при формуванні та поданні».   

          Захід відбувся в Будинку київських профспілок. Бажаючі мали змогу також приєднатися у режимі відеоконференції.

изображение viber 2023 03 23 13 08 30 135

           Під час семінару спікер та експерт ГУ управління Пенсійного фонду України в місті Києві – головний спеціаліст відділу перевірки правильності розрахунків розміру страхових виплат у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності Оксана КОНДРАТЕНКО поінформувала учасників щодо змін в фінансуванні та нарахуванні лікарняних у 2023 році згідно Закону України № 2620-IX, продемонструвала презентаційні слайди з питань правил оформлення заяв – розрахунків, роз’яснила типові помилки, які допускає роботодавець при формуванні та поданні цих заяв - розрахунків для отримання страхових коштів для виплати по лікарняних тощо.

           Так, позитивом вищевказаного Закону України є те, що у 2023 році значно скоротився термін виплати коштів для оплати допомоги з втрати працездатності працівникам. Якщо раніше кошти перераховували в термін до 10 днів з моменту надсилання заяви-розрахунку, то тепер ПФУ виплату лікарняних здійснює протягом 3-х днів після надсилання до установи заяви на нарахування виплати. Як зазначали учасники семінару, по факту їм приходили кошти на виплату лікарняних працівникам вже на наступний день після надсилання заяви.

         Під час заходу відбувся жвавий та відвертий діалог. Виступаюча спікер надала відповіді та роз’яснення на численні запитання спілчан.

          Враховуючи важливість проведення таких інформаційно-просвітницьких заходів,  особливо в умовах сьогодення, коли постійно відбуваються законодавчі трансформаційні зміни та нововведення, сторони домовилися про періодичне проведення спільних семінарів.

  изображение viber 2023 03 23 13 02 32 865

                              Відділ соціально-економічних відносин

                              та соціального діалогу Київської міськпрофради