изображение viber 2023 2703233451

Днями у м. Києві, в режимі офлайн відбулося чергове засідання Президії ЦК Профспілки працівників культури України за участі голів Київської міської та обласних організацій Профспілки. Відкрила засідання Голова Профспілки Людмила Перелигіна.

Головними питаннями порядку денному було питання «Про роботу та подальші дії Профспілки працівників культури України щодо вирішення статутних завдань в умовах воєнного стану» та «Надання міжнародної благодійної допомоги членам Профспілки, потерпілим від збройної російської агресії».

Під час обговорення питань порядку денного голови обласних організацій Профспілки окреслили низку соціальних проблем, з якими галузевим закладам, працівникам культури та профорганізаціям доводиться стикатися на рівні територіальних громад, а також районних та обласних управлінь культури.

Серед них: питання оплати праці працівників Центрів культурних послуг, що створюються у територіальних громадах; ліцензування закладів мистецької освіти та оплати праці за сумісництвом керівного складу цих закладів; скорочення закладів культури та персоналу у територіальних громадах; оплати праці в бюджетних установах під час простою; збереження та забезпечення мінімальних соціальних нормативів у сфері культури; щодо профспілкового членства у громадах, можливості збереження у період воєнного часу аматорських мистецьких колективів, сільських клубних установ тощо.

ФПУ 27032334543 11

Члени Президії ЦК Профспілки наголосили, що частина з цих питань потребує врегулювання центральними органами виконавчої влади – Міносвіти, Мінекономіки та, передусім, Міністерством культури та інформаційної політики України, як відомством, яке забезпечує державну політику у сфері культури. Адже, не зважаючи на проведену у країні реформу децентралізації, важливо не втратити владну вертикаль в управлінні галуззю задля збереження багатовікового культурно-мистецького надбання та потужного кадрового потенціалу фахівців культури.

Переймаючись цими питаннями, Профспілка через співпрацю, конструктивний соціальний діалог, галузеві та територіальні угоди у сферах культури, телебачення та радіомовлення, фізичної культури і спорту доносить до владних інституцій свою позицію та власне бачення вирішення галузевих проблем, незважаючи на труднощі, пов'язані з триваючою в країні війною, зруйновані заклади культури та пошуки значною частиною фахівців прихистку за кордоном.

Одночасно, члени Президії ЦК Профспілки розглянули питання надання міжнародної благодійної допомоги членам Профспілки та їх сім'ям, які потерпіли від збройної російської агресії. Завдяки тісній комунікації Профспілки працівників культури України з Міжнародною федерацією акторів (ФІА), Секцією працівників інформації та мистецтва УНІ-МЕІ Європейського регіонального відділення УНІ (УНІ-Європа) та Федерацією профспілок працівників культури Латвії адресну благодійну допомогу змогли отримати 380 постраждалих членів Профспілки з усіх регіонів України. Співпраця в цьому напрямку з міжнародними профоб'єднаннями та галузевими профспілками у сфері культури продовжується.

В ході роботи Президія ЦК Профспілки також затвердила статистичні дані за 2022 рік, профспілковий бюджет на 2023 рік та відтермінувала проведення звітно-виборної кампанії у тих профорганізаціях, які перебувають в зоні бойових дій або під окупацією ворога.

стр 44 2703232345

Профспілка працівників культури України