photo 2023 03 26 10 51 13 2

Тисячі протестувальників перед Міжнародним олімпійським комітетом у швейцарській Лозанні 25 березня виступили проти участі рашистських спортсменів в Олімпіаді у Парижі.

 

Війна та Олімпійські ігри несумісні, - про це заявила уся спортивна спільнота України під егідою Всеукраїнської профспілки працівників, сфери фізичної культури і спорту, молодіжної політики та національно-патріотичного виховання. Після «попереджувального пострілу» - прес-конференції очільників профспілки спільно з НОК, вжито більш кардинальних заходів у відповідь на оприлюднену заяву міжнародного олімпійського комітету, в якій допущено можливість участь росіян і білорусів в паризькій Олімпіаді під нейтральним прапором.

На глибоке переконання профспілки спортсменів, - це явне порушення принципів Олімпійської хартії та олімпійської єдності.

Також напередодні акції протесту перший заступник голови Всеукраїнської профспілки спортсменів Давид Захарян провів перемовини з представниками Міжнародного олімпійського комітету, James Macleod, Director Olympic Solidarity and NOC Relations, Christian Klaue Director Corporate Communications and Public Affairs, Jérôme Poivey Associate Director, Institutional Relations and Governance NOC Relations ueclumpicom.

photo 2023 03 26 10 51 14

Давид Захарян передав заяву Всеукраїнської профспілки спортсменів з 290 000 підписами атлетів, тренерів, олімпійців, членів профспілкових організацій України, які засуджують допуск російських та білоруських спортсменів до олімпійських ігор під нейтральним прапором.

Домовилися, що механізм буде розроблятися та обговорюватися з представниками Міжнародного олімпійського комітету. Якщо спортсмени з Росії та Білорусії хочуть виступати на Олімпіаді, то мають бути розроблені конкретні механізми та критерії їх доступу до змагань, наприклад, офіційне засудження режиму та війни проти України, відмова від громадянства Росії та пропаганди війни проти України в майбутньому, з довічною дискваліфікацією при недотриманні вимог тощо.

Вагомими аргументами були:

- збір підписів членських організацій Федерації профспілок України в кількості 290 000 з подальшим нарощуванням до 1 млн підписів;

- тиск профспілок, як українських, так і участь в цьому процесі європейських профспілок (в тому числі і швейцарські профспілки);

Це перший та унікальний в історії випадок акції протесту в місті Лозанна (Швейцарія) серед членів Всеукраїнської профспілки спортсменів з України перед офісом Міжнародного олімпійського комітету.

Рівень такої організованості проти рішення Міжнародного олімпійського комітету викликало великий резонанс.

 photo 2023 03 26 10 51 13

Прес-служба Всеукраїнської профспілки спортсменів, сфери фізичної культури і спорту, молодіжної політики та національно-патріотичного виховання.