IMG 20230606 100640 09

Генеральний директор МОП Жільбер Ф. Унгбо на відкритті 111-ї Міжнародної конференції праці наголосив на необхідності створення Коаліції за соціальну справедливість для боротьби зі зростаючою нерівністю.

ЖЕНЕВА (Новини МОП). Генеральний директор Міжнародної організації праці (МОП) Жільбер Ф. Унгбо наголосив на необхідності «систематичної інтеграції соціального порядку денного в усі основні міжнародні, регіональні та національні» політики та дії для боротьби зі зростаючою економічною нерівністю, виступаючи на відкритті 111-ї сесії Міжнародної конференції праці (МКП).

«Моє послання просте. Ніхто не повинен ховати голову в пісок», – сказав Унгбо, коли йдеться про виклики, які потрясають світ праці.

«Четверта промислова революція, яка обіцяє радикальну трансформацію методів виробництва, демографічні потрясіння і нагальна потреба в декарбонізації економіки – це можливості для кращого майбутнього для всіх нас», – сказав Генеральний директор. «Але в той же час... 4 мільярди наших співгромадян не мають соціального захисту, а 214 мільйонів працівників заробляють менше, ніж за межею бідності... Велика кількість мікро- та малих підприємств, що створюють робочі місця, збанкрутували. А як пояснити той факт, що жінки заробляють в середньому на 20 відсотків менше, ніж їхні колеги-чоловіки?», – сказав він.

Щоб позиціонувати соціальну справедливість як наріжний камінь глобального відновлення і забезпечити, щоб майбутнє було орієнтоване на людину, Генеральний директор наголосив на необхідності створення Глобальної коаліції, яка об’єднає широке коло міжнародних органів і зацікавлених сторін.

Глобальна коаліція за соціальну справедливість матиме на меті «збалансувати екологічні, економічні та соціальні міркування в глобальній дискусії, включаючи реформу міжнародної фінансової архітектури», а також «виступати за узгодженість політики та інвестиції в соціальний захист і гідну працю», – сказав Унгбо.

Представляючи свою доповідь «Просування соціальної справедливості», Генеральний директор сказав: «Зіткнувшись з ризиками розколу, ризиками укорінення і ризиками поляризації різних думок, ми маємо обов’язок і моральне зобов’язання максимально використовувати дипломатію для зближення точок зору різних груп».

Говорячи про свою доповідь «Становище трудящих на окупованих арабських територіях», Унгбо підкреслив, що рівень бідності в Газі зріс з 59% до 65%.

Конференція, в якій вперше з 2019 року віч-на-віч беруть участь делегати від працівників, роботодавців та урядів 187 держав-членів МОП, триватиме до 16 червня. Делегати розглянуть широке коло питань, які мають довгостроковий вплив на сферу праці. Порядок денний включає:

  • друге обговорення встановлення стандартів у сфері якісного учнівства;
  • періодичне обговорення стратегічної мети соціального захисту (охорони праці);
  • загальне обговорення досягнення справедливого переходу до екологічно стійких економік і суспільств для всіх, включаючи розгляд промислової політики і технологій;
  • запропоновану Конвенцію та Рекомендацію про частковий перегляд 15 міжнародних трудових інструментів після включення безпечного та здорового виробничого середовища в систему основоположних принципів та прав у сфері праці МОП;
  • досягнення рівності між жінками та чоловіками у сфері праці, що є основною темою загального огляду Комітету з застосування стандартів.

Саміт «Світ праці» на тему «Соціальна справедливість для всіх» відбудеться 14-15 червня. Саміт включатиме виступи та панельні дискусії, в яких візьмуть участь глави держав і урядів, Генеральний директор МОП, а також високопоставлені представники ООН, інших міжнародних організацій, організацій роботодавців і трудящих.

У перший день Конференції Алі Бін Саміх Аль-Маррі, Міністр праці Катару, був обраний головою Конференції, яка триватиме з 5 по 16 червня. Заступниками голови Конференції також були обрані Коріна Айдер, Міністр праці Молдови, Хенрік Мунте (роботодавці) з Норвегії та Захур Аван (трудящі) з Пакистану.

«Протягом наступних двох тижнів ми повинні пам’ятати, що досягнення тристороннього консенсусу є основою як для справедливих і рівноправних результатів, так і для ефективної імплементації, оскільки він створює відчуття причетності для всіх зацікавлених сторін. Тому він повинен керувати нашими дискусіями. Різноманітність і розбіжності, що виникають внаслідок цього, можуть і повинні бути подолані за допомогою доброї волі і в дусі консенсусу, заснованого на повазі до всіх членів цієї організації», – сказала Рената Хорнунг-Драус, представник Групи роботодавців.

«Ми можемо очікувати багато жорстких дискусій під час цієї конференції, але ми ніколи не повинні випускати з уваги виклики за межами цих стін, з якими працівники стикаються в повсякденному житті, а також виклики, які стоять перед роботодавцями та урядами для досягнення справедливого переходу до мирного і процвітаючого майбутнього, яке іноді все ще вислизає від нас»,  – додала Кателен Паскє, представник Групи трудящих.

Прес-реліз від 5 червня 2023 року

Джерело:

https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_884231/lang--en/index.htm