07062323232323 

Міністерством енергетики України на засідання Уряду 30 травня 2023 року внесено з голосу проєкт постанови Кабінету Міністрів України про підвищення тарифу на електроенергію до 2,64 грн кВт/год. Зазначений проєкт рішення внесений як невідкладний, без попереднього погодження із зацікавленими міністерствами, відомствами, соціальними партнерами і його прийнято в цілому.

Розуміючи, що наша країна знаходиться в запеклій стадії війни, зазнаючи безповоротних людських втрат, руйнування інфраструктури при відсутності коштів на її відбудову, вважаємо несправедливим, що таке відновлення фактично лягає на плечі збіднілих працюючих українців.

У 2022 році реальні доходи населення скоротилися на 25%. Фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахований у цінах квітня ц.р., складав 7782  грн, при цьому мінімальна заробітна плата у 2023 році залишається без змін – 6700 грн. Тобто рівень бідності все більше поглиблюється саме серед працюючого населення.

Попри це Уряд збільшив тариф для населення з 1,44 грн (до 250 кВт/год на місяць) та 1,68 грн (більше 250 кВт/год на місяць) до 2,64 грн за кВт/год. Це на 57–83% більше ніж попередній тариф. Найбільше зростання тарифу відбулося для найменш соціально захищеної категорії споживачів.

Президія Федерації профспілок України звертає увагу, що прийняття Урядом таких рішень має бути:

- збалансованим та соціально виваженим;

- прийнятим після публічного громадського обговорення;

- на основі економічно-обґрунтованих розрахунків;

- з дотриманням принципів соціального діалогу.

Прийняте рішення буде вимагати виділення додаткових коштів з Державного бюджету на покриття субсидій з оплати житлово-комунальних послуг для найменш захищених верств населення (за попередньою оцінкою додатково необхідно виділити 6-7 млрд грн). До того ж низька платоспроможність населення призведе до ще більшого зростання заборгованості зі сплати за житлово-комунальні послуги і поглиблення кризи підприємств, які надають такі послуги.

Закликаємо Уряд та сторону роботодавців віднайти можливості для компенсації населенню зростаючих витрат на житлово-комунальні послуги та збереження трудового потенціалу України, зокрема через підвищення мінімальних гарантій, таких як: розміру мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, мінімальної пенсії, страхових виплат та соціальних допомог.

Працюємо для перемоги та з вірою в перемогу!

 

6 червня 2023 року