1 850x450

4-6 вересня ц.р. у місті Кишинів (Молдова) відбулася Регіональна конференція МОП «Технології навчання профспілкових кадрів та активу в кризових умовах. Досвід співпраці національних профцентрів Молдови та України».

 

Участь у Конференції взяли голова Національної конфедерації профспілок Молдови – Ігор Зубку, представник Бюро Міжнародної організації праці по Європі та Центральній Азії (МОП/ACTRAV) – Сергіус Гловацкас.

Українську делегацію очолював заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий.

Участь у Конференції взяли, представники членських організацій профоб’єднань Молдови та України, а також фахівці національних профцентрів, які відповідають за питання навчання та розвиток системи профспілкової освіти. Також, до складу делегації ФПУ входив в.о. ректора Академії праці, соціальних відносин і туризму – Віктор Сухомлин.

У вступному слові Сергіус Гловацкас розкрив глобальні та регіональні пріоритети профспілкового навчання, які визначені МОП. Було наголошено на необхідності побудови національними профцентрами системи навчання, яка забезпечуватиме безперервність навчання.

Також представником МОП було поінформовано учасників Конференції щодо освітніх програм, які реалізуються освітніми центрами МОП та європейських інституцій.

IMG 5142 1536x913

Голова Конфедерації профспілок Молдови Ігор Зубку та керівник делегації ФПУ, Євген Драп’ятий презентували роботу національних профцентрів, у тому числі щодо підвищення кваліфікації та професійної підготовки профспілкових працівників, активістів та членів профспілок.

Представниками ФПУ, було акцентовано увагу учасників Конференції на проблемах та загрозах, які постали перед Україною, профспілковим рухом та працівниками, після початку повномасштабної війни російською федерацією.

В рамках обговорення майбутнього системи профспілкового навчання та організації навчального процесу для ефективної підготовки профспілкових кадрів, представниками національних профцентрів було презентовано форми і методи, основні тематичні напрями організації профспілкового навчання в Молдові та Україні.

Учасники Конференції ознайомилися з роботою Інституту праці Конфедерації профспілок Молдови щодо можливостей з організації навчання та підготовки профспілкових тренерів.

Українською стороною було презентовано роботу Академії праці, соціальних відносин і туризму, як закладу вищої освіти з підготовки фахівців у сфері ринку праці та трудових відносин, а також публічного управління.

В.о. ректора АПСВТ презентував програми підготовки фахівців з психологічної реабілітації та допомоги, що є особливо актуальним в умовах війни в Україні.

Під час Конференції, учасники обмінялися досвідом щодо особливостей організації навчання у дистанційному форматі, актуалізації тем профспілкового навчання, які необхідні в умовах євроінтеграції наших країн, а також можливостей залучення грантів європейських інституцій.

Після закриття роботи Конференції, у Будинку профспілок Молдови, відбулася зустріч делегації ФПУ з представниками Конфедерації профспілок Молдови. На зустрічі обговорено спільні питання євроінтеграції України та Молдови, ролі національних профцентрів у цих процесах. Також окремим питанням є продовження підтримки та надання прихистку українським біженцям, що змушені покинути території країни на яких ведуться активні бойові дії.

photo 2023 09 15 12 03 00

Підсумком зустрічі стало напрацювання проєкту Меморандуму про співпрацю між Федерацією профспілок України та Конфедерацією профспілок Молдови, який після погодження усіх позиції має бути підписаний з метою посилення співпраці між нашими країнами.

Також розпочато обговорення щодо створення Інформаційно-консультаційного центру Академії праці, соціальних відносин і туризму у Молдові з метою залучення на навчання до Академії українців, які тимчасово перебувають на території Молдови, а також представників профспілок Молдови для підвищення кваліфікації та профспілкових знань.

Департамент профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями ФПУ