Пленум 1 

На черговому Пленумі Чернівецької обласної ради профспілок, що відбувся напередодні 75-річчя від дня утворення територіального профоб’єднання, розглянуто низку актуальних питань діяльності облпрофради її членських організацій. Зокрема, йшлося  про роботу та завдання профспілкових організацій області  з  виконання  рішень ХХVІ конференції обласної ради профспілок, забезпечення  трудових прав спілчан в умовах воєнного стану,  обговорено інші питання.

 

У доповіді голови облпрофради Володимира Барабаха, виступах учасників Пленуму відзначалося: критично оцінюючи пройдений за 75 років шлях, можна небезпідставно стверджувати, що облпрофраді, незважаючи на всі об’єктивні та суб’єктивні чинники, вдалося не тільки зберегти свою структуру, єдність і демократичність у прийнятті рішень, але й не втратити вплив профспілкових організацій на життя і діяльність трудових колективів, на збереження злагоди і стабільності у суспільстві. Діяльність обласної ради профспілок, її членських організацій була спрямована передусім на захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок, протидії наступу на законні права найманих працівників і профспілок.

Пленум 3

Пріоритетним в роботі облпрофради було і залишається вирішення проблемних питань спілчан у сфері зайнятості, реальних доходів трудівників, погашення заборгованості із заробітної плати, посилення громадського контролю за станом охорони праці тощо.

З перших днів повномасштабної війни росії проти України територіальне профоб’єднання  та його членські організації долучилися до підтримки ЗСУ, перерахувавши понад 3,5 млн. грн. на підтримку армії та сил територіальної оборони. Частина працівників профспілкових органів стали на захист держави, вступивши до лав Збройних сил та формувань територіальної оборони. Профспілкові організації долучилися також до забезпечення захисників засобами захисту (каски, бронежилети), приладами нічного бачення тощо. Членські організації активно допомагали тероборонівцям та тим, хто найбільше постраждав від військової агресії, надавали волонтерську допомогу, приймали переселенців.

Пленум 18

Разом з тим, увагу присутніх було акцентовано на те, що через зазначені вище причини окремі завдання, визначені постановою Конференції, не вдалося вирішити у повному обсязі. Облпрофрада, членські організації не змогли сповна використати свої можливості впливу на структури влади, органи місцевого самоврядування та роботодавців стосовно збереження та розвитку виробництва, подолання безробіття, встановлення гідної та своєчасної виплати заробітної плати, поліпшення стану охорони праці. Ці питання мають стати основою нових територіальних угод, укладення яких передбачено на ближчий час.

Нагальною проблемою, наголошувалося на Пленумі, залишається збереження профспілкової чисельності. Як підкреслювали учасники Пленуму, реалії сьогодення вимагають принципово нових підходів до вирішення цього питання, прийняття адекватних рішень, єдності і консолідації зусиль, приведення профспілкової структури у відповідність до територіальної реформи, системної роботи з профспілковим активом і молоддю.

У рамках Пленуму голова облпрофради вручив профспілкові відзнаки окремим керівникам членських організацій та профспілковим активістам.

Пленум 14

Михайло Лєньков,

завідувач відділом з питань

соціально-економічного захисту

Чернівецької облпрофради