IMG e66577ef52d51c789e911eff8925866d V

Незважаючи на те, що Запорізька область з початку війни на 70% залишається тимчасово окупованою, а 30% її території, які залишились в так званій «сірій зоні», знищені або зруйновані повністю, 25 жовтня 2023 ц.р. у Запоріжжі в приміщенні Будинку Профспілок відбулося ІІ пленарне засідання Запорізької обласної організації Професійної спілки працівників культури України.

Голова обласної організації Профспілки Олена Бойко після привітання учасників пленуму з прийдешнім Всеукраїнським днем працівників культури та майстрів народного мистецтва (відзначається 9 листопада) запропонувала розглянути актуальні профспілкові питання в умовах воєнного стану, визначити подальші кроки роботи організації.

В своєму виступі вона зосередила увагу присутніх на втратах культури на території Запорізької області. Так, в області зруйновано або частково пошкоджено 114 закладів культури, а саме: 53 заклади культури клубного типу, 51 бібліотечний заклад, 5 мистецьких шкіл, 1 кінотеатр, 4 музеї. Це призвело до втрати майже 50% членів профспілки.

Проте, не зважаючи на страшні для нашої країни та області дні, артисти наших обласних театрів, філармонії та учасники музичних колективів не стоять осторонь. Вони ідуть у тероборону, волонтерять, створюють нові пісні. Біль, лють, страх за майбутнє, ненависть до ворогів і любов до своєї країни та рідних спонукають до творчості наші колективи, які продовжують активно здійснювати концертну діяльність, готують прем’єрні покази вистав та концертних програм, проводять культурно-мистецькі заходи для військовослужбовців, внутрішньо переміщених осіб, підтримуючи емоційно-психологічний стан людей.

Олена Бойко розповіла про діяльність первинних профспілкових організацій, які щодня працюють над збереженням структури організації, поліпшенням можливостей для нормальних умов праці працівників культури, а також голів профкомів на місцях. Адже, багато із них втратили таку можливість через війну, стали внутрішньо переселеними особами, їх заклад культури зруйнований, а техніка пошкоджена чи вкрадена окупантами.

Одне з головних питань, яке турбувало учасників пленуму, є мотивація профспілкового членства шляхом удосконалення колективно-договірного регулювання. У соціально-економічному та правовому векторах захисту спілчан важливою залишалася робота з соціальним партнером – Департамент культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації.

IMG edb13b3bf2c58f58ca2335704ba9e661 V

Запорізька обласна організація Профспілки постійно надавала відповіді та роз’яснення на запити спілчан щодо виплат заробітних плат (у тому числі й на тимчасово окупованих територіях), допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, особливостей працевлаштування, дистанційної праці, можливостей роботи із-за кордону, відпусток, простою, різноманітних доплат, як-от бібліотекарям, сумісникам тощо.

У своїх виступах члени обласної організації Профспілки розповіли, що не зважаючи на постійні обстріли, працівники культури активно долучаються до волонтерської діяльності, збору коштів на потреби Збройних Сил України, тероборони, виготовляють маскувальні сітки, формують продуктові набори та готують їжу для жителів територій, на яких ведуться воєнні дії, військових, для тимчасово переміщених осіб, організовують збір одягу та взуття.

Одночасно учасники пленуму висловили велику подяку Федерації профспілок України (голова - Осовий Г.В.), ЦК Профспілки працівників культури України (голова - Гайдук Г.М.), а також нашім Міжнародним партнерам: Домініку Люкеру і Йоханнесу Штудингеру за всебічну допомогу прифронтовій області.

IMG 1b4130c9023de0aa96d81b92b9864f3f V

 Профспілка працівників культури України