msg 1002018287358 41

06.03.2024 та її членські організації взяли участь у першому в цьому році засіданні Координаційного комітету сприяння зайнятості населення, що відбулося у режимі відеоконференції.

Під час заходу були заслухані та обговорені питання:

   1. План роботи Координаційного комітету сприяння зайнятості населення.
    2. Ситуацію на ринку праці м. Києва та діяльність столичної служби зайнятості.
    3. Кадрове забезпечення працівниками комунальних підприємств, підпорядкованих Департаменту транспортної інфраструктури КМДА.
   4. Встановлення тривалості компенсації витрат роботодавцям на оплату праці працевлаштованих безробітних громадян – внутрішньо переміщених осіб.
   З доповідями із зазначених питань виступили представники Департаментів промисловості та розвитку підприємництва, транспортної інфраструктури Київської міської державної адміністрації, Київського міського центру зайнятості. Сторона профспілок звернула увагу щодо недоукомплектованості фахівцями комунальних підприємств, якими опікується Київська міська профспілка працівників комунального транспорту, транспортної інфраструктури та безпеки руху – Київпастранс та Центр організації дорожнього руху.
   Слід відмітити, що за результатами діяльності в сфері зайнятості Київ характеризується найвищим серед регіонів України рівнем зайнятості населення у віці 15-70 років – 61,6% (по Україні – 55,7%); одним з найнижчих серед регіонів України рівнем безробіття населення визначеного за методологією МОП – 7,1% до робочої сили у віці 15-70 років (по Україні – 9,9%). У 2023 році на ринку праці столиці спостерігались позитивні зрушення, які сприяли працевлаштуванню населення. Сьогодні перед роботодавцями є актуальною проблема дефіциту кадрів та недостатньої кваліфікації робочої сили, відсутність необхідних навичок. Також характерним для столичного ринку праці є професійно-кваліфікаційний дисбаланс. Для стабілізації ситуації на ринку праці службою зайнятості, крім надання вже традиційних послуг зі сприяння працевлаштуванню, профорієнтаційних та послуг з професійного навчання тощо, реалізується низка урядових ініціатив, спрямованих на підтримку роботодавців та безробітних.

За результатами засідання:

   1. Затверджено План роботи Координаційного комітету сприяння зайнятості населення на 2024 рік.
   2. Київському міському центру зайнятості продовжити реалізацію програм щодо професійного навчання безробітних осіб під замовлення роботодавців за професіями, за якими спостерігається найбільший попит, з подальшим працевлаштуванням таких осіб.
   3. СПО сторони роботодавців на територіальному рівні в м. Києві рекомендовано довести до столичних роботодавців інформацію щодо проходження онлайн-опитування стосовно ринку праці та становища підприємств, яке проводиться Мінекономіки у партнерстві з Міжнародною організацією міграції.
   4. Погоджено встановлення тривалості компенсації терміном на 12 календарних місяців витрат низці роботодавців на оплату праці працевлаштованих безробітних громадян – внутрішньо переміщених осіб.

Київська міськпрофрада