434745797 2309516415908864 6117791053834208878 n
Відбулась презентація "Кращі кейси програм ветеранської підтримки: Презентують провідні українські компанії" в рамках оголошеної ініціативи Федерація роботодавців України про старт онлайн платформи з обміну кращими практиками підтримки ветеранів на робочих місцях, які формують провідні національні компанії.
 
Сьогодні ветерани, це не просто більш старше шановане покоління, це вже майбутнє ринку праці. Для бізнесу працевлаштування ветеранів є не лише викликом, а й можливістю, адже після завершення війни не менше 10% кандидатів на працевлаштування становитимуть люди з бойовим досвідом. В умовах нестачі кадрів і демографічної кризи в Україні саме ветерани, з їхніми новими навичками, набутими на фронті, будуть гарною можливістю укомплектувати штат якісним персоналом і максимально розвинути бізнес після усіх обмежень військового часу. Покращення фізичної та цифрової доступності для ветеранів. Побудова локальної ветеранської спільноти (ветеран до ветерана і нічого для ветеранів без ветеранів). Welcome back and post military talk.
Про це і не тільки говорили cпікери під час заходу.
Олена Бондар, засновник та CEO Wellbeing Company (провайдер послуг організаційного добробуту для українських компаній), авторка корпоративних інструментів та методик для розвитку культури організаційного добробуту та Програм адаптацій Компаній до повернення ветеранів зазначила:
«Ринок праці змінився і продовжує змінюватися тут і зараз - кожної хвилини ветеранів стає все більше і тому ми маємо адаптуватися до найму нових співробітників. Зараз ветерани - це люди від 18 років - це наше майбутнє. Робота з ветеранами має бути включена на рівні системних комплексних дій - рідні та близькі, керівники та колеги ветеранів з підрозділів та самі ветеранів. Якщо ми хочемо бачити наші бізнеси у майбутньому, маємо адаптовуватися тут і зараз».
Група Метінвест з лютого 2014р., коли відбулась одночасна мобілізація, досі не може закрити дефіцитні спеціальності. Чим далі на схід, тим складніше закривати вакансії. Мобілізовано 20% облікової чисельності (9355), з яких можна сформувати три фронтових бригади. Є випадки і звільнення після демобілізації, приблизно 20%. Попри все, Метнівест обіймає лідируючу позицію у рейтингу приватних донорів, направлено 4 млрд.грн, кожний 10-й бронежилет – виробництва Метінвест.
Група Метінвест організовує додаткові медичні огляди для ветеранів при поверненні, психокорекцію, стабілізацію. Також розроблено тренінговий курс з підготовки керівників до повернення ветеранів (лідерство під час війни) та з підготовки колективів до взаємодії з ветеранами («Герої поруч»). При поверненні ветерана на роботу щоразу враховуються фактори посттравматичного досвіду, застосовуючи ощадливий режим, поступове занурення у спеціальність для такого працівника.
Як зазначив Олександр Куждін, менеджер проектів Департаменту організаційного менеджменту та управління винагородами ТОВ «МЕТІНВЕСТ ХОЛДИНГ: «Підготовка компанії до повернення з фронту ветеранів має під собою дві основи. По-перше, моральну – адже це наші працівники, які не один рік працювали в компанії, а тепер боронять Україну, тож бізнес взагалі може сьогодні працювати лише завдяки їм. А по-друге – бізнесову, адже чим краще компанія підготується зараз, тим менше імовірність розділення трудового колективу, на тих, хто воював, і хто працював у тилу на потреби фронту, бо будь-яке розділення не сприяє командному результату. Взагалі завдання цієї підготовки полягає в тому, аби досягти максимальної інтеграції трудових колективів на принципах внутрішньої справедливості. А досягти цього можна лише тоді, коли кожен працівник буде готовий проявити пошану і визнання до ветеранів, а ветерани, зі свого боку, будуть готові повернутися нароботу і стати частиною команди. Така єдність – запорука відбудови України.».
З 2022 року в Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia запрацювала програма адаптації, спрямована на повернення демобілізованих залізничників та залізничниць до роботи.
На сьогодні в УЗД працюють 220 000, працює 11 333 людей з інвалідністю, мобілізовано - 10 267, ветерани війни, які працюють – 880, поранені – 1604, загиблі – 611, евакуйовані з сімʼями - 36 000, ВПО – 10 300.
Центри адвокації УЗД взаємодіють з ветеранами, які отримали травми середнього і важкого ступеню, також слід відслідковувати перебіг хронічних захворювань. Йдеться не тільки про ПТСР, у 30% чоловіків є ризик раптової смерті від серцево-судинних захворювань, у жінок – від онкології. Також політика УЗД включає підготовку амбасадорів з-поміж тих ветеранів, які повернулися раніше, для встановлення якісної взаємодії та допомоги тим ветеранам, що повернуться. На жаль, від 12 до 14% працівників після демобілізації покинули компанію з різних причин. Сьогодні також викликом є законодавчо регульовані професії, на які не дозволено допускати людей з інвалідністю. УЗД розбудовує еко систему реабілітаційних відділень, завдяки чому вдалося підняти на ноги 42 ветерана.
Також створено новий підрозділ моніторингу БПЛА для посилення охорони У складі цього підрозділу працюватимуть ветерани-залізничники, які отримали поранення та повернулися з фронту. Ця ініціатива допоможе забезпечити охорону залізничних обʼєктів, а також надати можливість ветеранам застосувати свій військовий досвід і навички в цивільній роботі, працюючи у безпековому корпусі.
«Зворотній звʼязок, від наших ветеранів, що найціннішим для них було, особливо, коли вони знаходилися у шпиталі після поранення, це проявлена турбота. Попри всі надані нашою компанією матеріальні заохочення, підтримку сімʼї і тд, всі вони найчастіше відгукувалися з вдячністю за якісну комунікацію. Не можна недооцінювати комунікаційну складову. Це номер один у взаємодії, а потім всі інші політики і підходи», – поінформувала Ольга Безпалько, директорка Департаменту соціальної політики АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ»
Світлана Манько, керівник Штабу допомоги мобілізованим співробітникам Групи Інтерпайп поінформувала присутніх про створення штабу допомоги мобілізованим, де персональним менеджером здійснюється супровід працівника з першого дня мобілізації, надається медична, психологічна та юридична допомога. 60 % мобілізованих – або шпиталізовані або поранені, кожний 10-й був поранений декілька разів. Після повернення демобілізованого працівника здійснюється поглиблене медичне обстеження, якщо стан здоров’я не дозволяє повернутись на попереднє робоче місце, підшукують іншу позицію. Також до такого працівника прикріплюється виробничий наставник, який на першому етапі дублює виробничі функції.
Під часом заходу учасники ділились не тільки історіями успіху, але й помилками, яких припустились, порадами, як впоратись з викликами, які постають на шляху до реалізації політик та програм ветеранської підтримки.
Наступного разу, компанії-члени ФРУ також поділяться своїми кращими практиками з розвитку ветеранських програм.
Джерело: