IMG 1580

     Однією з найгостріших проблем, поряд зі зростанням цін на сировину і небезпеку обстрілів, роботодавці називають брак кваліфікованих кадрів.

     

У цьому контексті особливо важливою є підготовка до прийняття нового Закону України «Про професійну освіту», який покликаний врахувати всі сучасні потреби виробництва, зокрема, зміцнити зв'язок закладів профтехосвіти з виробничниками, запровадити дуальну систему підготовки (навчання плюс практика) та ін.

23 квітня в Будинку профспілок в рамках роботи тристоронньої обласної соціально-економічної ради відбулося обговорення основних положень законопроєкту «Про професійну освіту».

      Відкриваючи захід, голова Обласного об’єднання профспілок Анатолій Яловий поінформував про позицію профспілок стосовно цього документу, підкресливши, що у ньому повинні бути враховані як сучасні потреби ринку, так і аспекти діяльності закладів освіти та питання соціального захисту їх працівників і студентів.

IMG 1572

     На думку профспілок, запропонований законопроєкт є дуже важливим, хоча і має недоліки, які можуть ускладнити діяльність закладів освіти. Зокрема, це стосується запровадження при них наглядових рад, повноваження яких занадто розширені. Досить дискусійною є новела про кваліфікаційні центри як суб’єкти підтвердження студентами здобутої професійної кваліфікації. Незрозумілою виглядає норма і про запровадження 5-річних трудових контрактів для педагогічних працівників. А норма про студентський трудовий договір не корелюється з іншим законодавством. Чомусь забули автори проєкту і про профспілки, навіть там де йде мова про забезпечення прав викладачів і студентів, укладення колективних договорів. Є у профспілок й інші серйозні зауваження, які потрібно врахувати.

     Зауваження профспілкової сторони були доповнені і представником комунальників, інженером, членом профкому КП «Міськсвітло» (м. Дніпро) Ігорем Абрамовим.

IMG 1564

       За словами заступника директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Антона Демури, який представляв сторону влади, галузеве міністерство активно працює зараз над тим, щоб у проєкті було враховано пропозиції всіх зацікавлених структур. Департамент освіти бере участь у цій роботі і вносить свої зауваження.

           Голова обласної соціально-економічної ради, керівник Федерації організацій роботодавців Віктор Сергєєв, відзначивши позитивні зміни у проєкті, акцентував увагу й на певних його недоліках. Зокрема, у проєкті мало місця приділено системі дуальної освіти, яка дуже поширена у загальносвітовій практиці підготовки робітничих кадрів. Є й питання щодо діяльності Центрів кваліфікації (8 їх діє й у нашій області).

      Детальний коментар до проєкту закону представив заступник директора Навчально-методичного центру профтехосвіти Віктор Василиненко. Він акцентував увагу на ключових моментах законопроекту, зокрема на запровадженні системи дуальної освіти, можливості отримання часткових кваліфікацій та матеріально-фінансової складової законопроекту.

IMG 1568

            Після узагальнення пропозиції учасників заходу будуть надіслані до Міністерства освіти і науки України.

       Учасників наради також було поінформовано про проведення у травні цього року всеукраїнського Тижня професійної освіти, метою якого є пропаганда робітничих професій, наявної ресурсної бази підготовки, можливостей працевлаштування випускників.

 

Джерело: http://www.doop.dp.ua/news/1184-profesijnij-osviti-novij-zakon

 

Прес-центр Дніпропетровського

облпрофобєднання