438169262 2181846525489650 482315990307684025 n
В умовах війни відзначення Дня охорони праці набуває особливого значення, віддають власне життя за незалежність України воїни ЗСУ, гинуть мирні жителі. Спільно маємо вжити максимум заходів попередження смертельних випадків на робочих місцях.

Цьогоріч девіз Всесвітнього дня охорони праці: «Вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці». Кліматичні зміни стали небезпекою і для працівників в Україні. Кліматичні та погодні зміни впливають на сферу праці, безпеку виробництва, стан здоров’я працівників. Підтвердження небезпечних факторів проявилися в останні дні - це пилові бурі, ливневі дощі, підтоплення населених пунктів на Черкащині. Особливо страждають працівники аграрного сектору економіки, лісової та будівельної галузі, транспорту.
У рамках відзначення дня охорони праці профспілковими організаціями області проведені відповідні наради, круглі столи, тематичні конкурси дитячих малюнків тощо.

437579334 2181845872156382 3853754832850579411 n
25.04.2024р. у Федерації профспілок Черкаської області проведено засідання круглого столу за участі представників управління Держпраці, Пенсійного фонду України, центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, відділення фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, управління освіти та науки облдержадміністрації, центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, спеціалістів з охорони праці підприємств.
За результатами аналізу настання нещасних випадків на виробництві (за 2023 рік отримано 108 повідомлень про нещасні випадки, з них 3 групові) фахівцями визначено основні їх причини :
- невиконання вимог інструкцій з охорони праці;
- незадовільний технічний стан виробничих обʼєктів,будівель, споруд, інженерних комунікацій;
- порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів;
- особиста необережність потерпілих працівників.
Найбільше нещасних випадків зареєстровано в сільському господарстві - 18, в т.ч. 6 смертельних; соціально - культурній сфері - 12, 1 смертельний; харчовій промисловості - 10, з них 2 смертельних; енергетиці - 10, 1 смертельний; будівництві - 7, 2 смертельних.
438102198 2181846288823007 957802776860229018 n
Під час обговорення учасники засідання звернули увагу на проблеми проведення медичних оглядів працівників. Про що свідчать 18 випадків настання нещасних випадків на виробництві в 2023 році та 2 випадків у 2024 році по причині природної смерті. Існує необхідність законодавчого осучаснення Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій.
На жаль зареєстровані випадки несвоєчасного повідомлення про настання нещасного випадку на виробництві від роботодавців та закладів охорони здоровʼя.
Фінансові спроможності підприємств, установ та організацій стали причинами не своєчасного чи не проведення атестації робочих.
За результатами обговорення теми круглого столу підготовлено відповідні рішення, звернення.
438702286 2181850915489211 8639195646906179647 n
Федерація профспілок Черкаської області