Президія 1

Відбулося чергове засідання Президії Чернівецької облпрофради, на якому розглянуто низку актуальних питань діяльності територіального профобєднання та його членських організацій.

Зокрема, Президія, за участі начальника Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці Ліни Коревої, інших працівників структури  обговорила стан роботи з охорони праці в членських організаціях обласної ради профспілок. Зазначалося, що упродовж останніх трьох з половиною років ситуація з охорони праці в області була складною. Пандемія COVID-19 та війна з росією внесла суттєві корективи в роботу підприємств, установ та організацій, відчутно вплинула на стан виробничого травматизму та професійну захворюваність. На жаль, намітилась тенденція до зростання кількості випадків травматизму на виробництві. Фактично кожний пятий нещасний випадок на виробництві має смертельні наслідки.

Президія 5

Профспілкові організації області зайняли принципову позицію щодо захисту законних прав працівників, які постраждали від виробничого травматизму та професійних захворювань. За останніх три роки і чотири місяці їх представники взяли участь у роботі комісій з розслідування 1349 нещасних випадків, що складає 98 відсотків від їх загальної кількості. Основна частка такої роботи виконана первинними профспілковими організаціями медичних працівників, які в період активної фази COVID-19 взяли участь у розслідуванні 1200 випадків гострого професійного захворювання у своїх закладах.

Завдяки принциповості профспілкових представників під час роботи комісій з розслідування нещасних випадків на виробництві більшість з них – 62 відсотки – визнані такими, що пов’язані з виробництвом. Відповідно, 848 працівників або членів їх сімей, в залежності від ступені втрати професійної працездатності, змогли отримати одноразову допомогу з Фонду соціального страхування, нині – від Пенсійного фонду України.

Президія 6

Обговорено також стан укладення колективних договорів і угод у членських організаціях обласної ради профспілок на 2024 рік. Президія наголосила на безумовне виконання зобовязань, передбачених у колективних договорах та угодах відповідно до чинного законодавства.

У рамках засідання Президії облпрофради укладено Меморандум про співпрацю, яку підписали представник у Чернівецькій області Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ірина Ісопенко та керівник територіального профоб’єднання Володимир Барабах. Документом  передбачено здійснення заходів на регіональному рівні, спрямованих на забезпечення захисту конституційних прав і свобод громадян, недопущення порушень соціально-економічних і трудових прав і свобод членів професійних спілок та інших працівників.

Президія 7

   Михайло Лєньков,

завідувач відділом з питань

соціально-економічного захисту

Чернівецької облпрофради