Фото 2 

Як в умовах загальної небезпеки і зазнаючи підвищених фізичних й емоційних навантажень, принести найбільшу користь на своєму робочому місці та сприяти економічній незалежності та стабільності держави? Цим питанням приділена увага на вебінарі «Психосоціальна підтримка на робочому місці», який проведено 16 травня на виконання Плану заходів ОПХО з відзначення Дня охорони праці у 2024 році та Угоди про співпрацю між Північно-Східним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці та Об’єднанням профспілок Харківської області.

На початку роботи вебінару Голова Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко привітав учасників з днем вишиванки, зазначивши, що для українців вишиванка – справжня національна святиня, яка символізує красу, силу, щасливу долю та родинну пам’ять, є символом незламності українського духу.

Розкриваючи тему вебінару, Сергій Тесленко зазначив, що з початком повномасштабної збройної агресії російської федерації, тисячі працівників втратили можливість працювати у безпечних та здорових умовах праці. Тому питання охорони праці стають визначальним фактором у забезпеченні життєздатності підприємств та безпеки їхніх працівників. Рівень професійних та техногенних ризиків щодня збільшується, оскільки бойові дії можуть призвести та призводять до аварійних ситуацій з катастрофічними наслідками. Війна – це пряма загроза життю, отож людина максимально намагається вижити. Тривога вносить свої корективи в повсякденне життя: через неї багато хто страждає від безсоння й почувається нервозним. Існують певні фізіологічні закономірності, як тіло і розум реагують  на такий стан. Знання про них дозволить краще розуміти, що зараз відбувається з нами, які навички потрібно розвивати усім без винятку працівникам для керування психосоціальними ризиками.

Психичне ментальне здоровя

Тетяна Касьяненко, начальник управління інспекційної діяльності у Харківській області Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці проінформувала про виконання заходів до Всесвітнього дня охорони праці в розрізі Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», ініційованою Оленою Зеленською.

Заступник начальника відділу з питань праці північного регіону управління  інспекційної діяльності у Харківській області Марина Бровкіна презентувала програму «Запровадження психосоціальної підтримки на робочому місці», запропонувала роботодавцям спільно з профспілками акцентувати увагу на політиці психосоціальної підтримки на робочому місці. Для цього провести анкетування для оцінювання ресурсів та поточної ситуації. Одночасно було анонсовано проведення онлайн конкурсу «Мистецтво, що рятує життя», участь у якому можуть брати всі бажаючі без обмеження за віком, зайнятістю та місцем проживання.

Координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», за ініціативою Першої леді Олени Зеленської», у Харківській області Лілія Зотова презентувала програму «Психосоціальна підтримка та розвиток культури піклування про ментальне здоров’я відповідно до Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», акцентувала увагу на різних методиках і техніках боротьби зі стресом та турботи про власне благополуччя. Також пані Лілія запропонувала всім бажаючим пройти безкоштовне навчання щодо надання першої психологічної допомоги.

Фото 2

Підводячи підсумки, Сергій Тесленко відмітив, що сьогодні важливо знайти джерело сили. Джерело внутрішнє, в собі, на рівні усвідомлення й визнання власного психічного стану та хоча б приблизної оцінки ступеня його кризовості. Ментальне здоров’я – це непомітний, але водночас головний двигун людини, що дозволяє не лише повноцінно жити, а й ефективно функціонувати у суспільстві. Тому дбати про своє ментальне здоров’я – така ж базова необхідність кожної людини, як і дбати про здоров’я фізичне. Ментальне та фізичне здоров'я – нерозривне ціле. Сьогодні профспілковим лідерам слід вживати заходів щодо мінімізації психосоціальних та інших професійних ризиків, створення атмосфери відкритості, в якій працівники вільно можуть поговорити про свій фізичний та психічний стан і потреби, висловити свою думку, обговорити проблеми та виклики, поставити запитання і, водночас, не боятися зворотної реакції: осуду, прояву стигми, недовіри, негативних змін у роботі, оцінити потреби працівників для укріплення ментального здоров’я тощо.

Через значну небезпеку у місті Харкові захід проведено у змішаному форматі – офлайн та онлайн.

 Фото 4

Гриценко Наталя,

завідувачка відділу соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО