IMG 1790

Наполегливість у виконанні запланованих заходів, системність важливі в кожній справі. Особливо в сфері охорони праці, яка вимагає  постійних уваги і контролю як з боку роботодавців, так і  профспілок.

Багаторічний досвід у цій важливій роботі напрацьовано в Дніпропетровській обласній організації профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення. Вона, зокрема, спільно з галузевим департаментом облдержадміністрації щоквартально проводить наради вищого рівня оперативного контролю за станом охорони праці, безпеки дорожнього руху та пожежної безпеки. Причому, завжди за участі керівників та спеціалістів з охорони праці підприємств, голів профкомів та їх комісій з цього напряму роботи. Формат заходів передбачає звіти обкому та департаменту, керівників підприємств, де мали місце нещасні випадки, а також розбір найбільш резонансних випадків травмування працівників, конкретні завдання профкомам щодо активізації громадського контролю за організацією безпечної праці. І це дає певні позитивні результати.

          Як зазначалось в інформації голови обкому профспілки Анастасії Демідової на останній нараді вищого рівня контролю, що відбулася 16 травня в Будинку профспілок, у першому кварталі 2024 р. навіть у цих складних умовах воєнного стану відзначається порівняно з попереднім періодом зменшення рівня виробничого травматизму. Не зафіксовано й випадків профзахворювань, ДТП з вини водіів, пожеж. Загалом на реалізацію комплексних заходів з охорони праці за квартал витрачено понад 10 млн. грн., що більше запланованого. В результаті покращились умови праці 726 працюючих (в т.ч. 245 жінок). У більшості колективів на високому рівні було проведено і щорічний «Тиждень охорони праці» в рамках Всесвітнього Дня охорони праці. Зокрема, переможцями огляду до цього Дня стали КП «Кривбасводоканал», КП ДОР «Аульський водовід», КП ТМ «Криворіжтепломережа», КП «Жовтоводський водоканал», КП «Теплоенерго» (м.Дніпро), які відзначені грошовими преміями. Надається профспілкою допомога й працівникам, які постраждали від ворожих обстрілів під час виконання виробничих обовязків.

IMG 1820

           В той же час відзначалось, що не всі господарники приділяють необхідну увагу цим важливим питанням, виконанню в повному обсязі включених до колдоговорів комплексних планів з охорони праці, а деякі профкоми не виявляють вимогливості до керівників. Через непоодинокі випадки втрати людей прямо на робочих місцях з природних причин (такі факти мали місце і минулого року , і в першому кварталі нинішнього) потребує й посилення контроль за проходженням працівниками медичних оглядів.

          На необхідності посилення відповідальності керівників акцентував увагу у своєму виступі й заступник директора департаменту ЖКГ та будівництва ОДА Володимир Верхотурцев. Зокрема, що стосується виконання намічених планів, проведення атестації робочих місць, забезпечення працівників спецодягом.

          Про досвід щодо створення безпечних умов праці, поліпшення побутових умов на дільницях розповів на нараді головний інженер КП «Аульський водовід» Анатолій Бондаренко. Незважаючи на всі нинішні проблеми (фінансові - через невідповідність діючих тарифів собівартості виробництва, кадрові – в основному через мобілізацію) в колективі знаходять можливості для поліпшення умов праці людей (на ці заходи цьогоріч виділено понад 330 тис. грн.).

          Про результати проведення в галузі Всесвітнього Дня охорони праці поінформувала головний інспектор з охорони праці обкому профспілки Надія Смоглій.

IMG 1856

          В заході взяв участь і виступив голова Обласного обєднання профспілок Анатолій Яловий. Він відзначив наполегливість обласної профорганізації комунальників у реалізації намічених планів за всіма напрямами (особливо – в сфері охорони праці), розповів про участь облпрофцентру у законотворчій роботі стосовно посилення соціального захисту працюючих.

          В ухваленому учасниками наради рішенні намічені конкретні заходи з активізації роботи з охорони праці, підготовки систем життєзабезпечення до майбутнього зимового періоду.

Детальніше: http://www.doop.dp.ua/news/1203-sistemnist-zaporuka-efektivnosti

                               Прес-центр Дніпропетровського облпрофобєднання