den geroiv

День Героїв – щорічне свято в Україні на честь українських вояків – борців за волю України.

Цього дня Україна вшановує пам’ять всіх героїв, які відстоювали її суверенітет і незалежність і просто зараз ведуть боротьбу проти російської армії за нашу свободу. Це горде і одночасно сумне свято – багато українських героїв віддали життя заради своєї країни. 

Українські Герої – це українці, які жили в різні епохи й захищали рідну землю. Вони ставали до лав руських дружин великого князя Святослава і короля Данила, козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Виговського, Української Галицької Армії Мирона Тарнавського, Січових стрільців Дмитра Вітовського, а також Армії Української Народної Республіки Симона Петлюри, Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця і Степана Бандери, Української Повстанської Армії, бійців АТО/ООС на Донбасі. Сьогодні ж це свято всіх захисників України від російських загарбників. 

До здобуття незалежності в Україні День Героїв відзначався підпільно: лише з 1992 року свято набуло ширшої популярності. Проте довгий час традиція святкування була більш розповсюджена у західних областях. 

Після початку російської агресії у 2014 році свято перейняли інші регіони. У Києві цього дня зазвичай проводять панахиду та несуть квіти до меморіального знаку Героям Небесної сотні.

День Героїв – це день пам’яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України, це свято величі духу українських вояків – борців за волю України та є символом незборимості української нації.

Сьогодні цей день присвячений кожному, хто боронить рідну землю від російських окупантів, які зазіхнули на незалежність України.

Нехай на нашій землі, освяченій кров’ю Героїв, якнайшвидше запанує мир і злагода. Зичимо добра й злагоди кожній родині, а нашій державі – процвітання, сили й слави!

Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України