443837374 2200857946921841 3587864153379439330 n
Питання зайнятості населення та вартості праці в період війни набули критичної напруги як для роботодавців, так і для працівників. Чергове підтвердження актуальності проблеми знайшло відображення під час проведення протягом останніх днів комісійних засідань різного рівня, - зазначив у дописі у Facebook голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко.
 
Якщо питання своєчасності виплати заробітної плати були предметом постійної уваги державних органів та профспілок, то війна внесла негативні корективи в структуру зайнятості населення і виникли кадрові проблеми у роботодавців. Посилення трудової міграції, мобілізація чоловіків стали причинами дефіциту працівників на підприємствах, а останнім часом і для малого та середнього бізнесу.
На фоні загальнодержавного показника заборгованості з виплати зарплати борги підприємств Черкащини не є критичними - 60 млн.грн при зменшенні на 2 млн.грн порівняно з початком року. Але для кожного працівника, його родини несвоєчасно отримана зарплата за 1 - 2 місяці створює фінансові труднощі для розрахунків за комунальні послуги, придбання продуктів харчування, на потреби дітей тощо.
Тема знайшла своє продовження 22 травня на засіданні тимчасової комісії обласної державної адміністрації з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати. Начальник управління інспекційної діяльності Держпраці Інна Пилипас поінформувала про заходи служби щодо погашення зарплатних боргів. Близько 80 % боргу припадає на підприємства, які мають статус банкрутів і готуються до приватизації. Чи зможуть нові власники погасити борги працівникам та стати ефективними управлінцями? Відповідь риторична, адже історії приватизації державних підприємств часто показують інше - скорочення штату, реалізація матеріальних активів, зміна виду економічної діяльності.
Приклад неефективної реорганізації колись успішних підприємств можна підтвердити історією КП «Аеропорт Черкаси». Сьогодні іде пошук людей, які працювали до 2001 року для виплати їм боргів. Хтось змінив місце проживання, хтось не дочекався зарплати.
Тому члени комісії підтримали пропозицію голови комісії, першого заступника голови Черкаської ОВА Наталії Кравченко щодо розгляду наступного засідання зарплатних боргів підприємств - банкрутів та проблемного підприємства ТОВ «Черкасириба».
443839363 2200855320255437 3325196023051452844 n
Аналіз діяльності підприємств м.Черкаси на засіданні робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення при міськвиконкомі (засідання 22.05.2024р), а це переважно ФОП та ТОВ з незначною чисельністю працівників, основні види діяльності яких - це роздрібна торгівля, виробництво меблів, медичні послуги показує значне зменшення їхньої економічної активності, кадрові проблеми, відсутність попиту на послуги.
Важливо не просто констатувати проблеми, прийняти звернення, а насамперед збалансувати державну політику соціально - трудових відносин для підтримки економічної діяльності підприємств, малого та середнього підприємництва, гідної та своєчасної оплати праці. Про це потрібно говорити на державному рівні вже. Без ефективної роботи підприємств, фінансової спроможності працівників перемагати ворога складно, та іншого шляху у нас немає.
 
Федерація профспілок Черкаської області