13

Чергове засідання Виконкому Об’єднання профспілок Харківської області (офлайн+онлайн) відбулось 11 червня під головуванням Голови ОПХО Сергія Тесленка.

З першим питанням «Про скликання III-го засідання Ради ОПХО» виступав завідуючий відділом організаційно-статутних питань та зв’язків з членськими організаціями ОПХО Анатолій Голєніщев. Він довів час та місце проведення ІIІ-го засідання Ради Об’єднання профспілок Харківської області. У зв’язку з обмеженнями пов’язаними з введенням воєнного стану в Україні запропоновано засідання Ради ОПХО проводити також за допомогою Інтернет зв’язку з використанням аудіовізуальної комп’ютерної програми онлайн конференцій ZOOM. Для участі членів Ради ОПХО в засіданні Ради ОПХО в режимі відеоконференції (онлайн) організовуються студії в ОПХО та членських організаціях.

Друге питання «Про стан організації охорони праці на підприємствах, установах та організаціях області під час військової агресії росії» доповів провідний інспектор з питань охорони праці та здоров’я відділу соціально-економічних, правових питань та охорони праці Євген Жернов. Він відзначив, що праця в умовах воєнного стану пов’язана зі значною кількістю нових, зокрема смертельно небезпечних чинників та факторів, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Проте, незважаючи на такі суворі реалії сьогодення та складну економічну, безпекову ситуацію, збереження життя і здоров’я працівників у процесі трудової діяльності, профілактика настання нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, є пріоритетним напрямом роботи профспілок. Об’єднанням профспілок Харківської області та її членськими організаціями здійснюється цілеспрямована діяльність, яка направлена на практичну реалізацію повноважень профспілок, визначених нормами Законів України «Про охорону праці», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», іншими нормативно-правовими актами з охорони праці.

20240611 102920

На виконання Плану заходів ОПХО з відзначення Дня охорони праці у 2024 році та Угоди про співпрацю між Північно-Східним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці та Об’єднанням профспілок Харківської області 16 травня проведено вебінар «Психосоціальна підтримка на робочому місці». Більшість членських організацій провели збори, засідання виборних органів з нагоди Дня охорони праці, де розглядалися проблемні питання та шляхи покращення стану безпеки праці в умовах воєнного стану. Кращі профспілкові працівники та активісти нагороджені цінними подарунками.

З метою привернення уваги до стану безпеки праці на виробництві
25 квітня, напередодні Всесвітнього дня охорони праці, в ОПХО проведено семінар «Взаємодія соціальних партнерів щодо зменшення рівня виробничого травматизму та професійних захворювань у Харківській області».

Попри значне скорочення промислового виробництва та надання послуг ситуація у сфері забезпечення нешкідливих та безпечних умов праці погіршилася. В області продовжується зростання виробничого травматизму, особливо пов’язаного з веденням бойових дій. За інформацією Пенсійного Фонду України в Харківській області у 2023 році сталося 172 нещасних випадків, в яких травмовано 177осіб, з них в наслідок військової агресії, травми отримали 96 осіб, з них 12 зі смертельним наслідком.  Лише за три місяці 2024 року трапилося 64 нещасні випадки, в наслідок яких постраждало 93 особи, в тому числі 50 осіб, з них 11 зі смертельним наслідком, внаслідок військової агресії рф. Всі ці показники не враховують ті нещасні випадки, які сталися протягом останнього часу, такі як Епіцентр, друкарня та інші. Важливим напрямом у здійсненні громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці є надання правової допомоги членам профспілок та членським організаціям, зокрема: консультативна допомога, підготовка різних, у тому числі, процесуальних документів (позовних заяв, клопотань, апеляційних скарг тощо).

Головуючий підкреслив важливість посилення роботи в цьому напрямку. Він, зокрема, зазначив, що праця в умовах воєнного стану пов’язана зі значною кількістю нових, зокрема смертельно небезпечних чинників та факторів, що призводить до погіршення умов праці в усіх, без винятку, галузях економіки. Тому, не зважаючи на сурові реалії сьогодення (проблеми економічні та безпекові) треба вважати найважливішим завданням профспілкових організацій всіх рівнів – використання статутних вимог щодо захисту прав працівників на належні безпечні і нешкідливі умови праці та надання пільг і компенсацій за роботу у шкідливих умовах, передбачених законодавством. Зважаючи на це, треба більш наполегливо і ефективно використовувати всі складові генеральної, територіальної та галузевих угод, колективних договорів на забезпечення якісної кваліфікованої праці працівників у безпечних умовах, неприпустимості зменшення соціальних прав та гарантій, особливо під час дії воєнного стану.

Одним словом: пріоритет – життя і здоров’я людини на робочому місті!

Необхідно більш тісно взаємодіяти з державними органами нагляду з метою досягнення безпеки праці, завчасно звертатися до відповідних органів з вимогою про притягнення до відповідальності посадових осіб, винних в порушенні законодавчих актів з охорони праці. В питаннях відновлення в повному обсязі гарантій і підтримки працюючих в Законах України, більш активно працювати з народними депутатами України. Вирішувати питання забезпечення безпекових умов праці не тільки на робочому місці, а за можливістю організовувати робочі місця в укриттях, адже трапляється, що в Харківській області тривога триває, навіть майже цілодобово. Об’єднувати процеси навчання профактиву та відповідальних працівників від роботодавців. Дійсно, варіантів співпраці з питань охорони праці на підприємствах, установах та організаціях області набагато більше, ніж ми їх уявляємо. Було б бажання їх знати і використовувати, наскільки це можливо в наших реальних умовах, а люди це відчують і, впевнений, оцінять. Крім того, пропозиції від чисельних організацій, які були надані в ході підготовки питання на виконком ввійшли в проект постанови.

Члени виконкому, обговоривши це питання постановили вважати найважливішим завданням профспілкових організацій всіх рівнів виконання статутних вимог щодо захисту прав працівників на належні, безпечні і нешкідливі умови праці та надання пільг і компенсацій за роботу у шкідливих умовах, передбачених законодавством та затвердили низку організаційних заходів спрямованих на забезпечення якісної, кваліфікованої та високооплачуваної праці працівників у безпечних умовах, неприпустимості зменшення соціальних прав та гарантій; особливо під час дії воєнного стану.

23

Цього засідання Члени Виконкому ОПХО обговорили та затвердили План роботи ОПХО на ІІ півріччя 2024 року, а також погодили склад Робочої групи з напрацювання змін до Статуту ОПХО, до якої ввійшли:

-      

Волков

Сергій Геннадійович

заступник Голови ОПХО, голова Робочої групи.

-      

Плеханов

Олег Миколайович

голова Регіональної профспілкової організації Північно-Східного управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України, заступник голови Робочої групи.

-      

Благовещенська

Альона Вікторівна

голова обласної організації Профспілки працівників охорони здоров’я України.

-      

Гацько

Олександр Петрович

голова обласної профспілкової організації Профспілки працівників державних установ України.

Макеєва

Алла Геннадіївна

голова обласної організації Профспілки працівників автотранспорту та шляхового господарства України.

-      

Чепіль

Іван Іванович

голова обласного комітету Профспілки працівників нафтової та газової промисловості України..

-      

Юшина

Надія Василівна

голова обласної профспілкової організації Профспілки працівників культури України.

Члени Виконкому ОПХО одноголосно підтримали клопотання про нагородження почесним знаком Федерації профспілок України „За розвиток соціального партнерства» ювілярів - Білоуса Бориса Григоровича, голову обласної організації Профспілки працівників лісового господарства України та Плеханова Олега Миколайовича, голову Регіональної профспілкової організації Північно-Східного управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок в роботу із вирішення питань соціально-економічного захисту працівників лісового господарства, ведення соціального діалогу з роботодавцями і органами влади та з нагоди 70-річчя з дня народження.

Далі мав доповідь Генеральний директор підприємства „Палац Праці” ОПХО Леонід Ступак, який довів до присутніх питання узгодження умов надання в оренду приміщень Палацу Праці. Питання також було підтримано членами Виконкому ОПХО.

Наприкінці засідання Сергій Тесленко розповів про сьогоднішню діяльність Федерації профспілок України, а також окреслив завдання та виклики, які переживає профспілковий рух України у надскладний воєнний час. Сергій Анатолійович побажав усім спілчанам здоров’я, стійкості, мужності та подальшої плідної праці задля Перемоги України.

Об’єднання профспілок Харківської області