5400 120624 01

Президія обласної ради профспілок під головуванням Ірини Богуш на черговому засіданні 11 червня 2024 року розглянула низку актуальних питань і, зокрема, роботу із забезпечення захисту прав спілчан на охорону праці. Доповідач – заступник голови облпрофради Роман Прокопенко, співдоповідачі – головний спеціаліст Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці Лілія Розумна та головні державні інспектори Управління Олександр Кузурман і Дмитро Матюшов загалом позитивно поцінували рівень співпраці державних органів та профспілок на цій важливій ділянці особливої відповідальності, адже мова йде про життя і здоров’я людей. В ході обговорення були визначені першочергові завдання вдосконалення громадського контролю за станом охорони праці, упорядкування навчання, заходи щодо посилення відповідальності роботодавців, забезпечення безумовної участі представників профспілок у розслідуванні нещасних випадків. Президія схвально сприйняла рішення ФПУ щодо часткового фінансування посади технічного інспектора праці в штаті облпрофради, що, безперечно, посилить позиції профспілок на цій ділянці роботи. Прийнята відповідна постанова.

Також на засіданні було проаналізовано статистику соціального діалогу на локальному рівні, виявлені причини невтішної тенденції до скорочення кількості укладених колективних договорів. В прийнятій постанові констатовано, що сферу колективно-договірного регулювання суттєво корегує воєнний стан і профспілкам області не завжди і не скрізь вдається переконати сторону роботодавців у необхідності збереження гарантій та утримання від односторонніх дій у трудових відносинах з працівниками в частині зупинення дії окремих положень колективного договору. Профспілковим органам області рекомендовано зосередити увагу на пріоритетних напрямках, які мають забезпечити вдосконалення найбільш результативного механізму захисту прав та інтересів працюючих в умовах воєнного стану.

Розглянуті інші питання практичної діяльності профспілок області.

Полтавська облпрофрада