0309 140624 05

13 червня перший заступник Голови Ради профспілок Івано-Франківської області Олександра Гринів взяла участь у форумі “Шлях гідності: боротьба за права людини”, у межах якого презентували Щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році, а також висвітлено регіональний аспект стану додержання та захисту прав людини.

Захід організовано Регіональним представництвом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області спільно з Івано-Франківським регіональним відділенням ВАОМС “Асоціація міст України” за підтримки проєкту “Сприяння безпеці людей в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною”, що фінансується Урядом Японії та впроваджується UNDP в Україні.

03 140624 08

Участь у форумі взяли Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець (онлайн), народні депутати України, голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації, голови місцевих рад, керівники правоохоронних органів та суду, інших територіальних органів центральних органів виконавчої влади, адвокати, науковці, громадськість.

Конституція України визнала людину, її життя та здоров’я, честь та гідність, недоторканність та безпеку найвищою соціальною цінністю. Війна, безсумнівно, суттєво вплинула на українців і внесла свої корективи у багатьох сферах їх життя. Не дивно, що вона зачепила й трудові відносини. Незважаючи на те, що війна – це найгірше тло для утвердження високих трудових стандартів, профспілки докладають усіх зусиль для забезпечення трудових прав працівників, розглядаючи правове регулювання трудових відносин в умовах воєнного стану лише як компроміс між потребами держави у забезпеченні безпеки та стабільності та правами та інтересами працівників.

2 140624 02

Участь у двох дискусійних панелях Стійкість територіальних громад Прикарпаття до викликів війни і Роль громадського сектора та місцевої влади у реалізації прав людини, а також у круглому столі Українське національне відродження на Прикарпатті. Історичне бачення боротьби українців за права людини” дозволили визначити ключові напрями подальших дій у сфері захисту прав людини. Як результат - підписано Намір щодо інтеграції положень Національної стратегії у сфері прав людини у місцеві цільові програми між Асоціацією міст України та Омбудсманом України.

На завершення форуму були представлені результати дослідження місцевих політик у сфері житлових проблем ВПО та іншого населення, що постраждало внаслідок військових дій, у Бурштинській та Коломийській міських територіальних громадах, а також презентація попередніх результатів дослідження “Безбар’єрне середовище в територіальних громадах Прикарпаття: оцінка мешканців”.

02 14062424 09

Детальніше: http://www.rpo.if.ua/index.php?act=page&id=3103

Рада профспілок Івано-Франківської області