Пленум Тесленко

І саме зараз  необхідна особлива увага до людей, які виконують службові обов’язки з ризиком для життя - це працівники житлово-комунального господарства.  Харківською обласною організацією Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України   20 червня 2024 року було проведено  засідання комітету, а саме V-й Пленум за тематикою: «Про підвищення ролі угод і колективних договорів у вирішенні   проблемних питань соціальної захищеності спілчан в умовах воєнного стану».

Пленум проходив у конференц-залі  Харківського бюро подорожей та екскурсій «ХАРКІВТУРИСТ». Ця локація забезпечує можливість учасникам перейти в укриття на станцію метрополітену при сигналі повітряної тривоги.

В роботі Пленуму взяли участь члени комітету, запрошені, працівники апарату ХООПС, голова Об'єднання профспілок Харківської області (ОПХО) Сергій Тесленко.

            Основні питання,  розглянуті  на V Пленумі:

   1.   «Звіт про роботу після ІV Пленуму ХООПС»,  

         доп. Голова ХООПС Лариса Успенська.

 2. «Про підвищення ролі угод і колективних договорів у вирішенні   проблемних питань соціальної захищеності спілчан в умовах воєнного стану»,  доп. Наталія Ковальова, зав.відділом соціально-економічного захисту трудящих ХООПС.

  3. Про виконання  профспілкового бюджету ХООПС працівників ЖКГ,  МП, ПОН за 2023 рік  та проект бюджету на 2024рік, доп. Людмила Лубенцова – головний бухгалтер  ХООПС.

4.  Про обрання постійних комісій ХООПС,   доп. Ганна Алтухова,  зав. відділом правової роботи.

Пленум8

5.  Обрання  заступника голови Харківської обласної організації профспілки працівників ЖКГ, МП, ПОН, доп. голова ХООПС Лариса Успенська.

Крім того, були прийняти постанови  щодо змін у составі  Комітету та Президії ХООПС.

         У своїй доповіді голова ХООПС Лариса Успенська звернула увагу  присутніх на важливість профспілкового руху, особливо у воєнний час. Необхідність Галузевої угоди та ії значення у питаннях формування колдоговорів та збереження гідної оплати  праці на підприємствах галузі.  Збереження профспілкового руху завдяки соціальному діалогу, консультаціям, роз’ясненням, зустрічам з профспілковим активом, трудовими колективами. Участь у проведенні аналізу проектів законодавчих актів та надання  «профспілкового» погляду з цього питання.
Громадській контроль з правових питань  та  охорони праці. Про надання ХООПС фінансової допомоги членам профспілки, постраждалим від воєнної агресії, Херсонській обласній організації Профспілки, допомога ЗСУ,  відродження зруйнованої частини Палацу праці.

Інформаційна робота ХООПС, культурно-масова, робота з оздоровлення та спорту.

Звернула увагу на потужну роботу ЦК профспілки працівників ЖКГ, МП, ПОН України з соціальними партнерами, міжнародними організаціями.

Отримання фінансової допомоги  обласною організацією Профспілки для ремонту частини даху гуртожитку УТОС по вулиці Коцюбинського, 13, купівлю оргтехніки для обладнання робочих місць працівників апарату ХООПС. Плани та завдання обласної організації Профспілки на наступний період.

           З другого питання Про підвищення ролі угод і колективних   договорів у вирішені   проблемних питань соціальної захищеності спілчан в умовах воєнного стану”  доповідала Наталія Ковальова, зав.відділом соціально-економічного захисту трудящих ХООПС.

         У своїй доповіді вона відмітила важливість укладання  Галузевої угоди та внесення змін у колективні договори для збереження гідної оплати праці працівникам критичної інфраструктури. Надала розгорнуту інформацію з виконання колдоговорів на підприємствах міста та області, проблемні питання.  Відмітила 17 підприємств, на  яких виконуються норми колективних договорів, не зважаючи на воєнний стан. Допомогу з питань укладання колдоговорів спеціалістами ХООПС. Значення конвенцій МОП з питань соціального діалогу та укладання колективних договорів.

         В обговоренні доповіді взяли участь заступник голови ППО КП «Харківводоканал» Лариса Лукашенко, голова ППО КП «Харківські теплові мережі»  Наталія Губер,  голова ППО КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» Білоус Олександр. У виступах було багато цікавої інформації про роботу  профкомів, підприємств, відновлення критичної інфраструктури після руйнувань.

         У своєму виступі голова ОПХО Сергій Тесленко підкреслив необхідність укладання Галузевих, Територіальних угод та колективних договорів, соціальний захист членів профспілки. Він також відзначив  ефективну роботу обласної  організації профспілки та ЦК профспілки працівників ЖКГ, МП, ПОН України.

Інформацію «Про виконання  профспілкового бюджету ХООПС працівників ЖКГ,  МП, ПОН за 2023 рік  та проект  бюджету на 2024  рік» підготувала та доповіла головний бухгалтер Людмила Лубенцова.

Пленум9

           Доповіді  були уважно заслухані членами комітету, робота за період між Пленумами визнана задовільною, визначені основні напрямки роботи обласної організації на майбутнє.

Постанови з питань обрання  постійних комісій ХООПС на період до закінчення терміну дії виборних органів ХООПС, про зміни у складі Комітету та Президії  були прийняті одноголосно.

          Питання щодо обрання заступника голови ХООПС у період між конференціями виявилося досить незвичним, оскільки така процедура не передбачена Статутом профспілки працівників ЖКГ, МП, ПОН України. Обласна організація звернулася до голови ЦК Профспілки за наданням роз’яснень з цього приводу. Питання було розглянуто на засіданні Президії ЦК Профспілки та отримана постанова з дозволом на обрання заступника голови ХООПС.

         Члени комітету підтримали питання про необхідність обрання заступника голови, оскільки  Харків фактично є прифронтовим містом, постійні обстріли та наступ ворога в області потребує оперативних рішень та їх негайного виконання.

          Голова ХООПС Лариса Успенська  висунула кандидатуру завідувачки відділом правової роботи ХООПС Ганни Алтухової на посаду заступниці голови Харківської обласної організації Профспілки. Члени комітету підтримали обрання шляхом відкритого голосування  та одноголосно обрали на цю посаду Ганну Алтухову. Новообрана заступниця голови запевнила присутніх, що буде і надалі працювати для представництва і захисту членів профспілки  та розвитку профспілкового руху.   

         Учасники заходу отримали  мотиваційну літературу: бібліотечку голови ППО, нові буклети з мотивації профспілкового членства, брошуру   «Повноваження виборного органу профспілки на підприємстві», блокноти, ручки та папки з українською символікою.

Приємним доповненням заходу стало урочисте нагородження членів Профспілки   грамотами  та подяками ЦК профспілки  ЖКГ, МП, ПОН та Федерації профспілок України.

         Захід був проведений у зручному форматі. До уваги учасників було представлено відео-презентацію до V-го Пленуму, зал був оформлений візуальними об’єктами профспілки працівників ЖКГ,МП.ПОН.

                                                                                      Колектив ХООПС