32

Про реалізацію трудових і соціальних прав працівників та прав профспілок говорилося під час діалогової зустрічі, яка відбулася в Раді профспілок області з нагоди Дня Конституції України. Основним лейтмотивом зустрічі стало гасло: Нині працюємо на Перемогу, і водночас, проєктуємо майбутнє держави загального добробуту!

В заходів взяли участь голови обласних організацій профспілок, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області, Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці в області, відділення Національної служби посередництва і примирення в області, обласного обєднання організацій роботодавців.

У вступному слові Голова Ради профспілок області Володимир Уєвич зазначив, що статтею 1 Конституції України визначено, що Україна є незалежною, демократичною, правовою, соціальною державою. Однак, в умовах воєнного стану права працівників і профспілок суттєво звужено. І саме профспілки стоять на захисті конституційних прав найманих працівників.

Перший заступник Голови Ради профспілок області Олександра Гринів інформувала присутніх про заходи, які вживаються профспілками Прикарпаття задля дотримання права на гідну працю та соціальних захист членів профспілок, роботу Центру правової допомоги Ради профспілок області, участь у законотворчій діяльності. Зокрема, учасників зустрічі ознайомлено з профспілковими законопроєктами від 19.07.2023 № 9510 і від 24.06.2024 № 11367, метою яких є забезпечення соціального захисту працівників.

24

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області Євгенія Мнишенко розповіла присутнім про основні напрями діяльності регіонального представництва. Особливе зацікавлення викликали напрацьовані Радою профспілок області пропозиції щодо забезпечення права працівників на підвищену оплату за роботу в гірських населених пунктах. Досягнуто домовленостей про подальшу комунікацію, з напрацювання рекомендацій щодо забезпечення права на надбавку до пенсії внутрішньо переміщених осіб, які проживають у гірських районах.

Керівник відділення НСПП в області Роман Баюк повідомив про стан соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах і організаціях області, наголосив на результатах спільного врегулювання конфліктних ситуацій на підприємствах, де діють профспілки, а також презентував оновлену редакцію Зеленої книги “На шляху до ефективного, впливового та інклюзивного соціального діалогу в Україні: курс на відновлення та відбудову”.

Учасники зустрічі долучилися до активного обговорення проблемних питань щодо дотримання основних трудових прав працівників та прав профспілок, які виникають під час динамічних змін на ринку праці області, обмінялися думками щодо удосконалення соціального діалогу в області.

Виходячи із загального розуміння необхідності захисту, дотримання та забезпечення гарантій належного захисту конституційних прав і свобод членів профспілок, інших працівників та громадян України, учасники діалогової зустрічі домовились:

41

- активізувати співпрацю з регіональним представництвом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області з питань захисту інформаційних прав, прав на звернення, рівності прав та протидії дискримінації;

- налагодити комунікацію з обласним Центром безоплатної вторинної правової допомоги в частині надання правової допомоги членам профспілок та просвітництва;

- при розробці пропозицій та рекомендацій до законодавчо-нормативних актів, які стосуються прав та інтересів працівників, залучати науковців навчальних закладів Прикарпаття;

- з метою забезпечення необхідної кількості голосів у Парламенті звернутися до народних депутатів від Івано-Франківщини щодо підтримки профспілкових законопроєктів від 19.07.2023 № 9510 та від 24.06.2024 № 11367;

- рекомендувати обласним організаціям профспілок провести інформаційну кампанію для своїх членських організацій щодо можливостей Застосунку ФПУ Профспілка цифрова та переваги його використання у роботі як сучасного цифрового інструменту.

14

Рада профспілок Івано-Франківської області