IMG 20240704 105417

Рішення VIII з’їзду Профспілки працівників культури України, що відбувся 4 липня 2024 р. у Києві в Будинку профспілок, були спрямовані на визначення напрямів ефективної та результативної роботи організації в умовах викликів воєнного часу.

 

Делегати профспілкового форуму проаналізували результати досягнутого за останні п’ять років, обговорили Стратегію діяльності Профспілки працівників культури України на 2024-2029 роки, затвердили нову редакцію Статуту організації, обрали склад її керівних органів тощо.

IMG 20240704 102211

У роботі з’їзду взяли участь: Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, соціальні партнери: Ростислав Карандеєв, - т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України, Олег Наливайко, голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України, а також: Людмила Перелигіна – почесний голова Профспілки, члени Ревізійної Комісії, профактив, запрошені.

На початку з вітальними словами до учасників звернулись міжнародні партнери профспілки: Генеральний секретар Міжнародної федерації акторів (FIA) Домінік Лукер, керівник сектору Глобальної профспілки (UNI-Європа) Йоханнес Штудингер та представник навчального центру Європейської конфедерації профспілок Рафал Томашек.

IMG 20240704 103734

Вони відзначили, що вражені мужністю своїх колег-профспілковців з України, які в умовах воєнного стану, докладають всі сили, щоб відстоювати трудові та соціально-економічні права та інтереси спілчан, поєднуючи свою роботу з волонтерською діяльністю і підтримкою Збройних Сил України. Друзі пообіцяли й у подальшому підтримувати Профспілку, надаючи допомогу постраждалим від наслідків жахливої війни, що веде рф проти українського народу, окрім цього було анансовано можливості та перспективи проведення спільних заходів.

IMG 20240704 102415

- Ми стоїмо з вами пліч опліч у вашій боротьбі, ви – не одні, ми разом з вами! – наголошували у своїх виступах представники європейських профспілок та побажали делегатам з'їзду успішної та плідної роботи.

З доповіддю про роботу ЦК Профспілки працівників культури України за період з липня 2019 року по липень 2024 року та Стратегію діяльності Профспілки працівників культури України на 2024- 2029 роки виступила голова Профспілки Галина Гайдук.

IMG 20240704 104208

 У доповіді вона, зокрема підбила підсумки проведеної за звітний період роботи, і зробила акцент на основних завданнях щодо захисту працівників галузі, що розкриває Стратегія подальшої діяльності. А це і необхідність підвищення зарплат працівникам, належного фінансування з боку держави діяльності закладів культури, спорту та медіа, а також спільної роботи із соціальними партнерами над приведенням нормативно-правової бази до сучасних реалій.

IMG 20240704 104327

Серед пріоритетів діяльності було названо необхідність забезпечення підвищення рівня реальних трудових доходів та недопущення поглиблення бідності серед працівників, створення умов задля повернення українських фахівців в Україну, а також своєчасної виплати заробітної плати працівникам культури, медіа, фізичної культури і спорту, забезпечення їх державними соціальними гарантіями.

На завершення свого виступу вона наголосила, що «Україна не зламалась, ми обов’язково переможемо, а повоєнне відродження України є пріоритетним завданням профспілки.

IMG 20240704 110516

Шляхом результативної співпраці з нашими соціальними партнерами ми повинні досягти напрацювання спільних рішень та визначення принців формування політики щодо  трудових та соціальних інтересів працівників закладів культури, спорту і медіа».

IMG 20240704 105706

Перспективам та напрямам подальшої роботи з Профспілкою, зокрема у форматі соціально-економічної ради, яка створена при Міністерстві культури та інформаційної політики України, спільному вирішенню нагальних проблем працівників галузі, був присвячений виступ т.в.о. міністра Ростислава Карандеєва.

До учасників з’їду із привітанням звернувся Голова ФПУ Григорій Осовий.

IMG 20240704 123825

Виступаючи перед присутніми він відзначив міцність профспілок і наголосив на тому, що у цей надскладний етап суспільного життя, нам вдалося не втратити профспілки, як організаційні структури, а навпаки – довести їхню самодостатність та інституційну спроможність діяти.

- На сьогодні нам потрібна консолідація і єдність дій профспілок. – сказав Г.Осовий. - Голос профспілок у суспільстві має бути почутим, зокрема, у процес ухвалення законодавчих актів, спрямованих на захист соціально-економічна прав працівників, Багато залежить від нашої сили духу та наполегливості, - зазначив профспілковий лідер.

 MG 3492

Саме на досягнення цих цілей були спрямовані рішення, що ухвалив з’їзд, а саме стратегічні напрями діяльності на наступні п’ять років і нова редакція Статуту Профспілки працівників культури України.

В обговоренні документів взяли участь делегати, які представляли трудові колективи та первинні профспілкові організації підприємств галузі. За їх оцінкою, робота Центрального Комітету Профспілки була визнана задовільною.

VIII з’їзд Профспілки працівників культури України відкритим голосуванням одноголосно обрав головою Профспілки працівників культури України на наступний п’ятирічний термін Гайдук Галину Михайлівну.

 IMG 20240704 131142

Наступними рішеннями було обрано заступників (на громадських засадах) Голови Профспілки працівників культури України.

Ними стали: Тетяна Побережна, голова Вінницької обласної організації Профспілки і Анатолій Яловий, голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок та обласної організації Профспілки,

Також будо сформовано Центральний комітет Профспілки працівників культури України.

На цьому з’їзд завершив свою роботу.

IMG 20240704 133652 07

Пресцентр ФПУ