1720968286 8669 09

День Української Державності було встановлено 2021 року згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського (від 24 серпня 2021 року), а вперше відзначили у 2022-му.

Спочатку датою обрали 28 липня - у день пам'яті київського князя Володимира Великого та День Хрещення Русі-України, але у зв'язку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар, дата змістилася на 13 днів раніше. Тому тепер 15 липня - свято Української Державності.

День Української Державності має свій символ - чотири тризуби, які означають боротьбу, незалежність, історію та ідентичність. Вони спростовують міф про те, що Україна - це молода держава, адже наш герб походить від родового знаку Рюриковичі та був знаком князя Володимира Великого, за часів якого хрестилася Київська Русь.

День Української Державності - це можливість для кожного українця згадати історію своєї країни, повну боротьбу за незалежність, єдність та щасливе життя. Цінуємо те, за що боролися наші предки, пам’ятаємо всіх, хто загинув у цій боротьбі, будуємо майбутнє, в якому нам самим хотілося б жити.

В цей день особлива вдячність за тих, хто віддав життя за незалежність України та за всіх, хто міцно стоїть на захисті наших цінностей сьогодні. Нехай ми завжди пам'ятаємо і цінуємо нашу свободу та мир.

Вітаємо кожного українця з його святом, з Днем української державності!

Пресцентр ФПУ