IMG 20240704 115851

Широкомасштабне вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року стало ще одним свідченням необхідності розвитку української культури, оскільки російські окупанти, знищуючи культуру, воюють саме проти української ідентичності. Для росіян не існує ніякої України, а тільки «братскіє народи».

Тримаючи фронт проти російської навали, культура та її інституції є сьогодні бійцями супротиву «руського міра», чинниками національної безпеки та суспільної консолідації.

Проте, основний учасник трудових правовідносин - працівник культури, серед усіх працюючих сьогодні перебуває у найскладніших умовах отримання винагороди за свою роботу.

Так, за даними Держстату середня заробітна плата у сфері культури за 5 місяців 2024 року виросла всього на 14,3% і становить лише 11297 гривень. При тому, що заробітна плата чиновників зросла на 32 відсотки, а посадовий оклад працівників державного управління та місцевого самоврядування збільшено на 56 %.

Такий підхід до працівників сфери культури ускладнює їх роботу і призводить до відтоку наявного кадрового ресурсу за кордон або в інші сфери економіки, що породжує глибоку кризу у сфері культури.

Не зважаючи на підвищення з 1 квітня 2024 року мінімальної заробітної плати до 8000 грн., перший тарифний розряд ЄТС, як передбачено Держбюджетом 2024, не був підвищений до 3600 гривень. У зв’язку з чим посадовий оклад працівника культури найвищої кваліфікаційної категорії залишається нижчим від мінімальної заробітної плати, а оплата праці некваліфікованого працівника 1-го розряду та фахівця 12-13 розряду є однаковою, на рівні 8000 гривень, незалежно від складності роботи, її важливості і відповідальності.

Враховуючи, що Уряд, навіть в умовах війни, має дбати не тільки за чиновників, а й за всіх українців, делегати VIII з’їзду Профспілки працівників культури України вимагають збільшення посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС до рівня 3600 гривень. Це дасть можливість частково забезпечити диференціацію заробітної плати працівників з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості, відповідальності їхньої роботи.

Делегати з’їзду впевнені, що саме через культуру та мистецтво українці можуть відчувати особисту належність до нашої держави, таким чином формуючи та підтримуючи національну ідентичність, гуртуючись, щоб наразі чинити спротив російській агресії та перемогти ворога у жорстокій війні.

Делегати VIII з'їзду Профспілки працівників культури України

04 липня 2024року,
м. Київ