IMG 20240730 110500 

Постійна комісія Ради ФПУ з питань фінансово-бюджетної роботи у профспілках розглянула стан сплати членських внесків за 7 місяців ц.р., проаналізувала ситуацію з виконанням бюджету ФПУ у першому півріччі поточного року і обговорила заходи по залученню коштів для покриття його дефіциту.

Засідання відбулось 30 липня у Києві у Будинку профспілок.

У роботі взяли участь Голова ФПУ Григорій Осовий, голова Комісії, голова Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Олександр Рябко, голова Контрольно-ревізійної комісії ФПУ Віталій Бабич, керівники структурних підрозділів апарату ФПУ, члени Комісії.

IMG 20240730 111441

Під час розгляду питання порядку денного щодо сплати членських внесків організаціями, які входять до ФПУ, зазначалось, що станом на 26.07.24 р., членські внески сплачуються не у повному обсязі. Фактично це є порушенням статутних норми діяльності профспілкових організацій, тому було вирішено передати інформацію по заборгованості до Контрольно-ревізійної комісії (КРК) ФПУ, до компетенції якої входить сплата внесків та інші фінансові питання діяльності профспілок.

IMG 20240730 111706

- Від виконання вимог Статуту та належного фінансування залежить інституційна стійкість організації, - сказав Г.Осовий. Він закликав до обов’язкового виконання рішення Ради ФПУ стосовно порядку та норм  сплати членських внесків, що забезпечить можливість виконання фахівцями основних завдань, які стоять перед профспілками. Серед них: ефективне ведення соціального діалогу, робота над вдосконаленням нормативно-правової бази з врегулювання сфери трудових відносин, співпраця з міжнародними організаціями тощо.

IMG 20240730 111416

Олександр Рябко назвав статутну норму щодо сплати внесків основоположною. Без фінансового ресурсу ніяка організація існувати не зможе, - підкреслив голова Комісії та закликав її членів напрацювати і застосовувати додаткові інструменти для виконання зазначеної норми, бо не може бути так, щоб будь яка організація існувала за рахунок інших.

Після обговорення цього питання Комісія рекомендувала Голові ФПУ і голові КРК звернутись до організацій, які мають заборгованість по сплаті членських внесків, і після узагальнення наданих відповідей, винести це питання на розгляд найближчого засідання Ради ФПУ.

IMG 20240730 112555

При розгляді питання щодо стану надходження доходів до бюджету ФПУ у першому півріччі поточного року, було зазначено, що під час воєнного стану дохідна частина бюджету ФПУ здебільшого формується за рахунок міжнародної фінансової допомоги від реалізації спільних проектів з Міжнародною організацією праці (МОП), а також коштів, які надходять у рамках співпраці ФПУ з Міжнародною конфедерацією профспілок (МКП), Європейською конфедерацією профспілок (ЄКП) та іншими організаціями – партнерами.

IMG 20240730 110948

Суттєвою статтею надходжень окрім членських внесків є відрахування з дивідендів, отриманих від господарської діяльності підприємств, підпорядкованих ФПУ. Проте станом, на сьогодні існує дефіцит у дохідній частині бюджету Федерації. Після обговорення заходів по залученню додаткових коштів для його покриття, члени Комісії ухвалили рішення щодо необхідності удосконалення цієї роботи та винесення питання виконання бюджету ФПУ на розгляд Президії ФПУ.

Ще одним питанням було обрання заступника голови Комісії Ради ФПУ з питань фінансово-бюджетної роботи. За підсумками голосування на цю посаду обрано Тетяну Євдокимову – голову Сумської обласної ради профспілок.

IMG 20240730 111730

Пресцентр ФПУ