12 01

«Рівень заробітної плати для Профспілки металургів і гірників України питання номер один», - впевнений голова первинної організації ПМГУ Криворізького залізорудного комбінату Юрій Деркач.

В складних умовах сьогодення працівники стикаються зі збільшеними навантаженнями, ризиками та стресом, що вимагає справедливої ​​винагороди за їхню працю.

Саме тому у квітні цього року первинка ПМГУ ініціювала початок колективних переговорів між Стороною працівників, яку представляють діючі на комбінаті дві профспілкові організації, і Стороною роботодавця щодо підвищення заробітної плати.

Про те, як відбувається взаємодія та діалог соціальних партнерів стосовно досягнення взаємоприйнятного рішення, яке забезпечить збереження і розвиток підприємства у такі непрості часи, Юрій Деркач розповів головному фахівцю з інформаційної роботи Криворізької міської організації ПМГУ Оксані Шахмоть.

–Рівень заробітної плати для Профспілки металургів і гірників України питання номер один. Адже економія на людях праці призводить до масових звільнень висококласних спеціалістів, що зараз на комбінаті ми щодня спостерігаємо, небажання випускників професійних навчальних закладів іти важко працювати в шахту. Врешті-решт брак кадрів може спричинити зупинку виробничих процесів. У робітників нашого підприємства зарплата наразі не конкурентна. Вона нижча відсотків на 30, яку отримують на інших підприємствах гірничо-металургійного комплексу Кривбасу. Зараз на підприємстві залишилось трохи більше 4 тисяч працівників.

– Коли на підприємстві відбувалось останнє суттєве підвищення заробітної плати?

–Підвищення зарплати останній раз було восени 2020 року. Після підземних протестів, під час яких шахтарі в радикальний спосіб протягом 44 днів відстоювали свої права на достойну оплату та умови праці. У середньому підвищення тоді склало 20 відсотків.

З того часу минуло майже 4 роки. Усі ми споживачі товарів, послуг, тож знаємо, як виросли ціни. Люди доведені до відчаю. І знову та вкотре  достойну заробітну плату працівники нашого комбінату мають виборювати.

–З 1 травня Група Метінвест підвищила заробітну плату працівникам всіх своїх виробничих і ремонтних підприємств в Україні. Працівники Криворізького залізорудного комбінату, одним з власником якого також є Метінвест, чомусь залишились обділеними.

Юрію Леонтійовичу, чи виконують працівники виробничі завдання, які ставлять перед ними?

–Виробничі завдання виконуються. Звісно, обсяги зменшені у зв’язку з повномасштабною війною, втратою внутрішнього ринку збуту, порушенням логістики тощо, але провини працівників у цьому немає. Вони сумлінно ходять на роботу і відповідально ставляться до виконання своїх виробничих обовязків. 

Тому у квітні нинішнього року наша первинна організація ініціювала початок колективних переговорів щодо підвищення заробітної плати між Стороною працівників, яку представляють діючі на нашому комбінаті дві профспілкові організації, і Стороною власника.

–На який відсоток ви пропонуєте підвищити заробітну плату?

–З огляду на проведений аналіз діяльності АТ «Кривбасзалізрудком», Сторона працівників вважає за необхідне справедливе підвищення заробітної плати шляхом збільшення Фонду оплати праці не менше ніж на 20 відсотків з 1 серпня з переглядом тарифних ставок і посадових окладів працівників комбінату.

Зазначу, що дана пропозиція Сторони працівників АТ «Кривбасзалізрудком» є компромісною, враховуючи, що колектив довго чекав, що питання підвищення заробітної плати не вирішується вже кілька місяців.

Хто увійшов до складу спільної Робочої комісії з обох сторін?

Від Сторони працівників у складі комісії 20 осіб. Переважна більшість – це представники ПО ПМГУ. Окрім мене, увійшли мій заступник Володимир Твердохліб, юрисконсульт Юрій Тканов, голови наших цехових організацій Юрій Яковенко, Олег Кремез, Анатолій Курило, Олександр Щербатий, Юрій Севостьянов, Олександр Біленко, Антоніна Міщук, Сергій Гордий, Ірина Горбачова, Наталя Городнича, Максим Титар, Сергій Панкратов.

Сторону працівників також представляють пятеро членів з первинки Незалежної профспілки гірників України на чолі з Юрієм Самойловим.

Від представників АТ «Кривбасзалізрудком» у Робочій комісії ­– заступник голови правління Олександр Капука, фінансовий директор Олександр Безкровний, технічний директор Сергій Бугрєєв, директор з персоналу Дмитро Дьячук, головний бухгалтер Любов Ярошевська, начальник юридичного відділу Світлана Литвиненко.

–Уже відбулось три засідання спільної Робочої комісії, до цього було чимало зустрічей з роботодавцем, письмові ініціативи очолюваної Вами первинки ПМГУ. Чи погоджується роботодавець з пропозиціями профспілок?

–Підкреслю, позиція профспілок у даному питанні тверда, обґрунтована і об’єктивна! Ознайомившись з наданими Стороною власника документами щодо фінансової діяльності підприємства, ми вбачаємо, що в роботодавця є резерви для такого підвищення заробітної плати працівникам. Якщо він захоче підтримати колектив, то знайде можливість для інвестицій (підвищення зарплати) у кадровий потенціал задля збереження підприємства. На сьогодні зі Сторони АТ «Кривбасзалізрудком» конкретних пропозицій немає. Весь час відповідь одна: «Немає коштів!». Не додає оптимізму й той факт, що немає конструктиву й між самими членами комісії зі Сторони власника.

–Скільки ще триватимуть переговори? Якщо роботодавець не погодиться з необхідністю підвищення заробітної плати працівникам?

На одному з засідань Робочої комісії було вирішено про кінцеву дату цих переговорів – 23 серпня 2024 року.

Сторона працівників, і я особисто, сподіваємося на позитивне вирішення питання про підвищення заробітної плати. Для цього ми й беремо участь у цьому діалозі. В іншому випадку будемо переходити до наступної фази наших переговорів. Маю на увазі дії по вступу та веденню колективного трудового спору з представниками власника. Наша Профспілка завжди діє в правовому полі, зараз це єдина законна процедура в Україні. А поки що ми широко інформуємо трудовий колектив та Профспілку про те, що відбувається на нашому підприємстві та засіданнях спільної Робочої комісії. Усі протоколи засідань викладаємо в загальний доступ на сторінці нашої первинки в Фейсбуці.

Що б Ви хотіли донести безпосередньо до топ-менеджерів АТ «Кривбасзалізрудком», а можливо до всіх роботодавців ГМК України?

–Працівників треба поважати, не знецінювати їх труд. Без людей ваші активи будуть мертвими! Що ж до питання достойної заробітної плати – його слід якнайшвидше вирішувати в діалозі, не доводячи до соціального конфлікту, щоб потім не було ефекту взірваної бомби!  

Джерело: http://pmguinfo.dp.ua/novosti-pmgu/8032-krivbaszalizrudkom-trivayut-kolektivni-peregovori-z-pitannya-pidvishchennya-zarobitnoji-plati-pratsivnikam-pidpriemstva

Професійна спілка трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України