Текст абзаца 110924

            

      Літня оздоровча кампанія третій рік поспіль відбувалася в умовах підвищених вимог до дитячих оздоровчих закладів стосовно дотримання безпеки перебування дітей у зв’язку із тривалою агресією росії та воєнними діями на території України.  Досить часті повітряні тривоги, перебування в укриттях та бомбосховищах, відсутність можливості повноцінного спілкування з однолітками негативно впливають на емоційний та фізичний стан дитини.  Саме тому Київська міськпрофрада спільно з членськими організаціям організовують їх оздоровлення та відпочинок в дитячих оздоровчих закладах, розташованих у віддалених регіонах, відносно зони активних бойових дій.

               Акумулювавши кошти із міського та профспілкового бюджетів, господарників, спонсорів та частково батьків, влітку поточного року профспілки міста організували відпочинок для  4720 дітей.

                Завдяки плідній співпраці із Київською міською адміністрацією на кошти, передбачені  Київській міськпрофраді із місцевого бюджету, було проведено тендер та придбано путівки для членських організацій 500 дітей пільгових категорій, які одержали безкоштовні путівки до дитячих оздоровниць: «Водограй» в Закарпатській та «Верховина» в Івано-Франківській областях де вони цікаво, корисно і головне безпечно провели літні канікули.

                Додатково протягом літнього оздоровчого сезону Київська міськпрофрада, залучивши кошти профспілкового бюджету, господарників та частково батьків, організувала відпочинок для 478 дітей  членських організацій. Для дітей, батьки яких прагнули забезпечити перебування дітей в межах власного регіону, було організовано відпочинок в дитячому оздоровчому закладі санаторного типу- «Чайка» на Київщині в мальовничому місці на березі річки Рось. Вдале поєднання належних безпечних побутових умов проживання дітей, повноцінного харчування та сучасних цікавих форм роботи молодих креативних наставників, сприяли стабілізації емоційного та психологічного стану дітей, незважаючи на часті повітряні тривоги та перебування дітей в облаштованому укритті.

               Улюбленим місцем відпочинку багатьох дітей є морське узбережжя та в зв’язку із його небезпечністю на території України було організовано відпочинок  дітей до Республіки Болгарії. Цьогоріч до м. Еленіте поїхали відпочивати 87 дітей, які хоча б на короткий час забули про повітряні тривоги і бомбосховища, насолодились мальовничою природою, «запаслися» таким необхідним для малюків вітаміном D і подихати цілющим морським повітрям.

                 В наступному оздоровчому сезоні перед Київською міськпрофрадою стоїть завдання із вирішення соціально важливих питань на рівні Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), які сприятимуть охопленню більшої  кількості дітей організованими формами відпочинку та оздоровлення:

-         збільшення суму коштів, передбачентх із міського бюджету, профспілкам міста, сприятиме організації не лише відпочинку, а і оздоровленню та лікуванню більшої кількості дітей;

-         внесення змін до «Порядку організації оздоровлення та відпочинку дітей міста Києва» затвердженого Наказом Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) №Н-340 від 01.06.2020 р. із змінами та доповненнями № Н-454 від 02.12.2022р., дозволить забезпечити путівками дітей пільгових категорій, батьки яких працюють на підприємствах та в організаціях м. Києва, є платниками податку на доходи фізичних осіб (який наповнює міський бюджет), а проживають за межами міста Києва;

-         передбачення коштів в міському бюджеті для придбання путівок дітям у яких відсутня пільгова категорія, батьки яких працюють на підприємствах та в організаціях м. Києва із розрахунку 50% - вартості сплачується за рахунок міського бюджету, а 50% вартості путівки за батьківські кошти або із інших джерел, не заборонених чинним законодавством України;

             Також наголошуємо на необхідності вирішення питання на рівні АТ «Укрзалiзниці» стосовно  перевезення організованих груп дітей, а саме:

-         зменшення вартості бронювання квитків для перевезення дітей пільгових   категорій залізничним транспортом, або ж зменшувати повну вартість квитка на суму раніше сплаченого бронювання;           

-            передбачити знижки на вартість квитків для організованих груп дітей, які придбані заздалегідь, забезпечувати вчасне оформлення проїзних документів( квитків);

      Дитинство має бути щасливим і радісним, сповненим позитивними враженнями та  мріями, а діти – це наше майбутнє, тому потрібно створювати для них це мирне та щасливе дитинство, охоплене турботою рідних і суспільства у квітучій Україні, незважаючи на виклики та перешкоди.

Київська міськпрофрада