DSC7344

За ініціативою Запорізької обласної ради професійних спілок 11 вересня 2024 року в Будинку профспілок Запорізької облпрофради відбулася робоча зустріч соціальних партнерів.

У робочій зустрічі взяли участь:

 Регіна ХАРЧЕНКО, виконуюча обов’язки Запорізького міського голови, секретар міської ради; 

Валерій КРАЙНІЙ, заступник Голови Ради Запорізької обласної федерації роботодавців;

з профспілкової сторони: члени Президії Запорізької обласної ради професійних спілок, представники членських організацій Облпрофради - галузевих всеукраїнських профспілок: їх  профспілкові працівники, активісти їх районних,  міських та первинних організацій.

 DSC7308

Також на зустрічі були присутні керівники окремих підприємств, які є членами профспілок та виявили бажання бути присутніми на заході. Всього у робочій зустрічі взяли участь понад 50 учасників.

Модератор робочої зустрічі Тамара БЕЛЕСКОВА, виконуюча обов’язки Голови Запорізької обласної ради профспілок, поінформувала учасників зібрання, що метою робочої зустрічі є обговорення питань щодо визначення шляхів зміцнення і розвитку соціальних партнерських зв’язків між профспілковими організаціями міста і Запорізькою міською владою з метою вирішення нагальних проблемних питань соціального захисту та безпеки праці трудящих м. Запоріжжя у ці тяжкі для всіх часи.

Тамара БЕЛЕСКОВА звернула увагу учасників зустрічі на та, що Запорізька обласна рада профспілок є єдиною найбільшою громадською організацією, яка діє на території міста й області та поінформувала про результати діяльності профспілкових організацій в межах чинного законодавства України в тяжких умовах під час військових дій на території області.

 DSC7322

Робоча зустріч була присвячена обговоренню питань спільної роботи органу місцевого самоврядування міста – Запорізької міської ради та її виконавчих органів, роботодавців та професійних спілок в умовах воєнної агресії щодо забезпечення соціально-економічного захисту населення області та міста, дотримання новацій у чинному законодавстві з питань пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг.

У міській раді започаткована практика проведення відкритих засідань її виконавчого комітету за участю ЗМІ та громадськості міста. Робиться все можливе, щоб діяльність міської влади була максимально публічною та відкрита до діалогу з громадою, у тому числі з соціальними партнерами. Вживаються заходи щодо налаштування ефективної роботи Громадської ради м. Запоріжжя. Вже працюють Рада Ветеранів, Рада жінок загиблих Захисників та Захисниць, Рада безбар’єрності та інші.

З метою покращання роботи з ветеранами міста створено Департамент з питань ветеранської політики Запорізької міської ради. В структурі Департаменту діє відділ соціальної підтримки Захисників і Захисниць України та членів їх сімей, який в межах повноважень, проводить роботу з військовослужбовцями, демобілізованими військовослужбовцями, ветеранами війни, членами їх сімей та сім’ями полеглих Захисників та Захисниць України. Відділом проводяться консультації, визначаються потреби зазначеної категорії осіб та надаються відповідні послуги.

 DSC7364

В цілому, Регіна ХАРЧЕНКО надала відповіді на більшість питань з переліку, попередньо сформованому Запорізькою облпрофрадою за пропозиціями наданими її членськими організаціями. На решту питань, які потребують опрацювання відповідними службами міськвиконкому, будуть  надіслані на них відповіді пізніше до Облпрофради.

Окрім цього, Регіна ХАРЧЕНКО запевнила присутніх, що міська влада готова до співпраці із соціальними партнерами з вирішення актуальних, нагальних питань для жителів міста, трудових колективів.  

Під час діалогу з виконуючою обов’язки Запорізького міського голови Головою Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Надією ГРИНЬ було порушено питання щодо розмірів щомісячної винагороди  та доплати, яку отримують освітяни м. Запоріжжя.

Голова Запорізької обласної організації профспілки працівників ЖКГ, МП, ПОН Алла МАЛИГІНА порушила питання щодо не забезпечення визначеного галузевою угодою рівня заробітної плати працівників комунальних підприємств ЖКГ м. Запоріжжя.

Профспілкові активісти підприємств металургійної сфери були занепокоєні низькою якість питної води в місті та незадовільною роботою міського транспорту.

Регіна ХАРЧЕНКО пообіцяла, що порушенні проблемні питання будуть вирішуватися міською владою в межах можливого.

Під час свого виступу Валерій КРАЙНІЙ запевнив присутніх, що Ради Запорізької обласної федерації роботодавців завжди була відкритою до співпраці і буде співрацювати із соціальними партнерами в подальшому.

В ході робочої зустрічі були визначені основні точки дотику у співпраці виконавчих органів Запорізької міської ради, Запорізької обласної федерації роботодавців та Запорізькою обласною радою професійних спілок, її членськими профспілковими організаціями.

 DSC73741

Запорізька обласна рада профспілок на зустрічі задекларувала, що її метою і непохитною позицією є плідна співпраця з місцевою владою в питаннях:

- участі у підготовці програм соціально-економічного розвитку міста;

- укладання Територіальної угоди;

- участі у роботі міської тристоронньої соціально-економічної ради;

- участі у роботі місцевих виборних органів влади;

- співпраці з громадськими організаціями та депутатським корпусом;

- співпраці з регіональним представництвом Офісу реформ;

- участі у формуванні місцевого бюджету.

Запорізька обласна рада профспілок