зображення viber 2024 09 13 10 34 09 043

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) вітає випуск Всесвітньої доповіді МОП про соціальний захист у 2024-26 роках, в якій детально описуються постійні виклики на шляху до універсальної реалізації цього міжнародно визнаного права людини.

У звіті підкреслюється загальне зростання рівня охоплення соціальним захистом з менш ніж 43% у 2015 році до 52,4% у 2023 році. Однак він розкриває сувору реальність, що 3,8 мільярда людей не мають жодного захисту. Цей дефіцит тісно пов'язаний з недостатнім фінансуванням як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Зберігається значна нерівність у доступі до соціального захисту, зокрема між жінками та чоловіками, працівниками неформального та формального сектору, а також між країнами з низьким та високим рівнем доходу. Звіт показує, що рівень охоплення соціальним захистом у країнах з низьким рівнем доходу не збільшився з 2017 року, стагнуючи на гнітючому рівні 9,7%.

Цей висновок слугує чітким нагадуванням про те, що світові лідери повинні зосередитися на зміцненні міжнародної співпраці та солідарності. Згідно зі звітом, країнам з низьким рівнем доходу необхідно щорічно інвестувати додатково 308,5 млрд доларів США, або 53,3% їхнього ВВП, щоб адекватно розширити соціальний захист - мета, яка є недосяжною без потужної міжнародної підтримки.

У звіті також підкреслюється нагальна потреба в еволюції систем соціального захисту з урахуванням ризиків життєвого циклу, ескалації кліматичної кризи та значних ринкових перетворень, що відбуваються в контексті декарбонізації. У 50 країнах, найбільш вразливих до драматичних наслідків зміни клімату, за даними звіту, лише 25% населення охоплено соціальним захистом. Це призводить до того, що 2,1 мільярда людей залишаються без належного захисту від руйнівного кліматичного хаосу.

Генеральний секретар МКП Люк Тріангл сказав: «Висновки цього звіту повинні служити чітким закликом до дій для урядів і широкої міжнародної спільноти. Кожному працівникові має бути забезпечено право на соціальний захист. Але за таких темпів змін для того, щоб кожен отримав хоча б частковий доступ до нього, знадобиться 2073 рік. Працівники не можуть дозволити собі чекати 49 років, щоб отримати підтримку, якої вони потребують і на яку заслуговують: нездатність розширити соціальний захист зараз є глибокою несправедливістю».

Люк Тріангл підкреслив критично важливу роль соціального захисту в зусиллях по забезпеченню справедливого переходу: «Оскільки світова економіка переходить до декарбонізації, життєво важливо вести переговори про справедливий перехід з працівниками та їхніми профспілками, щоб гарантувати, що перехід до більш «зеленої» економіки не підірве гідні робочі місця і засоби до існування. Соціальний захист має бути невід'ємною частиною цих зусиль.

«Розширення систем соціального захисту, підкріплене адекватним фінансуванням, залишатиметься критично важливою вимогою МКП в її глобальних адвокаційних зусиллях, в тому числі в ООН і міжнародних фінансових установах».

https://www.ituc-csi.org/world-social-protection-report-2024-26