22 вересня 2004 року на І установчій звітно-виборній конференції було прийняте рішення про створення Черкаської обласної організації Профспілки працівників соціальної сфери.

У витоків створення організації стояли: Володимир Александров, Володимир Вовченко, Сергій Дмитрієв, Галина Кучер, Світлана Мізенова, Галина Кравченко, Надія Бондаренко, Віталій Смаглій.

17.09.24 01

Першим керівником обласної організації Профспілки стала Людмила Веселовська, яка протягом 15 років натхненно і самовіддано допомагала членам Профспілки, завжди з любов’ю та позитивом ставилася до кожного спілчанина, була активною профспілковою діячкою. Протягом 20 років існування обласної організації Профспілки у виконавчому апараті працювали:  Лариса Баранцова (2004-2006), Надія Бондаренко (2005-2009), Наталія Рейдало (2009), Галина Кравченко (2009-2012), Борис Гурін (2013-2017), Ірина Борщевська (2008).

Понад 10 років Ольга Хоменко є заступником голови обласної організації  Профспілки на громадських засадах, а з 2008 року член  обласної ради Профспілки.

З 2006 року і по нині працює головним бухгалтером Галина Сидун, з 2008 року у виконавчому апараті обовязки головного спеціаліста виконує Валентина Даник.

У 2019 році на IV звітно-виборній конференція обласної організації Профспілки працівників соціальної сфери головою, одноголосним рішенням, було обрано  Наталію Дутко, яка запровадила новаторський підхід та креативні ідеї в діяльність організації. У червні 2024 року на V звітно-виборній конференції Наталія Георгіївна повторно обрана головою обласної організації Профспілки.

За час від створення обласної організації Профспілки зроблено дуже багато корисних справ, проведено безліч цікавих заходів та конкурсів.

Вже стало традицією проводити різні змагання, фестивалі, конкурси, а саме: “Алло, ми шукаємо таланти”, огляд-конкурс умов і забезпечення охорони праці в установах та організаціях соціальної сфери, художньої самодіяльності та декоративно-прикладного мистецтва працівників, “Кращий молодий профспілковий лідер”, професійної майстерності “Кращий працівник соціальної сфери”, “І працьовиті, і талановиті”, “Профспілка в моєму житті”, “Кращий за професією” серед кухарів, “Краща трудова династія”, “Профспілка очима молоді”, фотоконкурсах “Рідна країна – працьовита Україна”, “Миттєвості профспілкового життя“, “Наша робота – наше життя”, “За гідне життя людини праці”, обласного фестивалю “Родинні скарби Черкащини” та ще багато інших.

Обласна організація Профспілки разом з первинними профспілковими організаціями є активними учасниками конкурсів, які проводить Центральна Рада Профспілки працівників соціальної сфери та Федерація профспілок України. Щорічно первинні профспілкові організації виборювали призові місця в оглядах-конкурсах на кращу первинну профспілкову організацію, кращий колективний договір та отримували дипломи і профспілкові виплати.

Для дітей спілчан були проведені обласні конкурси: висловів “Вустами наших дітей”, малюнків “Люблю свій рідний край” (присвячений 60-річчю утворення Черкаської області), кращі малюнки та вироби декоративно-прикладного мистецтва, дитячих малюнків “Охорона праці очима дітей”, онлайн парад дитячих вишиванок, акцію “Зігрій любов’ю та увагою захисника”, тощо.

За сприяння обласної ради Профспілки організовуються відвідування театрів, концертів та здешевлюються квитки на культурно-мистецькі заходи.

2010 та 2011 роки стали активними на нові започаткування. Саме в цих роках відбулася перша Спартакіада, створена Молодіжна рада обласної організації Профспілки, започатковані Книга Пошани кращих працівників соціальної сфери Черкащини та Дошка Пошани “Ними пишається соціальна сфера Черкащини”, випущено перший номер газети “Допомога підтримка захист”.

460168036 190924

За рахунок коштів обласної ради Профспілки регулярно проводиться передплата на газети та журнали для первинних профспілкових організацій, а також для всіх первинних профспілкових організацій були виготовлені стенди “Профспілковий вісник”.

Матеріали про роботу обласної ради Профспілки та її первинних профспілкових організацій друкувалися в газетах “Черкаський вісник”, “Профспілкові вісті”, “Профспілкова позиція”, “Черкаський край”, “Нова доба”, журналі “Соціальний захист”, на сайтах Федерації профспілок України, Міністерства соціальної політики України, а також транслювались по телебаченню і звучали по радіомовленню. Були випущені буклети та низка методичних матеріалів для використання у роботі  первинних профспілкових організацій.

Підготовлені та випущені збірки нарисів:

- управлінь праці та соціального захисту населення “Серця, наповнені любов’ю”, до якої ввійшли розповіді про 38 ветеранів праці;

- інтернатних установ під назвою “Творці добра і затишку” з цікавими нарисами про професійну діяльність 97 ветеранів праці.

- з нагоди відзначення 20-річчя створення в області територіальних центрів соціального обслуговування випущений збірник “Обереги тепла і любові” з історією створення та діяльності соціальних закладів, розповіді про ветеранів праці, які понад 20 років надають соціальні послуги громадянам;

- “Служителі добра і милосердя – гордість соціальної сфери” про працівників соціальної сфери, які мають урядові нагороди та почесні звання, відзнаки центральних органів влади;

- збірник “Рушник любові, вишитий добром”.

460203594 190924 09

У 2015 році спілчани з інтернатних установ долучилися до вишивання “Рушника єдності”, урочисту презентацію якого було проведено 26 червня.

Виконуючи державну програму літнього оздоровлення дітей, обласна рада Профспілки та профкоми в довоєнні роки активно займалися оздоровленням членів Профспілки та їх дітей.

Для голів профкомів проводились  семінари-навчання з питань ведення діловодства в первинній профспілковій організації, правильності застосування нормативно-правових актів щодо здійснення громадського контролю та захисту трудових прав працівників, вирішення індивідуальних і трудових спорів та інше. Для ознайомлення з кращими напрацюваннями та формами роботи, обміну досвідом обласна  рада Профспілки проводила виїзні семінари в установи соціальної сфери інших областей.

Працівники виконавчого апарату та спілчани неодноразово брали участь у конференціях, форумах, круглих столах,  які проводилися офлайн та онлайн і були організовані як Федерацією профспілок України, так і Міністерствами економіки, соціальної політики, молоді та спорту України, Всеукраїнськими та громадськими організаціями, Асоціаціями та молодіжними центрами, заходах, що реалізовувалися за підтримки  Міністерств закордонних справ різних країн.

460203594 2288344578 190924 24

Обласна рада Профспілки не залишилась байдужою до проблем спілчан у період пандемії COVID  2020-2021 років. Була надана допомога на лікування спілчан, які боролися  з коронавірусною інфекцією. Всі первинні профспілкові організації неодноразово отримали допомогу на придбання засобів індивідуального захисту, антисептиків, дезінфікуючих та миючих засобів, тощо.

Обласна рада Профспілки активно долучалася до вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), що виникали в організаціях. У співпраці з Національною службою посередництва і примирення надавали правові консультації спілчанам, проводили соціальний діалог з органами місцевої влади щодо вироблення узгоджених пропозицій реорганізації установ і закладів соціальної сфери, розвитку трудових відносин.

2022 рік повністю змінив пріоритети і цінності суспільства, кожного громадянина нашої держави. З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну обласна організація Профспілки, крім своєї основної діяльності, почала займатися і волонтерством.

У перші дні війни ми всі разом організувалися для допомоги Збройним Силам України та внутрішньо переміщеним особам. Відвозили продукти харчування, медикаменти, господарські матеріали, речі першої необхідності для військових. Зустрічали біженців і надавали їм підтримку. Разом із соціальними партнерами проводили активну волонтерську діяльність.

17.09.24 01 09

У співпраці з Федерацією профспілок Черкаської області  був створений центр гуманітарної допомоги, осередком якого стали Соціальні Берегині”.     Працівниці соціальної сфери, небайдужі громадяни, соціальні партнери, покликані допомагати і об’єднані вірою в майбутнє України, разом наближають Перемогу.

460168036 2288352414839060 29292 180924 05

Нам вдалося допомогти понад 70 військовим частинам та  бригадам. Сплетені спілчанками з любовю і добром кікімори, кавери, сітки, теплі речі, захищають наших воїнів на передовій.

70 військових бригад 1

Обласна рада Профспілки є надійним партнером благодійних фондів і волонтерських громадських організацій. Завдяки співпраці і взаємодії, ми забезпечили засобами реабілітації, миючими, дезінфікуючими засобами, речами першої необхідності будинки-інтернати, територіальні центри та медичним обладнанням відділення лікарень, де проходять реабілітацію військові.

Завдяки співпраці і взаємодії 4

Профспілкові виплати з коштів обласної організації Профспілки отримали понад  100 родин наших членів Профспілки, які захищають  країну. Надаємо постійну матеріальну підтримку спілчанам у складних життєвих обставинах.

Первинні профспілкові організації також активно займаються волонтерською роботою та, незважаючи на важку ситуацію в країні, проводять заходи для  спілчан і радують їх приємними сюрпризами.

З нагоди 20-річчя створення Черкаської обласної організації Профспілки працівників соціальної сфери у серпні Президія обласної ради Профспілки прийняла рішення про збір коштів на придбання засобів оборони для Збройних Сил України. Наразі збір коштів триває і один із підрозділів Збройних Сил України ми зможемо забезпечити дроном від працівників соціальної сфери Черкащини.

17.09.24 02

Обласна рада Профспілки активно співпрацює з громадськими організаціями, благодійними фондами, військовими частинами, безпосередньо із військовослужбовцями, обласними профспілковими організаціями, соціальними партнерами з метою забезпечення всім необхідним воїнів-героїв, військових частин та внутрішню переміщених осіб.

Ми розуміємо, що лише об’єднавшись, своїми спільними зусиллями і добрими намірами нам вдасться подолати всі негаразди та важкі часи.

Разом до Переможного Миру!

Наталія Дутко,

голова Черкаської обласної профспілки працівників соціальної сфери