Гідна праця 14101024 09

Відбувся захід Харківської обласної організації Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України, присвячений всесвітньому Дню дій за гідну працю.

4 жовтня 2024 року в приміщенні Палацу праці відбулася зустріч з головами первинних профспілкових організацій, спеціалістами з охорони праці та профактивом галузі, присвячена всесвітньому Дню дій за гідну працю, якій відзначається щорічно 7 жовтня.

В цей день профспілки в усьому світі спільно виступають за забезпечення трудящих гідною працею.

Гідна праця означає, що кожна людина має право на такі умови зайнятості, які забезпечують їй фізичний та психологічний добробут, соціальну захищеність. Це поняття включає справедливу оплату праці, робочий день без надмірного завантаження, безпечні та здорові умови праці, а також можливість вибору виду праці.

Заступниця голови Харківської обласної організації Профспілки - завідувачка відділом правових питань Анна Алтухова у своїй доповіді проінформувала присутніх, що в 2024 році Всесвітній день дій за гідну працю проходить під гаслом «Працівники заслуговують на мир і демократію».

Гідна праця 2

Також були висвітлені внутрішні питання України щодо рівня заробітної плати та спроб запровадження антинародного мораторію на підвищення основних державних соціальних стандартів і гарантій на 2025-2027 роки; стану ринку праці та заходів щодо сприяння зайнятості населення; обмеження прав працівників під час воєнної агресії.

Окремо було наголошено на роботі, що проводиться обласною організацією Профспілки, задля повернення компенсації потерпілим на виробництві вартості лікарських засобів за рахунок Пенсійного Фонду України.

Також присутні були проінформовані, що для захисту права на гідну працю профспілки можуть вдаватися до будь-яких заходів, не заборонених законом.

Нещодавно Міжнародна організація праці звернулася за консультативним висновком до Міжнародного суду ООН щодо тривалого спору зі стороною роботодавців про тлумачення Конвенції 1948 року про свободу асоціації та захист права на організацію (№87) у частині права працівників на участь у страйку. У відповідь Суд видав наказ про організацію провадження. У цьому процесі буде брати участь і Міжнародна конфедерація профспілок, яка звернулася до всіх членських організацій із проханням надати фінансову допомогу для покриття судових витрат, які доведеться понести МОП.

Гідна праця 3

Враховуючи актуальність права на страйк для українських профспілок, присутні підтримали звернення щодо фінансової допомоги Міжнародній конфедерації профспілок на судові витрати, що допоможе забезпечити профспілковому руху шанси на успіх в Міжнародному суді та продемонструє профспілкову солідарність, у тому числі для відстоювання права працівників на гідну працю.

Присутні також підтримали Заяву Виконкому Об’єднання профспілок Харківської області до Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю.

До заходу були підготовлені роздавальні матеріали – бібліотечка голови первинної профспілкової організації, звернення до СПО роботодавців та органів влади від профспілок Харківщини. До заходу також було розроблено і виготовлено тематичний плакат з фото.

Гідна праця 141024

Успенська Лариса Геннадіївна,

голова Харківської обласної організації Профспілки працівників житлово-комунального господарства,

місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України