day 141024

У всьому світі відзначили Всесвітній день вчителя і освітянські професійні спільноти закликали до негайних дій для вирішення проблеми глобальної нестачі вчителів, яка загрожує праву на освіту для мільйонів дітей на всіх континентах.

Недооцінені, перевантажені роботою та недостатньо оплачувані педагоги залишають професію, що погіршує ситуацію, залишаючи учнів без кваліфікованих вчителів і ставить під загрозу досягнення глобальних освітніх цілей.

Масштаб проблеми безпрецедентний. За інформацією ЮНЕСКО, до 2030 року для забезпечення загальної початкової та середньої освіти в усьому світі знадобиться 44 мільйони додаткових вчителів.

Першопричини добре задокументовані – низька заробітна плата, погані умови праці та збільшення навантаження відлякують молодь від цієї професії і призводять до того, що вчителі залишають школи.

У половині країн вчителям платять менше, ніж представникам інших професій, що вимагають аналогічної кваліфікації. Крім того, більшість вчителів, які взяли участь у глобальному опитуванні минулого року, повідомили про підвищений рівень стресу та вигорання, що стало вагомим фактором, який вплинув на їхнє рішення залишити цю професію.

Особливо складна ситуація в таких регіонах, як Африка на південь від Сахари, де до 2030 року буде потрібно на 15 мільйонів більше вчителів. Навіть у країнах із високим рівнем доходу проблеми з утриманням вчителів зберігаються, оскільки зростаюче навантаження та нестача ресурсів у державних школах виштовхують педагогів з професії, а ті, що залишилися, стикаються з ще більш складними умовами роботи.

Акцентуючи на цьому критично важливому питанні, Генеральний секретар Інтернаціоналу Освіти Девід Едвардс наголосив на необхідності рішучих дій: «Вчителям треба платити, вчителів треба поважати, і так, до вчителів треба прислухатися!», – підкреслив він.

Девід Едвардс попередив, що без вирішення цих фундаментальних питань «зусилля, спрямовані на покращення державної освіти в усьому світі, не матимуть успіху».

У відповідь на кризу у ООН скликали Групу високого рівня з питань вчительської професії за підтримки Міжнародної організації праці та ЮНЕСКО. Ця група міжнародних експертів випустила цього року ключові Рекомендації щодо вирішення проблеми нестачі вчителів, які зосереджені на подоланні нестабільної зайнятості, зменшенні робочого навантаження, підвищенні добробуту вчителів та збільшенні заробітної плати.

Детальніше: https://pon.org.ua/novyny/11458-globalnyi-deficyt-vchyteliv-osvitiany-zaklykaut-uriady-do-terminovykh-dii.html

Профспілка працівників освіти і науки України