ЄКП 3

На засіданні Виконкому Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) було розглянуто питання оновлення статутних органів та профспілкових стратегій на новий інституційний мандат.

Обговорення включало оцінку  доповіді Маріо Драгі, колишнього прем’єр-міністра Італії та президента Європейського центробанку,  «Про майбутнє європейської конкурентоспроможності», яка, як очікується, матиме вплив на політичний порядок денний ЄС.

Доповідь містить довгоочікуване підтвердження необхідності амбітної європейської промислової стратегії та збільшення інвестицій, і, що важливо, визнає, що підвищення конкурентоспроможності не повинно ґрунтуватися на «придушенні заробітної плати з метою зниження відносних витрат».

Ці заходи демонструють високий рівень залученості профспілок до глобальних та регіональних процесів і підкреслюють важливість соціальної справедливості в умовах нових викликів для трудових ринків Європи.

ЄКП 1

Загалом на засіданні ЄКП понад 6 годин йшло обговорення і дискусія з питань нової політичної  конфігурації ЄС і політики на новий цикл та як профспілкам і працівникам не втратити у гонці ЄС за збереження конкурентоспроможності з США, Китаєм та новій промисловій політиці, держзакупівлях тощо.

Завтра делегація українських профспілок продовжить свою роботу зустрічами з провідними європейськими політиками.

Серед інших ключових тем:

  • Розробка європейської промислової політики.
  • Визначення пріоритетів бюджету ЄС після 2027 року.
  • Регулювання Енергетичного союзу та впровадження політик для захисту трудових прав і розширення доступного житла.
  • Питання мінімальної заробітної плати, європейського соціального діалогу та боротьби з психосоціальними ризиками на робочому місці.

ЄКП 2

Пресцентр ФПУ