фото 211024

Кермувати профспілковим об’єднанням Полтавщини Леонід Михайлович Вернигора – молодий, амбітний і вже досвідчений новатор-управлінець – був відряджений ще далекого 1983 року, і впродовж мало не чотирьох десятиліть вправно, ефективно і винятково на користь спілчанським масам вів його баюрами «розвиненого соціалізму», манівцями горбачовської перебудови, складними шляхами становлення незалежності, звивистими стежками непевних нульових…

Творча вдача, а письменник, публіцист і поет-пісняр Леонід Вернигора рясно засіяв культурні та мистецькі ниви рідної Полтавщини та й загалом України непересічними творами, які дотепер читаються та співаються широким і вдячним загалом, фонтанувала й на профспілкових теренах несподіваними і важливими ініціативами.

За почином полтавського профспілкового голови на зекономлені кошти від експерименту з виплатами соцстраху за тимчасову непрацездатність були зведені фельдшерсько-акушерські пункти та спортивні споруди в багатьох районах області, і вчитися у полтавців раціональному господарюванню приїздили колеги з усіх усюд тодішнього союзу. Досвід підтримки профспілками Полтавщини багатодітних сімей експонувався союзною ВДНГ; гримів на всю республіку розгорнутий на території Будинку спілок у Полтаві Центр механізації ручної праці; декілька літ успішно діяв оборонно-спортивний табір «Старт» для не вельми дисциплінованих підлітків, створений консолідованими Вернигорою зусиллями низки профспілкових керівників та господарників.

А знаменита «діжка-вернигорівка»? До раціоналізатора-винахідника Леоніда Вернигори нікому з селян не приходило в голову зробити термос з діжки, якою доставляли воду полільницям на бурякові плантації чи косарям на луки – тепер прошарок з вологою тирсою на «кадубі-водянці» зберігав воду холодною й за полудень!

Народний депутат Леонід Михайлович Вернигора плідно представляв інтереси трудящого люду і профспілок у Верховній раді України упродовж двох скликань.

Немає сумніву – роки головування Леоніда Вернигори у Полтавській облпрофраді були справді добою гарту і заслуженого визнання профспілок як реального захисника прав, інтересів та потреб працюючих у всіх сферах людського буття.

Сьогодні наш багаторічний лідер на відпочинку. Увесь полтавський профспілковий гурт щиро зичить Леонідові Михайловичу моці на довгі й щасливі літа, нев’янучої творчої наснаги, родинного затишку й душевної злагоди. Такої жаданої Перемоги над підлим агресором.

Полтавська облпрофрада