НСПП

21 жовтня відбулася робоча зустріч керівництва Ради профспілок Івано-Франківської області та регіонального відділення НСПП щодо моніторингу стану соціально-трудових відносин на підприємствах області.

Володимир Уєвич, Голова Ради профспілок області зазначив, що одним із основних чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин на підприємствах і в установах області є несвоєчасна виплата заробітної плати та зростання боргів з оплати праці. Тому особлива увага профспілок краю приділяється моніторингу стану виплати заробітної плати на підприємствах і організаціях, охоплених профспілковим членством, задля своєчасного виявлення негативних тенденцій та забезпечення оперативного прийняття рішень з питань погашення підприємствами, установами і організаціями заборгованості із заробітної плати.

Його перший заступник, керівник Центру правової допомоги Олександра Гринів інформувала, що згідно з даними профспілкового моніторингу, в області спостерігається негативна тенденція - впродовж 2024 року борги зросли в 2,9 рази та на 7,8 % - в порівнянні з попередньою звітною датою. Зокрема, станом на 01 жовтня цього року інформацію про наявність боргів з оплати праці подали 10 суб’єктів господарювання області, охоплених профспілковим членством, які заборгували своїм працівникам понад 174 млн. грн. заробітної плати. В найкритичнішій ситуації перебуває ТОВ Карпатнафтохім, працівникам якого боргують понад 123 млн. гривень. Вкрай складна ситуація у філії “Калуська ТЕЦ” ТОВ “Костанза” і ДП “Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів”, де заборгованість перед працівниками складає майже 13 млн грн і 18 млн грн відповідно.

Незважаючи на відсутність заборгованості з виплати заробітної плати у бюджетній сфері, стан соціально-трудових відносин ускладнюється через низький рівень заробітної плати. Зокрема, обговорено проблеми оплати праці молодшого медичного персоналу, лікарів-інтернів, складнощі з відшкодуванням витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Керівник відділення НСПП в області Роман Баб’юк зазначив, які підприємства знаходяться на обліку у регіональному відділенні та проінформував про заходи, що вживаються відділенням з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів). Він повідомив про результати моніторингу репрезентативності профспілок області, у яких термін дії свідоцтва про відповідність критеріям репрезентативності на територіальному рівні закінчився в період воєнного стану.

Учасники зустрічі підкреслили, що запорукою злагоди в трудових колективах є соціальний діалог, ефективна комунікація його сторін, ведення переговорів з укладання колективних договорів і угод.

За результатами зустрічі досягнуто домовленостей щодо подальшої співпраці, вжиття заходів з метою своєчасного реагування на ускладнення стану соціально-трудових відносин та запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).

Рада профспілок Івано-Франківської області