НОК

 

 



Українські спортсмени вже прибули в Сочі , де 7 лютого відкривається зимові Олімпійські ігри 2014 року. Так вже історично склалося , що вітчизняні спортсмени , відмінно виступаючі на літніх Олімпійських іграх , поки не дуже-то блищать на зимових . Чи буде порушена сумна для нас традиція?


У складі збірної України виступлять 43 спортсмена в 9 з 15 видів спорту. Першими в олімпійське селище приїхали біатлоністи . 2 лютого 11 спортсменів , тренери і технічний персонал прибули в Сочі з турецького Ерзурум , де проходили завершальні тренувальні передолімпійські збори.


А сьогодні в російське місто -курорт прибули фігуристи , саночники і представники шорт- треку. Після проходження паспортного контролю і процесу акредитації наші олімпійці розділилися на дві групи: фігуристи та представники шорт- треку розмістилися в Олімпійському селі Сочі , розташованої в прибережному кластері , а збірна України з санного спорту вирушила в основну гірську Олімпійське селище .


На що ж сподіваються наші спортсмени ? Скільки медалей мріють завоювати ? Як заявив в.о. міністра молоді та спорту України Равіль Сафіуллін , національна команда розраховує завоювати медалі у двох видах спорту. «Наші спортсмени показували хороші результати в різних змаганнях в біатлоні і фристайлі , - зазначив він. - Я кажу про тих видах спорту , в яких ми розраховуємо взяти медалі на найближчій олімпіаді. У всіх інших у нас мало шансів на перемогу ».


Ну , що ж, зате чесно і відверто .

 

Для того , щоб зрозуміти такий стриманий оптимізм міністра , подивимося , як взагалі брала участь за роки своєї незалежності Україна саме в Зимових Олімпійських іграх.

Перша Зимова Олімпіада для України була в 1994 році в норвезькому Ліллехаммері . І відразу ж успіх - одна золота і одна бронзова медалі. У змаганнях взяло участь 37 спортсменів у 10 видах спорту. А взагалі ті Ігри вперше проводилася не в один рік з літньою Олімпіадою . Також вперше колишні радянські республіки брали участь у зимовій Олімпіаді в якості окремих команд.


У Ліллехаммері пролунав заклик президента Міжнародного олімпійського комітету Хуана Антоніо Самаранча припинити військові дії в усіх куточках планети на час проведення XVII зимових Олімпійських ігор , і в першу чергу - в обложеному Сараєво , де в 1984 році проводилися XIV зимові Олімпійські ігри.


ХVIII зимові Олімпійські ігри проводилися в японському місті Нагано в період з 7 лютого по 22 лютого 1998 року. Іншими кандидатами на проведення ігор були італійська Аоста , шведський Естерсунд , іспанська Хака , Солт -Лейк- Сіті (США). На загальну думку , складна перемога ( 46:42 в останньому турі голосування) над Солт -Лейк- Сіті дісталася Нагано за рахунок « фактора Атланти » - тобто завдяки тому , що літні ОІ 1996 вже були віддані США .

 

Україна брала участь у Зимових Олімпійських іграх 1998 року в Нагано ( Японія ) вдруге за свою історію , і завоювала одну срібну медаль.

 

А ось на наступній Олімпіаді , яка проходила в Солт -Лейк- Сіті ( США ) з 8 по 24 лютого 2002, українська команда не завоювала жодної медалі.

 

У програму Ігор тоді були включені наступні олімпійські види спорту: гірські лижі , біатлон , бобслей , керлінг , лижні гонки , фігурне катання , фристайл , північна комбінація , санний спорт , ковзанярський спорт , шорт трек , скелетон , стрибки на лижах з трампліну , хокей з шайбою , сноубординг .


В Іграх брали участь 2399 спортсменів ( 886 жінок і 1513 чоловіків) з 77 країн . 18 національних збірних завоювали золоті нагороди , в тому числі Китай і Австралія , які завоювали свої перші золоті медалі за всю історію участі в зимових Олімпіадах . Лідером у командному заліку стала збірна Норвегії , яка завоювала 13 золотих , 5 срібних і 7 бронзових медалей.


XX Зимові Олімпійські ігри проходили в Турині , столиці італійського регіону П'ємонт , з 10 по 26 лютого 2006 року. Це були другі Зимові Олімпійські ігри в Італії , перші проводилися в Кортині д'Ампеццо в 1956 році. Через 11 днів після закінчення Олімпійських ігор Турин також брав IX зимові Паралімпійські ігри (з 10 по 19 березня) , в рамках яких пройшли змагання в п'яти видах спорту: в гірських лижах , лижних гонках , біатлоні , хокеї і керлінгу .


Україна брала участь у Зимових Олімпійських іграх 2006 року в Турині ( Італія ) в четвертий раз за свою історію і завоювала дві бронзові медалі.

 

А ось XXI Олімпійські зимові ігри 2010 року проходили з 12 по 28 лютого 2010 року в канадському місті Ванкувер . Олімпійська асоціація Канади вибрала Ванкувер в якості представника країни на цих виборах міста , залишивши позаду нього Калгарі , що планував приймати Ігри вдруге , і Квебек , який програв в 1995 році вибори міста на зимові Олімпійські ігри 2002 року.

 

Після корупційного скандалу , що мав місце на Іграх 2002 року в Солт -Лейк- Сіті , що змусив Квебек подавати до суду з вимогою виплати 8 мільйонів канадських доларів компенсації за програні вибори , правила голосування істотно змінилися , наприклад , були заборонені грошові подарунки від приймаючої сторони членам МОК , які виїжджають в міста-кандидати з метою інспектування.


Ванкувер виграв право проведення ігор 2 липня 2003 на 115 -му засіданні Міжнародного олімпійського комітету , що пройшов у Празі , Чехія. Результати були оголошені Жаком Рогге , це було його перше офіційне заяву на посту президента МОК.
Україна на зимових Олімпійських іграх 2010 року була представлена ​​45 спортсменами ( 24 чоловіки і 21 жінка ) у 4 видах спорту. Прапороносцем збірної України на церемонії відкриття була досвідчена саночниця Лілія Лудан .


І знову-таки , як і в 2002 році , українські спортсмени не зуміли виграти жодної нагороди. Всього ж за 5 зимових Олімпіад , в яких взяла участь незалежна Україна , на рахунку її спортсменів - 5 нагород .


Будемо сподіватися і вірити , що Ігри в Сочі поповнять цю скарбничку медалей.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ