300 400 026103001442469212

24 грудня відбулось перше засідання Консультативної групи з питань адаптації на ринку праці учасників АТО, до складу якої увійшли представники Федерації профспілок України, Федерації роботодавців, центральних органів влади та волонтерських організацій.

Відкрив засідання Голова Консультативної групи – професор Інституту підготовки кадрів при ДСЗ, екс-голова представництва МОП в Україні Костриця Василь Іванович. У своєму виступі він окреслив основні проблеми, які виникають при реінтеграції на ринок праці демобілізованих учасників антитерористичної операції, а саме:

-                     врегулювання питання документального підтвердження підстав звільнення з військової служби учасників антитерористичної операції у відповідності до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу»;

-                     врегулювання питання надання підтверджуючих документів про строки проходження військової служби учасниками антитерористичної операції, що включається до страхового стажу;

-                     невідповідність заповнення довідки про грошове забезпечення для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття;

-                     документи, що підтверджують статус учасника антитерористичної операції, не відповідають вимогам для надання гарантій соціального захисту;

-                     регламент взаємодії соціальних установ в процесі організації комплексної психологічної підтримки учасникам АТО з метою соціальної, професійної та трудової адаптації до цивільного життя;

-                     невідповідність професійно-кваліфікаційному складу наявних вакансій досвіду, що мають учасники АТО та особи з інвалідністю;

-                     відсутність вакансій з гідним рівнем оплати праці, який би відповідав очікуванням учасників АТО;

-                     психологічна неготовність та небажання працювати у зв’язку з необхідністю тривалої психологічної реабілітації та соціального супроводу, медичного лікування, протезування тощо;

-                     відсутність вакансій для осіб з обмеженими можливостями;

-                     складнощі, що виникають при оформленні та отриманні земельних ділянок, оформленні пільг на житлово-комунальні послуги, постановка на облік на позачергове отримання житла, безкоштовний проїзд транспортом тощо.

В.о. Голови Державної служби зайнятості Зінкевич Н.І. була змушена констатувати, що учасники АТО – нова категорія для ДСЗ, до роботи з якою працівники служби не були готові. Про це найкрасномовніше свідчать цифри – за даними Мінсоцполітики кількість учасників АТО перевищила 124 тис. осіб, в той час, як послугами ДСЗ скористались 18 тис. осіб, а працевлаштовано, за направленням ДСЗ, лише 2,5 тис. осіб. Також вона зазначила, що ДСЗ не змогла б упоратись без підтримки громадських організацій та волонтерів, а працівникам ДСЗ необхідно терміново пройти курси психологічної підготовки для роботи з учасниками АТО, які потребують особливого ставлення у зв’язку з отриманими під час бойових дій психологічними травмами.

Профспілкові представники відзначили, що, безсумнівно, адаптація учасників АТО є надзвичайно актуальною проблемою загальнонаціонального масштабу, яка потребує оперативного та комплексного вирішення, і запропонували свою підтримку для активізації зусиль з метою їх працевлаштування та перенавчання.

Проте, не слід при цьому й забувати, що ДСЗ утримується за рахунок страхових коштів працюючого населення, а рівень безробіття в Україні сягнув майже десятивідсоткової позначки, що свідчить про неефективність державної політики у соціальній сфері. Дійсно, здивування викликала відсутність на заході представників Мінфіну, які протягом останніх двох років є ініціаторами практично повного урізання бюджетних видатків на соціальну сферу. Невже головних розпорядників державних коштів не цікавить перспектива фінансування подібних соціально значущих проектів? Чи вони уникають її свідомо?

Ще незрозумілішою стає позиція Кабміну в контексті виступу Костриці В.І., який заявив, що «учасники АТО послужили своїй державі, тепер настав час державі послужити на благо своїх захисників». Однак, ігнорування «оптимізаторами видатків», які чомусь звуться працівниками Міністерства фінансів України, подібних заходів дають підстави припустити, що допомога учасникам АТО, які захищали Україну та її народ, буде здійснюватись під гаслом «допомога утопаючим – справа самих утопаючих». А ветерани сьогодні дійсно утопають – у фінансових проблемах, побутових негараздах та соціальній відчуженості.

То чи зможе суспільство консолідувати зусилля та не кинути ветеранів на призволяще? На це питання дасть відповідь час, і, зокрема, робота таких соціальних проектів, як вказана Консультативна група.

Департамент захисту соціально-економічних прав