kabmin2

 

Цього року оздоровленням та відпочинком мають бути охоплені 3 мільйони дітей, з них не менше 40% – суто оздоровленням. Про це йшла мова під час селекторної наради у Кабінеті Міністрів України щодо оздоровлення дітей у 2013 році. У нараді взяли участь Міністр соціальної політики України Наталія Королевська, заступник Голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий, керівники та представники структурних підрозділів, відповідальні за соціальну політику, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій та представники центральних органів виконавчої влади.

 

«У 2013 році оздоровленням та відпочинком має бути охоплено близько 70% всіх дітей шкільного віку – майже 3 млн. школярів, - сказала Міністр. - Нас цікавить кількість саме оздоровлених дітей. Цього року планується оздоровити на 162 тис. дітей більше, ніж минулого».

Під час наради було наголошено: у поточному році оздоровленням буде охоплено 99,9% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування шкільного віку (близько 65 тис.); 72,7% дітей з багатодітних та малозабезпечених родин (майже 435 тис.); 49,6% дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (трохи менше 150 тис.); 49,1% дітей-інвалідів (понад 40 тис.).

На нараді ще раз зосереджено увагу органів виконавчої влади усіх рівнів, у сфері управління яких перебувають дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, на необхідності завершити у стислі терміни їх державну атестацію для внесення до Державного реєстру дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Як відомо, Кабінет Міністрів України ухвалив концепцію оздоровлення дітей з фінансуванням у розмірі 11 млрд. грн., згідно з якою у 2013 році планується оздоровити 2 млн. 940 тис. дітей. На ці цілі цього року передбачено 2,57 млрд. грн. - на 20% більше, ніж було фактично витрачено торік.

За словами Наталії Королевської, цього року Міністерством визначено два чітких пріоритети в організації дитячого оздоровлення та відпочинку. «Перше завдання – ми маємо забезпечити послугами оздоровлення та відпочинку 3 млн. дітей шкільного віку, - зазначила вона. - Друге завдання – послугами суто оздоровлення має бути охоплено не менше 40% дітей. Якомога більше дітей мають отримати якісне оздоровлення, замість того, щоб проводити літо у пришкільних таборах, фактично, на асфальті».

Позиція профспілок у цьому питанні полягає у тому, що оздоровлення дітей – справа спільна. У 2013 році в Україні профспілковими організаціями разом з господарськими керівниками буде відкрито 622 дитячих стаціонарних позаміських таборів, з яких 40 дитячих оздоровчих закладів є суто профспілковими. У більшості регіонів профспілкові об’єднання внесли питання організації оздоровчої роботи з дітьми до регіональних угод, колективних договорів, взяли активну участь у створенні регіональних програм оздоровлення дітей, спільно з керівниками підприємств, установ та організацій здійснили належні заходи, спрямовані на своєчасну підготовку дитячих закладів до прийняття дітей на відпочинок, оснащення та зміцнення матеріально-технічної бази, провели відповідну роботу з підбору та підготовки кадрів виховательського та обслуговуючого персоналу. Завдяки консолідованим зусиллям роботодавців, органів місцевої влади та профспілкових організацій, практично всі дитячі оздоровниці готові прийняти дітей на відпочинок та оздоровлення.

Проте, незважаючи   на   велику   організаційну роботу, проведену профспілками з підготовки дитячих оздоровчих закладів до сезону, з багатьох причин, високою залишається вартість путівок до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, що унеможливлює їх реалізацію. Відсутність пільг із землекористування, оплати комунально-побутових послуг за високими тарифами, сплата місцевих податків і зборів, оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки – ці гострі проблеми потребують вирішення на державному рівні.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ