2013 155 002

 

 

Про актуальні та важливі питання соціально-економічного захисту працівників, якими зараз опікується Федерація профспілок України, В.о. Голови ФПУ Сергій Кондрюк проінформував представників регіональних друкованих ЗМІ підчас брифінгу, який відбувся у прес-центрі ФПУ.

Сергій Кондрюк зазначив, що одним з головних питань зараз є формування проекту Державного бюджету України на 2014 рік. «Ми вбачаємо, що цей документ, незважаючи на внутрішні та зовнішні фінансово-економічні складності, буде мати серйозний акцент на соціальну складову, - підкреслив він. – Ми переконані, що у передвиборний рік влада має і бажання, і можливість показати суспільству: економіка має розвиватися не заради самої себе, кінцевою метою є покращення життя громадян. Тому профспілки у цьому проекті бюджету домагалися і будуть домагатися, щоб у 2014 році ми подолали вкрай складні проблеми, які існують у нашому суспільстві».

Зупинившись на основних проблемах соціально-економічернр захисту працівників повідомив В.о. Голови ФПУ Сергій Кондрюк повідомив, по-перше, що віртуальне визначення прожиткового мінімуму, не відповідає ні закону, ні потребам сучасної людини. «Ми сподіваємось, що Верховна Рада в 2014 році вперше в історії України визначить прожитковий мінімум у такому розмірі, який відповідатиме діючому закону і закладе передумови формування прожиткового мінімуму на 2015-2016 роки не як мінімум для виживання людини, а такий, що забезпечує розширене відтворення робочої сили і так звану інвестиційну складову, – наголосив він. – Адже парадоксом українських економіки і суспільства є те, що чверть працюючих у країні є людьми бідними. А тих, хто має дітей, бідними є третина працюючих».

Друге питання, яке постійно знаходиться у полі зору ФПУ, це зупинення дискримінації в оплаті працівників бюджетної сфери. «Ми ставимо за мету, щоб до 1 вересня наступного року питання досягнення базового тарифу Єдиної тарифної сітки мінімальної зарплати було вирішено чи принаймні розрив між ними був максимально скорочено», - пояснив Сергій Кондрюк.

Третя проблема – це проблема заробітної плати працівників органів державного управління і місцевого самоврядування. Федерація профспілок України разом з Профспілкою працівників держустанов активно і жорстко проводять лінію на те, що не може бути наступних перенесень підвищення зарплати цим працівникам. «Ми сподіваємось, що Дердбюджет на 2014 рік дасть конкретну відповідь на це питання та надасть поетапний графік виконання Закону про державну службу», - зазначив В.о. Голови ФПУ.

Сергій Кондрюк наголосив на тому, що сьогодні ФПУ визначає чутливі питання, які потребують негайного і ефективного вирішення. Він підкреслив, що «основними проблемами, які існують на сьогоднішній день в Україні, є: глибока корозія базових моральних цінностей, правовий нігілізм та соціальна несправедливість у всіх сферах економічного і суспільного життя».

Для того, щоб визначити шляхи своєї участі у подоланні соціальної несправедливості, ФПУ провела своєрідну її діагностику. Федерація підготувала пакет пропозицій профспілок щодо напрямів та заходів з вирішення цієї проблеми, а також взяла активну участь у розробці «Концепції соціальної політики України до 2023 року». Концепція формується за ініціативи Міністра соціальної політики Наталії Королевської. «Цей документ водночас є відповіддю і викликом, - зазначив Сергій Кондрюк. - За багато років у країні так і не було дано відповідь, чому за Конституцією ми є соціальною державою, а насправді ні. І ось нарешті маємо документ, який, на наше переконання, спробує дати цю відповідь. А виклик – це виклик тим інституціям, котрі за ці ж роки не давали можливості розкрити тему соціальності нашої держави».

Найвищою несправедливістю в Україні В.о. Голови ФПУ назвав те, що працююча людина не спроможна заробити не те що на утримання сім’ї, а навіть на свої власні потреби. Тому проблему заробітної плати профспілки виносять на перший план. Але це питання – лише частина загальної проблеми падіння престижності праці в Україні. Зараз ФПУ та її членські організації працюють над Концепцією підвищення престижності суспільно корисної праці в Україні. Це питання буде основним у порядку денному під час засідання Ради ФПУ, яке відбудеться у грудні цього року.

«Ми працюємо над Концепцією, де відображено профспілкове бачення цієї проблеми, - зазначив Сергій Кондрюк. – Після її ухвалення Радою ФПУ, запропонуємо Президентові України взяти її до уваги, а, можливо, і для реалізації, тому що, на наше глибоке переконання, це єдиний варіант, який дозволить Україні вирватись із тих жорстких умов, у яких вона перебуває останні 20 років».

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ 

 

2013 155 004 

 

2013 155 007

 

2013 155 008