post 2025

Під час пропозиції  молоді (18+) та молоді (30+) залучитися до профспілкового руху, або як найменше стати читачем нашої колонки у Telegram, чим виявити хоча б інтерес до ПРОФСПІЛКИ, я зіштовхнувся з  ігноруванням таких  пропозицій. Працівники (30+) вже  розчаровані, а студенти (18+) не мають жодної уяви що таке профспілковий рух.

 Найчастіша риторика, котру мені доводилось чути звучить так: «Що таке ПРОФСПІЛКА?», «Яку роль вона виконує в суспільстві?», «Навіщо вона взагалі потрібна?».

Мій діалог з працівником  (30+):

-  Ви є членом ПРОФСПІЛКИ?

- Так

- Було б гарно підписатися на наш телеграм канал, для поглиблення  знань та розуміння роботи профспілки.

Відповідь:

- ми тільки гроші із своєї заробітної плати виплачуємо, а вигоди з цього немає.

-        Але ж у найманого працівника є проблеми, нам треба об'єднатися та згуртуватися і якщо ви не зіштовхуєтесь із несправедливістю на робочому місці, це не означає, що інші люди знаходяться в такому самому положенні. Головна задача ПРОФСПІЛКИ надати допомогу кожному члену права якого порушуються, відповідає:

-       Краще б боролися за підвищення зарплати.

-        Хто буде боротися, якщо не усі ми? – питаю, і отримаю відповідь

-        Не знаю, мені ніколи цим займатися.

Інша історія, це молодь, котра не знає, що таке ПРОФСПІЛКА (18+). Найпоширеніше питання, яке задають ці молоді люди звучить так «Що я отримаю за вступ до ПРОФСПІЛКИ?».  Навіть моя відповідь, що за приєднання до профспілкової організації ви отримуєте право на захист своїх трудових прав, не виправляє положення. І в подальшому діалозі я зіштовхувався з повним ігноруванням моїх пропозицій. Молодь не бачать нічого поганого в нелегальному працевлаштуванні, отриманні заробітної плати з якої не йдуть податкові відрахування, тим самим обкрадаючи країну. Вони не розуміють, що погодившись на нелегальну працю їм становиться недоступним захист своїх трудових прав та свобод.

Але ж хто винен у такій безвідповідальності  людей? На це питання я бачу один варіант відповіді. Громадська думка. Хтось, або щось,  починаючи з 1991 року  вкладає у голови працівників  ідею про те, що у разі чого ПРОФСПІЛКА не прийде на захист людини праці.  А увагу молодих взагалі відвертає від її існування.

Останнім часом наша держава взагалі міцно взялася за ПРОФСПІЛКУ, випускаючи низку антитрудових та антиПРОФСПІЛКОВИХ законопроектів. Тим самим намагаючись придушити права і свободи трудового люду. Але натикається на опір людей, котрі не піддалися промиванню мізків, які знають свої права і можуть допомогти іншим знайти правильний шлях.

Я вірю у силу ПРОФСПІЛКИ, вірю що нам треба об'єднуватись. А ви вірите? Підключайте друзів профспілки до нашої спільноти, будемо разом навчатися, спілкуватися, вітати та проявляти турботу, будемо радіти нашим перемогам!

Андрій Ткаченко, відповідальний за інформаційну роботу  Сумської облпрофради

P.S. ФПУ провела оновлення своїх сторінок у Facebook і Telegram.

Закликаємо профспілкові організації більш активно відкривати і наповнювати власні сторінки в популярних соціальних мережах.

  Запрошуємо активістів і членів профспілок підписатися на сторінку ФПУ в:

·  Facebook за адресою: https://www.facebook.com/fpsu55/

  

· Telegram за адресою: https://t.me/prof_fpsu

Пресцентр Федерації профспілок України