unnamed

Тема : "ДІЯЛЬНІСТЬ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ".

Пресконференція 4 квітня 2022 року в Укрінформі

Спікери:

Григорій  Осовий, голова Федерації профспілок України, Олександр Рябко, голова Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України, Валерій Матов голова Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України, Тетяна Євдокимова, голова Сумської обласної ради профспілок, Микола Субота, голова правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» та ін..

Тези виступів:

ЯК ПРОФСПІЛКИ ОРГАНІЗУЮТЬ ПРАЦІВНИКІВ НА ВИКОНАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ ОБОВ’ЯЗКІВ НА РОБОЧИХ МІСЦЯХ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ КРАЇНИ, СТВОРЮЮЧИ ТРУДОВИЙ ФРОНТ

З початком бойових дій профспілки роблять все можливе, щоб організувати працівників та забезпечити життєдіяльність країни, створити міцний тил, щоб допомогти фронту.

У м.Києві комунальниками в повному обсязі надаються послуги населенню. У Київській області працює картонно-паперовий комбінат, якому 30 березня виповнилося 40 років. У м. Львові та інших безпечних регіонах стабільно працюють підприємства, нарощується потенціал за рахунок переміщених виробництв, що є додатковою можливістю для працевлаштування переміщених осіб та біженців, які втратили робочі місця і мають бажання працювати.

У звільнених від ворога Сумах поновив роботу Сумихімпром. У Дніпропетровській області в облаштуванні блокпостів та бомбосховищ встановлюються загороджувальні засоби. Особливо відзначилися колективи Нікопольского КП «Міськавтодор-1», Новомосковського водоканалу, МКП «Покровське ВУВКГ». На підприємстві товариства УТОС організовано виробництво загороджувальних «їжаків» - це ще одне свідчення масового ентузіазму населення області і навіть людей з обмеженими можливостями. На потреби армії самовіддано працюють – завод «Прогрес», Дніпропетровський центр профосвіти, підприємство «Міськсвітло» (м. Днпро) та ін.

ФІНАНСОВА ПІДТРИМКА ПРОФСПІЛКОВИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Профспілка металургів направила 1 млн грн. Профспілка медиків перерахувала кошти у сумі 500 тис. грн. Львівським теркомом Профспілки вугільників перераховано 100 000 грн. Працівники РАЕС перерахували на рахунки ЗСУ та волонтерів — місцевої Спілки афганців майже 8,2 мільйони гривень.  Профспілка будівельників ухвалила рішення про перерахування місячного обсягу внесків на потреби армії та територіальної оборони. Центральний апарат ФПУ перерахував одноденний заробіток на допомогу ЗСУ.

Івано-Франківщина.  Всього перераховано 5.6 млн. грн.. За місяць війни профспілковими організаціями обласної організації Профспілки працівників освіти та науки України переказано для потреб Армії і Територіальної оборони 1 млн. 906 тис. 200 грн. Медичні працівники Прикарпаття перерахували на ЗСУ одноденний заробіток – понад 1 млн. 840 тис. гривень. Окрім того, первинні профспілкові організації закладів охорони здоров’я перерахували на ЗСУ 838 тис. 600 грн. А з бюджету обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я вдруге перераховано 100 тис. гривень. Більше 200 тис.грн. перерахували первинки обласної організації Профспілки АПК.

Закарпаття. облпрофрада, профорганізації галузевих профспілок спрямували понад 4,1 млн. грн., в тому числі 128-ій Закарпатській гірсько-штурмовій бригаді - понад 1,3 млн. грн.

Найбільше коштів направили обласна, територіальні, первинні профорганізації освітян  понад 2.3 млн. грн.. медиків -  майже 1,2 млн. грн., комунальники - 124 тис. грн., культури - 120 тис. грн., держустанов - 119 тис. грн., АПК - 71 тис. грн., текстильної та легкої промисловості  і споживчої кооперації  - по 30 тис. грн. та інші. Облпрофрадою Закарпатській 128-ій гірсько-штурмовій бригаді перераховано понад 64 тис. грн.

Рівненщина. Федерація профспілок області, обласні галузеві профорганізації, первинні профспілкові організації спільно продовжують надавати фінансову допомогу теробороні області та на потреби ЗСУ. На даний час профспілчанами Рівненщини на ці потреби перераховано значні кошти, збір коштів триває. Найбільш активно долучилися галузі освіти, охорони здоров’я, лісового господарства, споживчої кооперації, культури, держустанов, АПК.

Дніпропетровщина. Перерахували до раніше надісланих більше ніж 337 тисяч ще 100 тисяч грн.. Крім того, виділяються кошти на розміщення значної кількості біженців, які знаходять прихисток у готелі Навчального центру та санаторії «Курорт Орлівщина».

500 тис. гривень перерахували профспілкові організації підприємств «Інтерпайп-НТЗ», «Інтерпайп-НМТЗ», «НІКО-Тьюб». Значні суми на потреби підрозділів тероборони виділили також профорганізації Марганецького та Покровського гірничо-збагачувальних комбінатів, Дніпровського металургійного заводу. Працівники профспілкових комітетів та апарат Дніпропетровського обкому профспілки перерахували на потреби оборони свій одноденний заробіток.

Майже 400 тис. грн. перерахували терком профспілки та профкоми шахт Західного Донбасу на допомогу теробороні міст Павлоград, Першотравенськ, Тернівка.

Відгукнувся на спільну біду і Кам`янський міськком профспілки освіти і науки. На придбання необхідних медикаментів та продуктів, виготовлення протитанкових «їжаків» він вже перерахував 200 тис. грн.

З 2014 р., з перших днів боїв на Донбасі активно допомагали нашій армії трудовий колектив і профспілковий комітет «ДніпроАзот». Не залишилися хіміки осторонь і сьогодні. За кошти профкому були придбані і передані армійцям берці, шкарпетки, намети, спальники, медикаменти та інше.

Обласна організація профспілки автомобілістів і дорожників разом з профкомами та керівниками підприємств спільно забезпечують безкоштовне перевезення військових вантажів, мобілізованих з воєнкоматів. Особливо активно тут працюють колективи і профспілкові організація Служби автомобільних доріг, дніпропетровських автопідприємств «Автопромінь», «Зігфрід», «Автотранссервіс», «Карлсон», №№ 11231, 11263 та ін.

Київщина . Обласна організація медиків перераховує необхідні кошти на рахунки профспілкових організацій лікарень в Іванкові, Бородянці, Ірпіні, Вишгорода, Васильківа та ін. для матеріальної підтримки потерпілих сімей медичних працівників.

НАДАННЯ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ ПРОФСПІЛКАМИ ЛЮДЯМ, ЯКІ ОПИНИЛИСЯ В СКРУТНОМУ СТАНОВИЩІ

Для того, щоб вчасно і дієво допомогти вимушено переміщеним членам профспілок та їхнім родинам, які прибувають із районів бойових дій, ФПУ налагодила роботу Гуманітарного штабу, який очолює Голова ФПУ Григорій Осовий.

Українські профспілки забезпечують людей їжею та житлом людей, у яких постраждали будинки, втрачено робочі місця. ФПУ відчинила широко двері для прийому переміщених осіб та біженців у 16 санаторіях ПрАТ " Укрпрофоздоровниця ", туристичних закладах системи " Укрпрофтур ", а також інших профспілкових об’єктах, які надали тимчасовий притулок майже 100 тис. осіб і в яких зараз проживає понад 4 тис., зокрема   жінок з дітьми, людей похилого віку, а тепер і поранених у ході конфлікту, які проходять реабілітацію. За рішенням Штабу, члени профспілок мають знижку на проживання 50 відсотків.

Як приклад, фінансову підтримку для членів профспілок надано територіальним профоб’єднанням Чернігівської, Харківської, Сумської та Миколаївської областей. Також було надано гуманітарну допомогу санаторію «Антей» Нові Санжари та КП обласний будинок дитини в Закарпатській області, профспілковим гуртожитком Федерації профспілок Волинської області, гуртожитком навчального центру «Побужжя» Федерації профспілок Хмельницької області та санаторієм «Горинь».

Слід відзначити роботу  Федерації профспілок Рівненської області, яка діє як гуманітарний штаб. Акумулює звернення щодо потреб військових, а також для евакуйованих із зони військових дій мешканців. Забезпечує їм послуги з харчування, проживання та медичного супроводу.

Гуманітарний штаб ФПО відзвітувався, що для місцевої тероборони закупили інженерні оборонні засоби, віддали для їх потреб зварювальний апарат, який був у власності ФПО, закуповували продукти, чай, каву, печиво, цигарки. Працівниці підприємства «Рівне-Стиль» пошили флісові куртки для військових з місцевої військової частини. Працівники підприємства «Рівнехолод» надіслали для евакуйованих осіб та їх діток, які тимчасово проживають у санаторії «Горинь», продукти та смаколики.

З початку бойових дій і до сьогодні лісівники області продовжують активно надавати допомогу . Завдячуючи профспілковим організаціям було зібрано і направлено Новою поштою колегам із Чернігівщини гуманітарний вантаж у вигляді медикаментів, як регіону, що перебуває у зоні активних бойових дій. Нещодавно, подібний вантаж було направлено і у Миколаївську область.

Працівники Закарпатської облпрофради допомагають своїм колегам-профспілковцям, їх родинам, знайомим з інших областей України, які вже зазнали ворожої агресії. Підшукують тимчасове розміщення, квартири, приватне житло, місця у готелях і хостелах, а також доправлення до оздоровчих закладів, які визначені обласною програмою прийому вимушених переселенців. Окремим родинам було надано допомогу і у відправленні за кордон у сусідні країни - Словаччину та Угорщину.

Профспілковці Закарпаття тимчасово розміщали сім’ї своїх колег з інших областей також у себе вдома.

У багатьох містах Закарпаття - Мукачеві, Ужгороді, Берегові, Тячеві та інших створено пункти прийому гуманітарної допомоги, куди люди приносять одяг, взуття, матраци, ковдри, постільну білизну, ліки, продукти харчування тощо.

Зі Львівщини відправлено гуманітарну допомогу на Схід. 6 тонн вантажу (побутова хімія, засоби особистої гігієни, одяг, продукти харчування тощо) 20 березня 2022 року поїхало до Харкова, Сум та Охтирки. обласна організація працівників Профспілки соціальної сфери України, за сприяння Обєднання Профспілок Львівщини доправили гуманітарний вантаж у КЗ ЛОР "Роздільський дитячий будинок - інтернат".

ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА ТА ФІНАНСОВА ПІДТРИМКА, ЯКУ НАДАЄ ФПУ ЗА СПРИЯННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КОЛЕГ: ПРОФСПІЛОК І ПРОФОБ’ЄДНАНЬ СВІТУ

За допомогою Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) було створено фонд солідарності, а також продовжено тиск на ЄС щодо санкцій проти рф і організації підтримки біженців. ФПУ при сприянні європейських колег: австрійських, польських, іспанських, італійських профспілок і профоб’єднань вже протягом місяця надає гуманітарну допомогу та фінансову підтримку. Таку допомогу отримали санаторно-курортні комплекси системи ПрАТ Укрпрофоздоровниця, які розміщують вимушених переселенців, готельні комплекси та туристичні бази системи ПрАТ Укрпрофтур.

Фінансову підтримку для членів профспілок надано об’єднанням профспілок в тих регіонах, де йдуть запеклі бої, а саме:  профоб’єднанням Чернігівської, Харківської, Сумської, Миколаївської областей. Також надано гуманітарну допомогу санаторію «Антей» (Нові Санжари, Полтавської обл.) та КП обласний будинок дитини в Закарпатській області, профспілковим гуртожитком Федерації профспілок Волинської області, гуртожитком навчального центру «Побужжя» Федерації профспілок Хмельницької області

Голова ФПУ Григорій Осовий наголосив, що допомога із-за кордону є додатковим компонентом, оскільки ФПУ має фонд солідарності, з якого ми використовуємо кошти на проведення солідарних акцій профспілок, але, наразі ці всі кошти ми вирішили спрямувати на допомогу війську, людям, які постраждали, і найбільш цього потребують. Ми є членською організацією Міжнародної конфедерації профспілок, а також членами Європейської спільноти – Панєвропейської регіональної ради. До цих організацій входять десятки мільйонів спілчан.

Ці поважні організації надають допомогу Україні, чинячи тиск на свої Уряди, щоб засудити агресію рф та позбавити її членства у міжнародній профспілковій спільноті. Нам вже вдалося консолідувати зусилля та розглянути питання у адміністративній раді МОП та зібрати необхідну кількість голосів, щоб дати жорстку оцінку діям рашистів на нашій землі.

Ми також проводимо активну роботу, щоб у рамках МКП і ПЄЄР призупинити членство ФНП у цих міжнародних демократичних структурах, оскільки ця організація підтримала дії путіна в Україні. Це має отримати належну оцінку міжнародних партнерів. Не місце російським профспілкам у демократичних організаціях, які сповідують та захищають мир.  Ми координуємо нашу роботу з нашими партнерами по допомозі біженцям, в т.ч. і за кордоном. Зокрема, Європейська конфедерація профспілок виділила біля 500 тис. євро на підтримку вимушено переселених українців у країнах ЄС. Нам допомагають профспілки Польщі, Словаччини, вони надають предмети першої необхідності, і навіть тимчасове житло нашим землякам. Також допомагають профспілкові організації Молдови, Болгарії та ін..

НАДІЙНІСТЬ РОБОТИ ЕНЕРГЕТИЧНГО СЕКТОРУ КРАЇНИ

В умовах жорстоких бойових дій та обстрілів трудові колективи, члени Профспілки підприємств нафтогазового комплексу продовжують виконувати свої трудові обов’язки на своїх робочих місцях. Профспілкові організації з перших днів включилися до організації праці персоналу в нових, небезпечних умовах.

Атомники підтримують стабільний рівень виробництва електроенергії, забезпечують діяльність  енергоблоків  атомних станцій, забезпечують радіологічну безпеку на захоплених ворогом АЕС в м. Енергодарі та нещодавно звільненої від окупантів ЧАЕС. Сьогодні з 15 об’єктів – атомних блоків працюють 8, решта у ремонті, але потужностей у нас достатньо. І ми частково продаємо енергію до країн Європи.  Персонал АЕС працює у надзвичайних умовах. За рахунок відрахувань із зарплати спілчани надають кошти на потреби ВСУ. На сьогодні вже перераховано більше 300 млн.грн. На підприємствах діє галузева угода, кол.договори, профспілка забезпечує соціальні гарантії працівникам, організує надання гум.допомоги, евакуацію дітей, жінок, представників найбільш незахищених верств населення. Також за рішенням Президії Атомпрофспілки, резервний фонд профспілки направлено на надання медичної допомоги працівникам.

ВОЛОНТЕРСЬКИЙ ПРОФСПІЛКОВИЙ РУХ

Активно включились у волонтерський рух члени профспілки – криворізькі будівельники, Вони допомагають армії і теробороні матеріалами, плетуть маскувальні сітки, збирають необхідні продукти. Дещо незвично бачити працівників Управління Східного офісу  Держаудитслужби в Кіровоградській області за непритаманною для них справою – плетінням маскувальних сіток. Воєнні обставини усіх перелаштували на інше мислення і заняття.

Окремі члени профспілок на Рівненщині долучаються до волонтерської діяльності у свій неробочий час. Жінки ліплять вареники, бабусі печуть пиріжки, печиво та заносять їх у Покровський собор, де розміщено продуктовий склад. Чоловіки-спілчани, за першої потреби, організовуються для розвантаження фур з гуманітарною допомогою із закордону.

Словом, люди діляться  усім чим можуть: одягом, засобами гігієни, виготовляють широкі бинти, плетуть маскувальні сітки.

Багато хто із наших спілчан, у дні війни, добровільно бере на себе місію з підтримки стареньких та одиноких людей, допомагаючи матеріально, а іноді навіть просто добрим словом та лагідним поглядом.

Додаймо, що у  більшості закладів освіти проживають переселенці. Тому усі працівники освіти задіяні до волонтерства, поєднуючи цю роботу з дистанційною роботою.  Вони готують їсти, плетуть сітки, збирають і сортують одяг, засоби гігієни. Всі люди як ніколи  - єдині, солідарні, щоб змогти разом здолати всі ті випробування, які принесла в наш дім війна.

Приклад.

Ми не планували стати волонтерами. Одного дня мене просто попросили про допомогу в Благодійному фонді «Карітас –Івано-Франківськ», - розповідає голова обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу Ганна Чорній. А другого дня, зрозумівши, як багато потрібно рук, приймаючи щодень сотнями вимушено переміщених осіб, які приїздять на Прикарпаття з перших днів війни ( їх зараз понад 100 тисяч) я попросила прийти свою колегу, бухгалтера нашої організації Світлану Бончук. Вона погодилася. А далі долучилися й інші профспілчани. І ось так ми волонтерами вже 35 днів.

ПРОФСПІЛКОВІ КОМУНІКАЦІЇ З ПЕРЕМІЩЕНИМИ ОСОБАМИ, БІЖЕНЦЯМИ

Проводяться через профспілкову газету «Профспілкові вісті», соціальні мережі в Фейсбуці, Телеграм, Пфофтелеграф, місцеві та регіональні ЗМІ, пресконференції. А також через особисті зустрічі. Як приклад  1 квітня 2022 року відбулася зустріч Голови ФПУ Г.Осового та голови обласного центру зайнятости Закарпатської області Ю.Фущича з тимчасово переміщеними особами, які перебувають у санаторії "Карпати".    Люди, які втратили роботу і бажають та мають можливість працювати  змогли підійти до спеціалістів Центру та дізнатися які є вакансії. Отримали телефони гарячої лінії та консультації з різноманітних питань щодо зайнятості тимчасово переміщених осіб. Спеціалісти надали перелік вакансій, зокрема в Мукачівському районі.

Відеозапис пресконференції можна переглянути за посиланням:

Пресцентр Федерації профспілок України