28958bd178bb221866027e760ed1aaac0cee8252

 

Напередодні Міжнародного дня людей похилого віку і Дня ветерана у нашій країні на запитання кореспондента «Голосу України» відповідає голова Федерації профспілок України Юрій Кулик

 

- Очевидно, соціальний захист людей похилого віку, ветеранів належить до тих проблем, які постійно перебувають у полі зору вітчизняних профспілок. Чи не так, Юрію Миколайовичу?

 

- Почну з того, що Закон України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» гарантує цьому доволі великому прошаркові населення рівні з іншими нашими співвітчизниками можливості в економічній, соціальній, політичній сферах, сприятливі умови для повноцінного способу життя. На жаль, ці гарантії в повному обсязі не виконуються, що пов»язано з недостатнім фінансуванням із Державного бюджету.

Тому Федерація профспілок постійно тримає на контролі це питання і відповідно реагує на зміни, які відбуваються у сфері соціального захисту ветеранів праці. І насамперед у площині того, якої якості надаються соціальні послуги згідно з гарантіями прописаними у чинному законодавстві. Зокрема, ФПУ тісно співпрацює з Комітетами Верховної Ради України, від яких надходять законодавчі ініціативи народних депутатів України. Після чого Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок проводиться ретельна експертиза проектів законодавчих актів і надсилаються у відповідь пропозиції профспілок для їхнього врахування під час обговорення законопроектів у парламенті.

Профспілкові організації всіх рівнів безпосередньо займаються роботою, яка дає змогу розв»язувати проблеми, з якими звертаються до нас громадяни похилого віку. Галузевими та територіальними угодами, колективними договорами передбачені конкретні положення щодо соціального захисту тієї категорії населення, яка цього захисту найбільше потребує. Це надання матеріальної допомоги, доплати до пенсій, лікування та оздоровлення, розв»язання побутових проблем, надання допомоги у закупівлі сезонної сільськогосподарської продукції, надання транспортних послуг та інше.

     Надання соціального захисту ветеранів передбачено і нормою Генеральної Угоди між Кабінетом Міністрів, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців та підприємців і всеукраїнськими профспілками та профоб’єднаннями, якою рекомендовано під час укладення галузевих, територіальних угод і колективних договорів вносити до них і зобов’язання щодо соціального захисту ветеранів праці та людей похилого віку.

 

- Тож найближче перебувають до ветеранів первинні профспілкові організації і на них велике сподівання.

Так найбільша робота щодо захисту ветеранів ведеться на низовому рівні – через профкоми підприємств і організацій. Як я вже говорив, відповідні норми щодо соціального захисту, за ініціативою первинних профспілкових осередків, передбачаються колективними договорами та іншими окремими положеннями, документами. Окрім того, на підприємствах і в установах профкоми первинних профспілкових організацій за участю ветеранських осередків проводять загальні заходи з нагоди свят, інших урочистостей. Також слід відмітити, що після виходу на пенсію значна кількість пенсіонерів залишається на обліку у відповідній первинній профспілковій організації і, звісно, бере активну участь у її діяльності.

 

- Чи можете Ви назвати головні проблеми, з якими стикаються люди похилого віку, коли йдеться про їх соціальний захист?

- За даними Держкомстату України, кожен п»ятий наш співвітчизник – це особа похилого віку. Причому шоста частина цієї категорії населення – самотні люди. І половині з них, якщо не кожному, потрібна допомога у повсякденному житті. Особливо сьогодні, коли для багатьох пенсіонерів основним джерелом існування є пенсія, розмір якої не забезпечує нормального рівня життя. Тому понад вісімдесят відсотків з них змушені жити за «межею бідності», отримуючи пенсії менше 1108 гривень, яких аж ніяк не вистачає для повноцінного життя.

Окрім того, чимало літніх людей страждають від незадовільних житлових умов. І почасти вони очікують ліпшого житла протягом десяти, а то й більше років. Ще однією з найболючіших проблем, що безпосередньо торкається всіх без винятку людей похилого віку, є недоступність медичного обслуговування. Всупереч конституційним нормам безоплатність лікарської допомоги залишилась хіба що на папері. Так, законодавством передбачено безплатне одержання ліків, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів, але фактично майже всі ветерани витрачають значну частину своєї пенсії для цих потреб.

Нині мусимо з болем говорити: відсутність належного контролю з боку владних структур за додержанням вимог законів України «Про соціальний захист дітей війни», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» та інших вкрай негативно впливають на забезпечення державних гарантій ветеранам. Мало того, протягом багатьох років систематично зупиняються та обмежуються законами про державний бюджет норми чинних законів щодо надання пільг, компенсацій і гарантій людям похилого віку.

 

- Сподіваємося, що профспілки не мовчать, коли йдеться про обмеження пільг тих, хто їх найбільше потребує? Що роблять профспілки для розв»язання цієї гострої проблеми?

- ФПУ неодноразово зверталася до Верховної Ради України з проханням забезпечити дієвий контроль за виконанням чинного законодавства стосовно соціального захисту ветеранів. А також пропонувала внести зміни до пенсійного законодавства, щоб забезпечити належну диференціацію розмірів пенсій залежно від тривалості стажу роботи та розміру отримуваної заробітної плати, усунути розрив у розмірах раніше і новопризначених пенсій. І ще одна суттєва деталь. Ми зверталися до парламенту з пропозицією: приймаючи Закон України «Про Державний бюджет», не допускати обмеження пільг та державних гарантій ветеранам війни, забезпечити їх повне фінансування. Лише за такої умови можна забезпечити належні умови для життєзабезпечення ветеранів та сприяти формуванню в суспільстві шанобливого ставлення до них.

 

- Які пропозиції профспілок до Держбюджету-2014?

- В пропозиціях до Держбюджету на 2014 рік профспілкова сторона наполягає передбачити кошти для: фінансування у повному обсязі державних гарантій щодо надання соціальних пільг та компенсацій ветеранам війни, ветеранам праці, інвалідам усіх категорій, особам, що відносяться до жертв нацистських переслідувань та іншим пільговикам; продовження погашення зобов’язань держави по знецінених грошових заощадженнях громадян в установах Ощадного банку СРСР та державних цінних паперів колишнього СРСР; підвищення рівня соціального захисту малозабезпечених верств населення та надання соціальних послуг людям похилого віку, інвалідам; збільшення обсягу видатків на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів (зокрема забезпечення фінансування в повному обсязі держзамовлення для державних та казенних протезно-ортопедичних підприємств на виготовлення, поставку, ремонт технічних та інших засобів реабілітації інвалідів); щорічне санаторно-курортне оздоровлення інвалідів усіх категорій; збільшення видатків на забезпечення інвалідів спеціальним автотранспортом; забезпечення формування та впорядкування мережі установ і закладів для людей похилого віку й інвалідів, ветеранів тощо.

 

- Сьогодні триває робота над розробкою Концепції соціальної політики України до 2023 року. Очевидно, і профспілки не зосталися осторонь цієї важливої справи?

- Не помилюся, коли скажу: без участі профспілок напрацювання концепції, про яку ви згадали, не матиме того концептуального наповнення, якого потребує наш час і наші реалії. Отож ФПУ стала активним учасником розробки проекту цього стратегічного документа державної ваги у складі науково-експертної ради, створеної при Мінсоцполітики.

Що ми пропонуємо і на чому наполягаємо? Насамперед на тому, щоб встановити законодавчі гарантії та запровадити механізми реалізації основних соціальних прав людини. До чого, власне, і зобов»язують міжнародні договори, підписані керівниками нашої держави.

 

Йдеться передусім про право осіб похилого віку на соціальний захист, зокрема надання їм можливості якомога довше залишатися повноцінними членами суспільства, вільно обирати спосіб життя і незалежно жити у знайомому для них оточенні (зокрема через забезпечення житла, пристосованого до їхніх потреб і стану здоров’я). У тому числі й гарантії для осіб похилого віку, які проживають у будинках для престарілих, надання стареньким належної допомоги з повагою до їх особистого життя.

На наш погляд, людям похилого віку треба забезпечити нормальне за європейськими стандартами життя, яке вони заслужили довголітньою працею. А конкретніше -- такий життєвий рівень, який є необхідним для підтримання власного здоров’я і добробуту своєї сім’ї, включаючи їжу, одяг, житло, медичний догляд та необхідне соціальне обслуговування.

Одним з основних напрямів Концепції визначено створення фінансово стабільної, справедливої, зрозумілої і прозорої системи пенсійного забезпечення, яка забезпечуватиме гідний рівень життя пенсіонерів.

Профспілкові пропозиції щодо розвитку системи соціальної підтримки орієнтовані на запровадження дієвого соціального захисту інвалідів, ветеранів, людей похилого віку та інших вразливих категорій населення на рівні світових соціальних стандартів. Важливим є забезпечення стабільного та у повному обсязі фінансування державної соціальної допомоги, соціальних виплат та компенсацій, передбачених законодавством.

Нині вже розроблений базовий проект Концепції, тепер над ним працюють фахівці-практики. Після цього проект винесуть на обговорення громадськості.

 

- Чи співпрацює Федерація з громадськими організаціями ветеранів?

- І доволі активно – це є одним з основних напрямів роботи Федерації профспілок України у площині соціального захисту осіб похилого віку: ветеранів війни, праці та інших категорій пенсіонерів. Для розв»язання цих проблем протягом багатьох років у нас налагоджені тісні стосунки з Радою Організації ветеранів України, відповідні взаємовідносини маємо і на регіональному рівні між членськими організаціями ФПУ та осередками Організації ветеранів України.

Зокрема, періодично проводимо спільні засідання, обговорюємо існуючий стан соціального захисту ветеранів, перспективи його розвитку, а також напрацьовуємо пропозиції щодо розв»язання найгостріших проблем у цій сфері, які надсилаються для їх вирішення державним органам. Для того, щоб посилити увагу до потреб осіб похилого віку, Федерація бере участь у найрізноманітніших семінарах, дискусіях, конференціях, «круглих столах», які організовують громадські ветеранські організації.

А до заходів та акцій, які проходять під егідою ФПУ, залучаємо ветеранські та інші організації. Такі спільні дії засвідчують про активність, організованість, згуртованість профспілок і громадських організацій щодо розв»язання проблем ветеранів, а найголовніше – їх небайдужість до існуючих проблем у різних сферах життя.

Налагоджена тісна співпраця Федерації та Ради у питаннях законодавчого врегулювання проблем соціального захисту ветеранів війни, праці та інших категорій. Зокрема, проводиться спільна експертиза підготовлених державними органами проектів законодавчих актів.

- 1 жовтня світове співтовариство відзначатиме Міжнародний день людей похилого віку. Як готуються до нього вітчизняні профспілки?

- Федерація профспілок України спільно з радою Організації ветеранів України, візьмуть активну участь у заходах, спрямованих на забезпечення належного соціального захисту осіб похилого віку. Знаковою подією наших спільних дій стане міжобласний семінар «Соціальний діалог – запорука вирішення актуальних проблем ветеранів та всіх літніх людей». Головна мета семінару -- удосконалення спільної роботи ветеранських організацій з органами влади, профспілками, роботодавцями по додатковим гарантіям щодо соціального захисту ветеранів та всебічній допомозі для задоволення їх потреб, а також ствердження у державі і суспільстві шанобливого та гуманного ставлення до літніх людей.

Крім того, затверджено план профспілкових заходів ФПУ з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку, Дня ветерана, згідно з яким передбачається вшанування ветеранів профспілкового та ветеранського руху.

Для того, щоб посилити увагу до потреб осіб похилого віку, Федерація профспілок звернулася до членських організацій ФПУ, територіальних та первинних організацій всеукраїнських профспілок з проханням: взяти участь в організації та проведенні у вересні-жовтні 2013 року заходів у рамках Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветерана. А також ініціювати організацію та проведення спільних заходів з місцевими органами влади та осередками Організації ветеранів України; активно залучати представників українського бізнесу до вирішення питань людей похилого віку, ветеранів праці; організувати широкомасштабну інформаційно-роз’яснювальну роботу з нагоди свята шляхом проведення прес-конференцій, видання спецвипусків профспілкових ЗМІ, виступів представників профспілок на радіо і телебаченні, видання та розповсюдження брошур, листівок, буклетів, організації пікетів тощо.

У своїй повсякденній роботі з ветеранами ми виходимо з того, що жодна людина поважного віку не повинна залишатися поза нашою увагою. А тим паче та, яка потребує невідкладної допомого та підтримки.

 

Газета Верховної Ради України "Голос України",

№ 180 від 27 вересня 2013 р.