2013 177 025

 

Відбулось засідання журналістського медіа-клубу «На власний погляд», на якому перед представниками регіональних друкованих ЗМІ виступили Голова ФПУ Ю.М.Кулик і заступник Голови ФПУ С.Я.Українець.

Темою обговорення стали підготовка до проведення в Україні Всесвітнього дня дій за гідну працю, який відзначається 7 жовтня, та новації трудового законодавства, що зараз активно обговорюється у суспільстві.

У своєму виступі Голова ФПУ підкреслив, що він поважає труд журналістів, робота яких має великий вплив на перебіг процесів, які відбуваються у державі. Він зупинився на актуальних питаннях розвитку національного профспілкового руху і особливості роботи ФПУ в сучасних умовах. Однією з помітних ознак сьогодення лідер українських профспілок назвав конструктивний розвиток соціального діалогу між профспілками, роботодавцями та представниками владних структур.

«Я є прибічником соціального діалогу, – наголосив Ю.М.Кулик, - ми з нашими соціальними партнерами шукаємо шляхи вирішення таких чутливих проблем як повернення боргів із зарплати. Профспілки борються за підвищення зарплат, за збільшення розміру мінімальної зарплати, ми говоримо, що на сьогодні вона має бути в три рази вище, ніж прожитковий мінімум. Практика довела, що діалог є більш результативним, ніж протестні дії, до яких можна вдаватися лише у крайньому випадку», - зазначив Юрій Кулик.

Журналісти з перших вуст дізналися про принципову позицію ФПУ під час роботи над проектом Генеральної угоди на новий строк, про участь профспілок у бюджетному процесі, про співпрацю Федерації профспілок з Пенсійним фондом, Уповноваженим ВР з прав людини, Генеральною прокуратурою, Держспоживінспекцією, Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву та інше.

Помітним є внесок ФПУ у запровадження в Україні стандартів гідної праці, у створення безпечних умов на робочих місцях, у відродженні поваги суспільства до робітничих професій і підвищення престижності праці в цілому. Ю.М.Кулик поінформував представників ЗМІ про рішення, ухвалені Президією ФПУ та заходи, які планується провести членськими організаціями з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю.

Про роботу над проектом Трудового кодексу і профспілкову оцінку цього документу журналістам розповів заступник Голови ФПУ С.Я.Українець.

Він наголосив на позитивах нового трудового законодавства, насамперед, для людини праці, серед яких:

- закріплена у законопроекті норма про обов’язкове укладання трудової угоди з працівником при прийомі його на роботу,

- запровадження економічних санкцій проти тих роботодавців, які не своєчасно виплачують заробітну плату;

- вилучення із тексту документу положення про застосування роботодавцем проти працівників локауту, коли роботодавець може за власним рішенням звільнити працівника, або зупинити виробництво;

- підтвердження права працюючих на ведення колективних переговорів, а у разі необхідності на проведення страйку;

- першочерговість виплати заробітної плати перед іншими розрахунками у разі банкрутства підприємства та ін.

- Трудовий кодекс – це продукт соціального діалогу – наголосив заступник Голови ФПУ, - в ньому унормовується весь комплекс колективно-трудових відносин, що склалися, - враховано вимоги законів про соціальний діалог, про колективні договори і угоди, про порядок вирішення колективних трудових спорів, про оплату праці тощо. Ліквідуються прогалини в трудовому законодавстві. В новому Трудовому кодексі вдалося зберегти баланс сил – між роботодавцем і працівником, - це є надзвичайно важливою перевагою перед так званими ліберальними кодексами, згідно з якими працівники позбавлені багатьох прав.

ІАЦ

 

2013 177 006

 

2013 177 010

 

 

2013 177 023