img 8667 750x375 750x375

Представники спілок журналістів України та Західних Балкан зустрілися 10 листопада, щоб обговорити створення профспілок та обмінятися досвідом щодо проблем, з якими вони стикаються.

Лідери Національної спілки журналістів України, Незалежної медіа-профспілки України, Профспілки журналістів Сербії, Профспілки медіа Чорногорії SMGG та Профспілки журналістів і працівників ЗМІ Північної Македонії зустрілися онлайн, щоб обговорити досвід, отриманий у ході розбудови, зміцнення спілок та розв’язання проблем, з якими стикаються журналісти.

З презентацією активної роботи НСЖУ із захисту робочих місць журналістів та лобіювання підтримки локальних медіа виступила Перша секретар НСЖУ Ліна Кущ.

Зустріч відбулася в рамках проєкту «Профспілка до профспілки», який фінансується МФЖ і який відіграв вирішальну роль у підтримці спілок у розбудові їхнього потенціалу та розширення членства, особливо серед молоді та працівників цифрових ЗМІ.

Завдяки проєктові вдалося:

– подвоїти членство в профспілках в Чорногорії за 5 років,

– забезпечити участь журналістських спілок у формуванні нових медіа-законів у Сербії,

– посилити залучення молоді до всіх спілок,

– провести ефективні кампанії щодо трудових прав у Північній Македонії та Україні,

– підвищити впізнаваність спілок через подкасти та нові публікації,

– поліпшити послуг для журналістів шляхом використання нових технологій в Україні.

Учасники зустрічі підкреслили важливість проєкту «Профспілка до профспілки» в їхній роботі. Зазначалося, що цей проєкт також дав їм змогу проводити опитування та дослідження впродовж усього періоду реалізації проєкту, що допомогло їм змінити пріоритети своїх профспілок та ефективно реагувати на такі проблеми як вплив COVID-19 на медіа-сектор, відстоювати права журналістів-фрілансерів, доступ до медичного страхування тощо.

Серед ключових проблем було виділено: залучення молодих членів до профспілкової діяльності, політичну нестабільність в регіоні, війну в Україні та вплив COVID.

 

Нагадуємо, що за рішенням Президії ФПУ і жовтні 2020 р. укладено Меморандум про співпрацю між Федерацією профспілок України та Національною спілкою журналістів України (НСЖУ).

 

 

Національна спілка журналістів України

 

Джерело:

https://nsju.org/novini/zhurnalistski-spilky-ukrayiny-i-zahidnyh-balkan-obminyalysya-dosvidom-rozvyazannya-problem-medijnykiv/