2013 199 016

 

У представників регіональних місцевих друкованих місцевих ЗМІ, які взяли участь у засіданні медіа-клубу «На власний погляд», що відбувся 29 жовтня у Прес-центрі ФПУ, випала нагода поспілкуватися з керівниками Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності України. Перед журналістами виступили Григорій Осовий, голова правління Фонду, в.о. першого заступника Голови ФПУ і Володимир Ткаченко - перший заступник директора Виконавчої дирекції Фонду.

Під час засідання журналісти отримали інформацію про діяльність Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Україні та перспективи подальшого розвитку. Мова йшла про систему комплексного захисту працівників від багатьох негараздів, що можуть з ними трапитись. А це і нещасний випадок на виробництві, або отримання травми під час роботи, хвороба працівника, а також необхідність санаторно-курортного лікування для відновлення втраченого здоров’я, тимчасової втрати працездатності по вагітності і пологах, допомога та поховання тощо.

Г.Осовий розповів про відмінності української системи загальнообов’язкового соціального страхування, що будується на принципах трипартизму, від діючих систем соціального страхування закордоном, унікальність якої полягає в тому, що до складу правлінь фондів соцстраху входять на паритетній основі представники від профспілок, які представляють інтереси застрахованих осіб, від роботодавців та урядової сторони. У формуванні коштів фондів беруть учать частково самі працівники, а також роботодавці, сплачуючи єдиний соціальний внесок та в окремих випадках держава. В Україні за існуючої практики більшість коштів на соціальне страхування сплачує роботодавець.

Після Пенсійного фонду Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності має серед інших фондів найбільший бюджет. Наприклад, цього року він обчислюється сумою у розмірі 12 млрд. грн. За рахунок цих коштів не лише оплачуються лікарняні і виплати по пологах, Фонд виконує таку важливу соціальну функцію, як оздоровлення застрахованих осіб та членів їх сімей, частково фінансує діяльність ДЮСШ і дитячий відпочинок, здійснює виплати на поховання.

У своєму виступі В.Ткаченко презентуючи роботу Фонду, оцінив як продуктивний період його діяльності після того, як його правління очолив представник профспілкової сторони. Зокрема, в бюджеті цього року було передбачено збільшення у порівнянні з попередніми роками, коштів за всіма основними напрямами діяльності: на оздоровлення, санаторно-курортне лікування, дитячий відпочинок, на виплату допомоги по тимчасовій втраті працездатності, вагітності та пологах, а також на поховання. Цього року вдалося своєчасно провести процедури відкритих торгів по закупівлі послуг із санаторно-курортного лікування, за результатами чого було придбано більше 257 тисяч путівок, що дало можливість оздоровитися більше ніж 278 тис. застрахованим особам та членам їх сімей, що також більше, ніж у попередні роки.

Одним з помітних досягнень роботи Фонду під керівництвом представника профспілок В.Ткаченко назвав ухвалення Концепції розвитку та діяльності фонду на період до 2023 року, яка має перетворитися на дієвий інструмент планової діяльності Фонду з досягненням щороку конкретних завдань та позитивних результатів.

Спікери відповіли на чисельні запитання журналістів.

 

Фоторепортаж

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 199 012

 

2013 199 014

 

 

2013 199 013

 

 

2013 199 001