20240712 123858

Голова ФПУ Григорій Осовий 12 липня ц.р. взяв участь у IV Київському форумі волонтерів, який відбувся у Будинку Федерації профспілок України в Києві.

Він звернувся до присутніх з вітальним словом, в якому наголосив на великій користі діяльності волонтерів у нашому суспільстві, важливій ролі, яка належить волонтерському руху, особливо зараз, коли в Україні триває повномасштабна війна, розв’язана росією.

- Є глибокий символізм у тому, що форум волонтерів відбувається саме у столичному Будинку профспілок, який по суті є форпостом свободи і справедливості в нашій країні, - сказав Голова ФПУ. - У переломні та драматичні моменти новітньої історії нашої країни саме в цій будівлі гуртувався дух свободи. Під час Помаранчевої революції та Революції Гідності під дахом Будинку профспілок збирались активісти спротиву – представники різних верстви громадянського суспільства. Профспілки завжди активно долучались до цих значущих для становлення нашої демократії подій і допомагали нашим співвітчизникам.

По суті, якщо говорити про нашу ототожніть з волонтерською справою, то я можу сказати, що кожна профспілкова організація є волонтерською, - зазначив Г.Осовий. – З перших днів повномасштабної російської агресії 2022 р. ФПУ створила Гуманітарний штаб, який оперативно збирався і приймав рішення про надання допомоги тим, хто її потребував. Зокрема, у той період, коли багато людей, рятуючись від дій загарбників, переїздили до західних регіонів України, ми відкрили там усі наші санаторії, навчальні, туристичні заклади, щоб забезпечити ВПО тимчасовим житлом, безоплатним харчуванням, в т.ч. і за допомогою наших закордонних партнерів.

Тоді ми надали допомогу понад 200 тисячам осіб, серед яких були:  інваліди, сім’ї з неповнолітніми дітьми, пенсіонери тощо. І ми тоді не ставили питання, а чи ви є членами профспілки, або ні. Ми з честю справились з цією гуманною місією без будь-якої підтримки з боку держави. І нині ми продовжуємо вести цю роботу.

Не зважаючи на те, що головною місією для профспілок є захист трудових прав та соціально-економічних інтересів працюючої людини, війна внесла корективи і в нашу діяльність. Сьогодні на базі об’єктів санаторно-курортного комплексу, які знаходяться у розпорядженні профспілок,  ми організуємо і надаємо послуги з реабілітації як психологічної так і фізичної для військових, які втратили здоров’я на війні, а також для  працівників, постраждалих на виробництві внаслідок бойових дій.

IMG 20240712 111626

Тільки минулого року понад 11 тис. осіб пройшли таку реабілітацію у профспілкових закладах.

Ми постійно допомагаємо ЗСУ, мобілізованим особам, забезпечуючи їх необхідними речами, обладнанням, надаємо гуманітарну допомогу. З початку бойових дій профспілки усіх рівнів, які входять до ФПУ, вже надали такої допомоги, яка вартує близько 3 млрд.грн.  

Сьогодні тил виробляє усе необхідне для життєзабезпечення держави: і хліб, і електроенергію, і товари промислового виробництва, тому нашим завданням є максимальне залучення до роботи працездатного населення, щоб як найбільше були забезпечені наші військові. Адже, працівник сплачує податки, забезпечує внутрішній ринок, тому чим більше людей будуть зайняті на виробництві, чим вище у них будуть зарплати, тим краще буде фінансуватись наша оборона і армія.

- Без робітничого тилу, без працівників, ким опікуються профспілки, шлях до перемоги буде набагато довшим і важчим, - наголосив профспілковий лідер.

Він запевнив, що ФПУ й надалі буде брати участь у заходах Київського форуму волонтерів, зокрема, у найближчому круглому столі щодо реабілітації постраждалих від війни. ФПУ має відповідні пропозиції, як можна організувати цю роботу.

"Давайте разом робити добро і гуманні справи! – закликав профспілковий лідер. - Єднаємось задля перемоги!".

 Пресцентр ФПУ

 IMG 20240712 114418