2770-egovernm article

 

Україна зацікавлена у вивченні досвіду Естонії в побудові „електронного уряду”. Про це сказала Міністр соціальної політики України Наталія Королевська після презентації «Електронного уряду Естонії» в Демонстраційному центрі інформаційних технологій Естонії.

«У Демонстраційному центрі я ознайомилася з роботою системи „електронного уряду”, яка застосовується в Естонії. Масштаб наших країн відрізняється, але багато речей може бути адаптовано. Ми домовилися з естонськими партнерами про співпрацю з метою вивчення їхнього досвіду впровадження «електронного уряду», - сказав вона.

Як зазначила Наталія Королевська, Естонія, нарівні з Сінгапуром, - одна з передових країн світу з впровадження електронних систем надання адміністративних і соціальних послуг. За її словами, 93% населення країни мають спеціальну ID-карту, яка замінює основні документи (паспорт , водійські права). З її допомогою громадяни, не виходячи з дому, можуть брати участь у виборах (25% голосуючих), реєструвати бізнес (займає 18 хвилин), заповнювати податкові декларації (95% документів, що подаються), отримувати від лікаря електронні рецепти (95% ліків продаються саме за такими рецептами) і ,звісно, оформляти весь пакет соціальних послуг. Для цього практично вся територія країни покрита 4G інтернетом.

Саме до такої моделі роботи, за словами Наталії Королевської, і прагне Україна. На даному етапі, за її словами, пріоритетом є побудова якісно нової системи надання соціальних послуг - прозорої, зручної для користувачів і здатної забезпечити адресну роботу з людьми.

«Таку систему ми вже почали розгортати, в тестовому режимі вона працює в Київській і Вінницькій областях. Її основа - прозорі офіси, в яких за принципом єдиного вікна людям будуть надаватися адміністративні та соціальні послуги на основі інформаційної платформи, що об'єднує бази даних різних відомств. Щоб людина «в один дотик», тобто, в одному місці і за один візит, могла вирішити максимальну кількість питань», - сказала вона.

Наталія Королевська зазначила, що реалізація даного проекту - черговий крок на шляху впровадження європейських стандартів якості соціальних послуг. Вона підкреслила, що саме такими поступальними діями можна побудувати в Україні той рівень життя, який зараз пропонують своїм громадянам країни ЄС.

 

Прес-служба Мінсоцполіики