arton765-111e8

 

 

У Берліні 18 травня відкрився 3-й Конгрес Міжнародної конфедерації профспілок, яка представляє інтереси трудящих усього світу, в роботі, якої бере участь делегація Федерації профспілок України на чолі з в.о.Голови ФПУ Осовим Г.В.

 

Трудящі усього світу втрачають віру в національні уряди, які, на їхню думку, надають пріоритетність інтересам великих корпорацій, про це йдеться у новому опитування громадської думки Міжнародною конфедерацією профспілок (МКП).

 

Представлене 18 травня, на відкритті 3-го Всесвітнього конгресу МКП Глобальне опитування МКП 2014, виконане компанією TNS Opinion, охоплює громадську думку 14 країн, представляючих більше половини населения світу.

 

"Глобальній економіці необходні скоординовані дії для підвищення стандартів життя у всьому світі. Сім років економічної кризи нанесли структурні збитки глобальній економіці і трудящим, залишивши без работи понад 200 млн. працівників і набагато більше з низькими зарплатами. Уряди діють в одній зв’язці з корпоративною владою, і тим самим підводять свій народ", - заявила Шерен Барроу, Генеральный секретарь Міжнародної конфедерації профспілок.

 

Дані опитування засвідчують:

 

- 79% вважають, що мінімальна оплата праці недостатня для гідного життя.

 

- 82% відзначили зниження або стагнацію своєї заработної плати по відношенню до вартості життя.

 

- 88% підтримують підвищення мінімальної заробітної плати у всіх країнах світу.

 

“Глобальний робітничий рух, зібравшийся на Всесвітньому конгресі МКП у Берліні, виніс усталеним інтересам бізнесу попередження. Майже дві третини населення хочуть від урядів зменшення влади корпорацій.

 

Люди, незадоволені результатами діяльності уряду, усвідомлюють, що вони знаходяться під зростаючим впливом влади корпорацій. Світ повинен змінитися, влада повинна бути збалансована.

 

Великий бізнес і великі фінанси мають бути взяті під контроль, інакше демократично обрані уряди ризикують стати маріонетками при прийнятті соціально-економічних рішень", - заявила Шерен Барроу.

 

Опитування засвідчило зростаючий рівень невизначеності щодо сімейного доходу:

 

- Кожен другий працівник не може впоратися із зростаючою вартістю життя.

 

- Сім з десяти европейских респондентів відзначили, що їх доход не може вгнатися за вартістю життя.

 

- У останні три роки більше половини населення світу було невзмозі робити заощадження.

 

“Введення гідної оплати праці для сімей трудящих і малозабезпечених означає перерозподіл надлишків багатого 1% населення. Коли населення не може робити заощаджень, заможності сім’ї загрожує відсутність можливостей інвестувати в житло та інше майно. Заощадження – це необхідний компонент довготермінового збалансованого зростання", - відзначила Шерен Барроу.

 

Опитування засвідчило зростаючий рівень тривоги щодо гарантій зайнятості:

 

- Кожен другий зіштохнувся із безробіттям безпосередньо або в сім’ї.

 

- 41% очікують погіршення стабільності зайнятості у найближчі два роки.

 

- Лише один чоловік із двух вважає, що майбутнє покоління знайде гідну працю.

 

 

 

Опитування засвідчило недовіру уряду і економічній системі:

 

- 68% вважають, що їхні уряди незадовільно вирішують проблему безробіття.

 

- Чотири респонденти із п’яти (78%) думають, що економічна система працює на користь багатих, і не справедлива відносно більшості.

 

- Більше половини оцінили поточну економічну ситуацію у себя в країні як погану.

 

“Зростаючий страх людей за долю майбутнього покоління повинен стати сигналом до дії для урядів.

 

Народ хоче від своїх урядів скорочення розриву між богатими і бідними, справедливої оплати праці і зростання гарантій зайнятості.

 

«МКП найчисельніше глобальне демократичне співтовариство. Трудящі і їхні сім’ї очікують більшого. Ми очікуємо більшого від наших урядів, і ми виступаємо проти корпоративних агресорів, які сприяють зростання нерівності у власних інтересах", - заявила Шерен Барроу.

 

Результати опитування, проведеного у січні в Австралії, Бельгії, Бразилії, Канаді, Китаї, Франції, Німеччині, Індії, Італії, Японії, Росії, ПАР, Великобританії і США, представляють погляди понад 3,7 млрд. чол., більше половини населення світу.

 

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ