IMG 9623 55555 

 

 

Рада виконавчих директорів Світового банку схвалила три нові проекти фінансової допомоги Україні загальною вартістю $1, 48 млрд.дол. США. Яка мета цієї допомоги і в яких сферах будуть використані ці фінанси? З цього запитання ми почали розмову з керівником сектору людського розвитку Представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдови Паоло Беллі. Саме він опікується програмами банку щодо питаннь соціального захисту громадян, науки, освіти, охорони здоров’я.

 

 

 

- Я особливо добре знайомий з одним з цих проектів, - говорить Паоло Беллі. – Ця позика надається на «політику розвитку» Він стосується саме соціальних питань. Цей проект має назву «Програма розвитку». Вона передбачає 750 мільйонів дол.. США бюджетної підтримки - кошти, які будуть одразу передані в Держбюджет України. Це фінансування дозволить провести реформи, критично важливі для подолання теперішньої економічної кризи та вирішення деяких соціальних питань. Ця позика має сприяти підсиленню спроможності держави підтримати незаможне населення у зв’язку з підвищенням тарифів на газ. А саме, частина коштів використовуватиметься для подальшого реформування неефективних і несправедливих комунальних субсидій з одночасним проведенням заходів щодо захисту бідних верств населення. Ви знаєте, що було досягнуто угоду з МВФ про те, що тарифи на газ будуть підвищені на 55%. і на 40% відразу для домогосподарств для того, щоб ті компанії, які надають послуги, були економічно спроможними для того, щоб зменшити прогалину у бюджеті, яка сформувалась.

 

 

- Могли б Ви виділити найбільш актуальні для України проблеми, які, на думку Світового банку, необхідно вирішувати в Україні в першу чергу?

 

- Зараз дуже важливо захистити бідне населення, яке потерпатиме в результаті підвищення цін на газ. Проблема у тому, що програми соціальної допомоги в Україні багато у чому безадресні, тобто надається підтримка і багатим, і бідним. Дуже важливо зробити так, щоб ці кошти не надходили забезпеченим громадянам, а надавались тим, кому вони конче необхідні.

 

 

 

Головне – розвиток та захист

 

 

 

- На яких програмах і проектах Світового банку, що реалізовуються в Україні, Ви б акцентували увагу і чому?

 

- Взагалі, у нас є три напрями роботи. Перший з них – це бюджетна підтримка, коли виділяються кошти під конкретні задачі та важливі структурні та макроекономічні реформи. Зокрема, це може бути впровадження реформ, удосконалення законодавства. Два інших проекти – це так звані інвестиційні позики. Одним з напрямів у рамках цієї програми є підтримка прийняття нового закону про закупівлі, тому що у цій сфері дуже багато корупції.

 

- Наскільки, на Ваш погляд, запропоновані українською владою соціально-економічні реформи відповідають рішенню гострих соціально-економічних проблем?

 

- Якщо Уряд України зможе підвищити рівень довіри і показати, що він дійсно бореться з корупцією, це буде величезне досягнення. Зараз дуже важливо відновити макроекономічну фіскальну стабільність. Тому що відбувається значна девальвація гривні. В результаті є відповідний баланс, експорт та імпорт зараз більш-менш збалансований. Але існує проблема цієї фіскальної стабільності. Я вважаю, що це найважливіша задача – створити добре, сприятливе середовище для розвитку бізнесу. І це те, що ми спільно з Урядом частково робитимемо в рамках позики «Політика розвитку». Це буде робота спрямована на те, щоб спростити регуляторну базу та дозвільну систему. Адже дозволи часто також є джерелом корупції. Важливо працювати у цьому напрямку з малими та середніми підприємствами, тому ще це величезна можливість для створення нових робочих місць, а також двигун зростання. А зараз бізнесмени мають дуже складну ситуацію, тому що це зарегульований сектор, тут дуже багато дозвільних процедур. Треба їх спростити.

 

Може це буде не зовсім об’єктивно з мого боку, але я, як людина, яка займається соціальними питаннями, вважаю, що дуже важливо розвивати освіту та систему охорони здоров’я. На мій погляд, Україна, яка має не так багато природних ресурсів, має орієнтуватися на майбутнє зростання за рахунок людського капіталу. А для цього люди мають бути освідченні та здорові. Мені здається, що останні 20 років ця політика не бралася до уваги.

 

- Ви сказали про деякі важливі для України програми. Чи могли б Ви конкретніше та детальніше розповісти про заходи щодо удосконалення державного управління і боротьби з корупцією в Україні?

 

- Перш за все, мова йде про відкриття політиками своїх активів. Щоб це був прозорий процес. Друге – створення системи отримання зворотного зв’язку від населення. Зокрема, наш Банк також здійснює інвестиції у розвиток муніципальних та комунальних послуг: водопостачання, теплопостачання, утилізація твердих відходів. Ми працюємо з 14 містами у цьому плані. За час нашої співпраці наші партнери навчилися як отримувати знизу зворотній зв’язок.

 

 

 

Сьогодення та перспективи

 

 

 

- Як повідомлялося, керівництво Світового банку очікує, що допомога в загальному розмірі до $3, 5 млрд. дол. США надійде в Україну до кінця 2014 року. Від чого залежатиме реалізація цього плану?

 

- Як я вже говорив, позика на «Політику розвитку» передбачає, що кошти одразу будуть виділені в Держбюджет, а інші програми, зокрема Другий проект розвитку міської інфраструктури вартістю 350 млн. дол.. США та проект підвищення енергоефективності у секторі централізованого теплопостачання вартістю 382 млн. дол. США, передбачають графік фінансування на п’ять років, а кошти будуть виділяться по мірі того, як вони будуть витрачатися. Проекти, які ми зараз готуємо, зокрема проект створення системи соціальної безпеки, який ми розробляємо спільно з Міністерством соціальної політики України, передбачають підтримку в наданні адресної допомоги, підвищення рівня цієї допомоги і заплановані на п’ять років. Так само Проект реформування охорони здоров’я на обласному рівні. Він передбачає суму 330 млн. дол. США. Ці гроші мають поступати протягом п’яти років.

 

Є ще ряд програм з фінансової підтримки. Це ще одне свідчення того, що ми підтримуємо нове керівництво країни, ми довіряємо органам української влади. І ми вважаємо, що завдяки цьому можна буде здійснити програму модернізації і подальшого розвитку країни.

 

- Запитання, яке зараз хвилює багатьох, чи не завдадуть збитку соціально-економічним правам і інтересам простих працівників запропоновані Світовим банком реформи, чи не погіршують вони стан громадян?

 

- Я тут не погоджусь з вами. Ми вважаємо, що це буде тільки внесок для подальшого розвитку. Маю наголосити, що всі проекти, які ми впроваджуємо, мають за мету – підвищення рівня життя громадян України. Ми розробляємо ці програми, а їх впровадження здійснює український Уряд. Все це передбачає дуже велику роботу щодо підвищення ефективності та якості державного управління. На моє глибоке переконання, такі інвестиції тільки поліпшать стан людей, не порушать їхні права. Ми завжди підтримуємо інклюзивний підхід, тобто залучення до вирішення питань всіх сторін, щоб влада розподілялася так, щоб можна було задовольнити потреби найбільшої чисельності людей. Наприклад, рішення, які довелось приймати Уряду, зокрема щодо підвищення ціни на газ, викликано необхідністю, тому що інакше величезні кошти просто втрачаються з бюджету і вся система не є життєздатною.

 

IMG 9687

 

Про роль профспілок

 

- Що Ви можете сказати про роль профспілок, зокрема Федерації профспілок України, у вирішенні актуальних питань захисту соціально-економічних інтересів працівників? Яке тут значення соціального діалогу за участю держави, працедавців і профспілок?

- Питання праці, ринку праці дуже важливі для нас. Зокрема, у минулому році наш глобальний звіт щодо розвитку світу так і був названий: «Робочі місця». Я маю сказати, що ми завжди визнавали цю величезну роль, яку відіграють профспілки у тому, щоб підсилювати та захищати права і можливості мільйонів людей. У багатьох країнах ми бачимо велику роль профспілок в забезпеченні соціально-економічного розвитку та підвищення стандартів життя. Ті профспілки, які здатні розвивати плідну співпрацю з владою і роботодавцями, розвивають більш гнучкі підходи і в той самий час забезпечують захист не тільки працівників, а й тих, хто знаходяться поза офіційним ринком праці. Таким чином вони забезпечують розвиток країни. Світовий банк визнає та поважає важливу роль профспілок, яку вони можуть відігравати як у соціально-економічному розвитку, так і в захисті працівників. Вважаємо, що профспілки мають діяти більш масштабно, відповідально і брати до уваги більш широкий контекст.    

- Міжнародна конфедерація профспілок, куди входить Федерація профспілок України активно бореться за гідну працю, гідну її оплату, створення високотехнологічних робочих місць, безпечні умови праці. На Вашу думку, що потрібно зробити, щоб досягти гідної праці в Україні, може з допомогою Світового банку?

- Вважаю, що підвищення кваліфікації, перекваліфікація працівників, створення нових високотехнологічних робочих місць – це дуже важливо, тому що це підвищує людський капітал. І профспілки тут відіграють ключову роль. Що стосується України, якщо буде розвиватися країна, підвищуватимуться заробітна плата, зростатимуть і можливості України, якій доведеться конкурувати на ринку високих технологій, вироблення продукції з високою доданою вартістю. Ваша країна має у цьому хороші традиції. Необхідно їх підтримувати і розвивати.

- Чи має Світовий банк плани щодо співпраці з Федерацією профспілок України?

- Звичайно. Нам дуже потрібен діалог щодо вивчення ринку праці в Україні, розробки нових програм розвитку та соціального захисту. Зараз ми намагаємось вивчити, які є запити на ринку праці. Ми б хотіли співпрацювати в цьому напрямі з профспілками, зокрема з Федерацією профспілок України, обговорити результати наших досліджень, скористатися пропозиціями профспілок.

 

Завдання на завтра

 

   - Що Ви чекаєте від нового Президента України у плані вирішення актуальних соціально-економічних проблем?

- Якщо переважна більшість населення підтримує Главу держави, то це дуже важливо у цивілізованому суспільстві. Зараз рано говорити про кроки нового Президента. Але, якщо говорити про сфери розвитку бізнесу, подолання корупції, соціальний сектор, сподіваюсь, що Президент і новий Уряд приділять цьому питанню належну увагу. Ми вважаємо, що зараз Україна має чудову нагоду здійснити прорив і стати дійсно незалежною і демократичною країною.

- Чи стане це позитивним сигналом для закордонного інвестора?

- Ми вже зараз бачимо позитивні сигнали . Бачимо також і те, що

В разі проведення необхідних реформ будуть можливості для стабілізації економіки країни, відновлення зростання, створення робочих місць. Задля цього потрібно працювати всім міжнародним партнерам та інвесторам. Ми збільшуємо нашу допомогу, тому що ми прагнемо допомогти покращити життя людей в Україні та досягнути економічного одужання в цей важливий для країни час. Керівництво країни щиро прагне поліпшити державні послуги населенню та провести реформи, які так необхідні зараз, а ми, сповнені рішучості допомогти їм.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ